Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
tak dále úspěšně pokračujeme v kompletní rekonstrukci domku po koupi...
Nyní řešíme tak trochu problém, ale spíše dilema s našimy zedníky, které známe pouze 3 týden, co nám na domku dělají..Jejich práce se nám zdá sice hezká, ale hodně opravdu hodně pomalá.. Jenomže nejsme v tomhle nijak zkušení a nevíme co přesně zedničina obnáší, takže nemůžeme objektivně posoudit a potom přijít a poděkovat jim nebo naopak říct, chlapi, jakto že máte teprve tohle? Placení jsou samozřejmě od hodiny, za hodinu si BEZ papíru berou 200 Kč, to si myslím, že sice není málo ale hodně taky ne..
Ale nyní k té práci..Jsou dva, to je nutno říct jako hlavní, a například garáž o rozměrech 4x5m (20m čtverečních), pokládali oba dva 2 celé dny od 8 do 17hod, což je 36 hodin, nutno zase podotknout, že položení je sice "na koso", ale bez spárování a soklů..
A nyní k těm soklům a spárování.. Bylo mi sice vysvětleno, že pokládání trvá a obvzlášt, když je spádováné a "na koso", ale k těm soklům a spárování....Dnes udělali za celý jeden den (od 8 do 16:30) sokle v místnosti 4,2x2,7m (11m2) spárování a sokle + sokle v té garáži 20m2.!
To znamená, že si za zaspárování a sokle jedné malé místnosti vzali 3400kč + ještě sokle v garáži, kde vlastné jednu stranu ani nedělali (vrata).
Jeden den dělali například v několika místnostech o rozměrech celkových cca 19m2 stropy, také celý den ve dvojku..
Je tedy tahle rychlost normální, trvá to tak, nebo dělají jak to říct slušně - pomalu a mám se raději poohlížet po jiných?
Děkuji za vaše zkušenosti a rady!
Zkušení zákazníci říkají: Já se neptám, kolik bere, já se ptám, jak je dobrej. Špičková práce není nikdy drahá. Tito zákazníci už byli "vyškoleni".
Ano tohle je svatá pravda, ale oni měli BÝT SAKRA DOBŘÍ.. byli na doporučení, nenašel jsem je někde na inzerátu Nyní máme za práci pouze ve sklepech okolo 60tis a to sakra tečem
Kde je materiál..
zdravím,
než jsem začal stavět RD byl jsem přesně ve vaší situaci. Také jsem udělal tu osudnou chybu, že jsem začal s hodinovou sazbou pro zedníky. Probíhalo to naprosto přesně tak jak popisujete a hlemýždí tempo se stupňovalo až to došlo k tomu, že ve dvou za celý den položili dva okenní překlady což je práce tak na pár minut. To už jsem poznal i jako (v té době) laik, že není něco v pořádku. Dnes mám za sebou stavbu rodinného domu, větší dvojgaráže a všeho co s tím souvisí. Moje zkušenost - zásadně, opravdu zásadně neplaťte jakékoliv řemeslníky v hodinovce jinak zcela jistě spláčete nad výsledkem, protože logicky: co je v takovém případě nutí dělat rychle? Nic, jejich zájem je zcela opačný tzn. být u vás co nejdéle. Přejděte na sazbu za m2 tam kde to jde a nebo na cenu za určité dílo. pokud to neumíte odhadnout poraďte se s někým zkušeným, nebo si nechte udělat více nabídek a porovnejte je. Ty které se budou hodně odlišovat od ostatních, a to i směrem dolů, u těch něco není v pořádku!
Nyní k tomu co píšete: k posouzení rychlosti obkladu garáže (20m2) by bylo nutné vědět víc. Např. jestli pokládali oba, nebo jen jeden a druhý jen míchal lepidlo popř. řezal, jak velké byly dlaždice, jak rovný byl podklad, jak obklad opravdu vypadá z hlediska kvality apod...To vše rychlost ovlivňuje. Obecně se mi zdá 36h na 20m2, navíc bez spárování, poměrně dost co se týká času, ale co se týče ceny, pokud jste zaplatili 7200Kč, to se mi zdá celkem v pořádku, rozhodně NE předražené. Osobně si domlouvám celkovou cenu za kompletní dílo předem a rámcově dobu zhotovení, pak vám může být jedno jak dlouho svačí, jak rychle dělají atd...Pokud si chtějí vydělat, musí sebou hodit. V tomto případě totiž platí, že čím více lelkování, tím méně na hodinu a to dělá divy!
