Nejste přihlášen/a.
Zdravím, opět se jdu hloupě vyptávat ohledně předělávek . V bytě, mám v úmyslu podkládat dlažbu. Jelikož mi nevyhovují datové rozvody. Coax, atd..., chci před pokládkou vysekat drážky tak 4 - 5 cm do země, položit husí krky a zalít betonem, uvnitř by měli být koaxilní rozvody, popř. lan. Otázka zní, je tento postup správný. Další dotaz je, nehrozí nějaké seslabení signálu. Používá se na 100 tv programů a několik desítek jsou v HD. Nevím jaké tam jsou frekvence. Další dotaz je, pokud mám tento rozbočovač inter-sat.cz/... znamená to že do každé té větve výstupu je schopen pustit signal o 5 až 1000mhz. Další věc je, mám wifi moden a router od UPC na 150mbs, ten se připojuje pomocí koaxilu z výchozí zásuvky. Poté z něj jde wifi a několik ethernet kabelů. Existuje nějaké řešení, že bych do každé místnosti natáhl jeden kabel, např. koaxial, ten dal do koax zásuvky a z té třeba do PC. Nedovedu si představit, jak se dá konvertovat ethernet do coax. Jelikož ten modem ten signál konvertuje. A výchází pouze ethernetem, žádný OUT coax na něm není. Pokud tato možnost padá, potřebuji se ujistit v jedné možnosti, abych poté nenarazil na její nefunkčnost. Když z jedné strany klasického 8 žilové ethernet (lan/internetové kabelu). Nakrimpuji konektor a druhou stranu připojím do datové zásuvky s ethernet konektory. Příčemž tu stranu s konektor napojím do modemu. Bude ta zásuvka fungovat, hrozí zde možnost nějakých ztrát signálu. Omlouvám se za tyto vyčerpávající příspěvky, ale nemám moc možností, jak se to dozvědět, na google není moc odpovědí na tyto otázky. Raději se ptám, než abych to zničil.
Vyjádřím se jen k PC rozvodům - pokud jsem tedy pochopil, o co jde...
Není problém mít na jednom konci UTP kabelu nakrimpovanou kostičku a na druhém zásuvku ´na kostičku´ - obecně ale platí - jedna kostička = jeden kabel = jedna zásuvka (na jednu kostičku) - pokud by zásuvek mělo být více, je nutné vnořit hub nebo switch... Zásuvka samozřejmě fungovat bude, žádná ztráta dat nehrozí,jde o standardní způsob...
Takže - rozvody pro LAN je nutné (resp. dnes velmi vhodné) realizovat UTP, nikoli koaxem...
Ano, přesně takto jsem to myslel RJ-45 kabel (UTP) a v každé místnosti mít zásuvku, z té UTP kabel do rozvodné skříně, kde už bude s konektorem, jež se bude zapojovat do modemu. Teď mě napadl další dotaz, pokud budu zřizovat zásuvku na UTP, která bude mít 2x ethernet porty. Stačí jeden přívod UTP na oba konektory. Anebo jeden UTP přívod po každém konektoru. Díky.
doplněno 31.12.12 23:46:/ zapoměl jsem doplnit, ten druhý rozvod coaxilu, potřebuji do každé místnosti kvůli televizi. Proto ten dotaz ohledně rozbočovače. Ztráty signálu, frekvence atd...
Jedna dírka = jeden kabel. Takže do dvojzásuvky dva kabely...
doplněno 31.12.12 23:48:Koaxiál opět doporučuji zvlášť ke každé zásuvce, druhé konce svést na jedno místo, pak už nebude problém je spojit přes rozbočovač nebo tam případně vložit zesilovač...
LAN - 1 zásuvka = 1 kabel... Dvojzásuvka = 2 kabely...
Existuje varianta, kdy je možné vést jedním UTP signál ke dvěma počítačům, ale pro nové rozvody to zmiňuju opravdu jen pro úplnost a na okraj (jde o ´nouzovku´)...
zásuvku na UTP, která bude mít 2x ethernet porty
1. husí krk bych mohl eventuelně zadělat do zdi, ale musel bych vysekat více drážek kolem dvou dveří a navíc tam kde vede funkční el.vedení. Což je zbytečná sranda.
2. Mam centrální datovou zásuvku (koax), dělaná před X lety. Z té chci vyvést koax. podlahou, husím krkem přibližně do prostřed bytu. Konec dát do rozbočovače na 3 výstupy, jeden výstup bude ložnice, druhý výstup do obývaku, třetí na modem. Od každého samozřejmě bude vést koax kabel až do koax. zásuvky. Dělka kabelu od centralní koax zásuvky bude kolem 4 - 5 metrů. ke koax. rozbočovači. Od rozbočovače bude delká koax kabelu k zásuvce tak kolem 7 metrů. Nevím zda tam hrozí nějaké ztráty signálu, pač bych musel počítat se zesilovače. To vše bude vedeno v husích krcích.
3. UTP kabely budu vést ve stejných husích krcích jako ty koax. Musím se zeptat, zda tam nehrozí nějaké vzájemné rušení signálu.
Jsem rád, že jste mi to vysvětlil. Děkuji za odpovědi.
Co se týče rozvodů, tak bylo řečeno již asi vše. Jen bych se trochu pozastavil nad drážkou do podlahy. Řezání do podlah je obecně komplikované, tloušťka betonové desky nad izolací bývá často právě oněch 4-6 cm, takže by se snadno mohlo stát, že desku rozdělíte na 2ks což s sebou může nést celou řadu problémů z nichž žádný by Vás určitě nepotěšil, pokud byste řezal přímo panel, tak to už je vyloženě hazard se statikou budovy. Z příspěvku není jasné o jaký objekt se jedná a tudíž jaké má podlahy, ale před "zářezem" bych se řádně zamyslel, abyste najednou nebydleli u sousedů o patro níž. Pokud to zamyšlení už proběhlo a došli jste k závěru, že rizika nejsou, tak směle do toho...
Tak jsem můj záměr zrealizoval. Při sekání jsem zjistil toto, nejdříve je panel, poté staré. el vedení od sousedů, poté jakási izolační deska a na závěr betonový povrh s vrchní červenou skořepinou, nikoliv barvou jak jsem se domníval. S vrtacím kladivem o 1,5J jsem se do betonu zavrtal jak do másla (to doslova), vysekal jsem si požadované drážky, ty jsem vyčistil, položil husí krk o odolnosti 750N a zalil betonem, poté jsem protáhl kabely a vše funguje jak po másle. Zarazilo mě el. vedení odkuď si (asi sousedé), kde byl starý černý fázový kabel od světel, ale nebyl protažený ale byl ušmiklý a zalitý v našem betonu. Nechápu k čemu takové řešení bylo a navíc zde bylo dvakrát. (od každého bytu, postranách chodby), tyto kabely nebyli pod proudem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.