Přeju hodně štěstí. L.B.
Ano, jediné rozumné řešení. Předem dohodnout celkovou cenu za akci a termín předání. Pak nemusíte hlídat, jestli pracovníci svačí, pracují anebo si třeba na den odskočí na jinou akci nebo melouch...
To je tezke. Za odvedenou praci by se nechalo rict, zda to za ty penize stoji nebo ne, ale kdyz jsou placeni od hodiny...
-
Mohu prispet pouze jako amater, ktery take uz neco pokladal a v jednom cloveku mi na koso trvalo 12m2 polozit 9 hodin peclive prace (samozrejme bez sparovacky a bez soklu).
Dalsi zkusenost od sestry, ktera si vymyslela do mistnosti o velikosti cca 35m2 vzorkovou dlazbu, o velikosti dlazdicek prumerne 5x5cm, to dvema velmi sikovnym zednikum (opravdu spickova prace, az sme koukali, jak se daji tak male dlazdicky polozit bez jakychkoliv odchylek a hrbolu) trvalo 4 dni.
Ptal jsem se kolegy, co dělá jen obklady : Když vejdeš do koupelny, kterou někdo obkládal, a pohlédneš na obklad, poznáš, jestli je to jen standardní provedení, a nebo si s tím vyhrál, a je to špičkové provedení? To víš, že to poznám,řekl...Každý zákazník, který hází ciframa , kolik za metr, může v tom limitu očekávat jen standardní provedení. Řemeslo není charitativní organizace, a řemeslníci říkají: Je pěkné, hrát si na dobrodince, bohužel to nebudeš dělat dlouho, a zkrachuješ. Špičkový obkladač si zásadně koupelnu omítá sám, sám si dělá i podlahu a usazuje vanu. Špičková práce trvá déle, -vše je o penězích. Špičkoví zedníci mají svou klientelu, a budete se divit, nejsou to jen zazobanci.
Nooo, zřejmě slušnej oddíl...
Teď je jen o to, jestli jim nedat peníze a poslat je do řiti a zkusit jinou firmu, anebo to kousnout a přežívat ty ceny...
Děkuji za další náměty, oni se vyloženě neflákají, mám je pořád pod dohledem a dělají, ale asi hold pomalu..
Nevíme nyní, jak z toho ven, asi přitvrdit..
Další věc, co by mě zajímala, jak to máte s obědy, pivem, popřípadně slivovicí?
My obědy nedáváme - není možnost.. A pivo mají a berou si sami, nevypijí toho moc, asi tak 5 piv na den na jednoho..do toho nějaká štapmrle, taky nic silného, 3-4 za den..
V práci se nechlastá, protože pak ta "práce" podle toho vypadá!
Já chodím na oběd, dám si na to hodinku, jídlo, dvě pivka a turka. Pak dělám dál. Kdybych si dal slivovičku (a néé že bych neměl někdy chuť), tak by podle toho vypadal i můj pracovní výkon...
Takže, s prominutím, nasrat a poslat do prdele, tu slivovičku jim můžete nabídnout po ukončení práce, třeba každý den - ale NE, když potom zkoušejí předstírat nějaký pracovní výkon...
...jste sám proti sobě, peníze v řiti a kvalita práce ještě více v prdeli...
Tedy nic ve zlém, udělali si z vás kafky, ode mne by letěli jako namydlený blesk. Zásadně je nutné předem mít domluvené, co si za práci vezmou. Já ač nejsem asketa, tak jsem alergický na pití při práci. Jedno pivo a prcka za směnu toleruji, jinak letí.
Dnes je tedy veklmi těžké sehnat solidní řemeslníky, dávat ale napůl ožralému blbci 200 na hodinu a ještě bez papíru je docela síla. Předpokládám, že jsou ještě možná na podpoře, protože takových úmělců se dnes dobré firmy zbavují.
spočitejte metry kolik toho udělali za ty hodiny a převést to na metry.uvidíte jak přidají na tempu co já vím tak co zednici povidalí tak berou za obklad 250-300kč za m/2 to je jednoduché,dejme tomu,že tam podle plánu budete mít 100m/2 za metr dám 280kč x100 takže dám 28000kč a to je cena konečná pro oba dva jak si peníze rozdělí mezi sebou je jen na nich a vy budete jen dohlížet na kvalitu odvedené práce,já sám montuji sadrokarton a jsem placen od metru ne od hodiny ,takže vím kolik si vydělám na akci
Jestli dobře počítám, tak vás metr včetně soklu a spárování vyšel přes 500K. Je to hodně. Profesionální obkladač by se měl i na komplikované dlažbě vejít do rozmezí 300-400K. To samé ta fajnová. 200K/m jen za práci a jen za horní štuk je pálka. Omítací firmy pracují za ceny od 250K/m ale komplet omítky, včetně materiálu, lešení, připravy ...
Otázka je, jestli jsou to vyčuránkové, kteří si jenom šetří práci, nebo jsou opravdu tak moc dobří, že si můžou takové ceny nasadit. Zkuste se s nimi slušně domluvit na ceně za odvedenou práci ale podle sazeb běžných, ne těch jejich. A už raději teď přemýšlejte, na koho se obrátíte, jestli se naštvou a seknou s tím.
Jako vždycky, je to o nabídce a poptávce. Zednických prací je teď méně, což je vaše výhoda. Na druhou stranu dobrých řemeslníků je a bude vždycky málo.
Kdyz uz si musim brat zedniky, tak jim poslu treba nakres nebo vsechny potrebne informace a cekam na cenu.
Tak to udelam treba se trema a pak vyberu. Ja ale rekonstrukci delam sam a jen nejaky veci necham na zednikach.
Samozrejme jestli delate rekonstrukci jen se zednikama asi by byl problem na kazdou vec shanet nove zedniky
Někdy je pro zadavatele lepší platit za čas než za množství .Nikde jste třeba neuvedl jak rovný byl podklad-proteže to jistě chcete rovně a ještě do spádu pak nelze jen natáhnout plochu zubákem a klepat dlažbu!,ale i tak mi to přijde že hráli o čas! a sehnal bych jiné! a ne zedníky ale raději rovnou obkladače!
Myslím, že zásadní chyba byla, že jste se předem nedohodli na ceně. Já jedu některé práce taky v hodinovce, ale když se kouknu na místnost, tak zrovna odhadnu čas, který na tom strávím. V 50ti hodinách se samozřejmě můžu seknout o 4-5 hodin, ale občas i dolů, což zákazníka potěší. Je-li to nahoru, řeším to dohodou, jeho spokojeností, eventuelně mu slevím. V prví řadě bys měl s řemeslníkama mluvit. Měli by se snažit, abys byl spokojenej, pokud ne, neřekl bych, že se jedná o dobrý řemeslníky. Kvalitní práce je jedna věc, ale jednání se zákazníkem jde ruku v ruce s ní.
Už jste to sice vyřešil,ale přispěji...
Rekonstruoval jsem byl,svůj první,takže jsem s ničím neměl zkušenosti a se zedníkama mám všelijaké zkušenosti.První,kteří mi nacenili komplet rekonstrukci,tak dělali rychle za běžný peníz,ale ta kvalita Vyrazil jsem je a nezaplatil asi 5 tis Kč! Zavolal jsem známým na Slovensko,měli to asi 200Km.A Ti za stejný peníz udělali stejný kus práce,ale ve špičkové kvalitě...a to ještě museli hodně věcí vyrovnávat po těch předchozích...ač všechno se úplně opravit nepodařilo.No a nakonec jsem se rozhodl ,že udělám i nové omítky,ale Slováci už neměli čas a já spěchal,tak jsem vzal 2 zedníky-zaměstnance...jeden z nich je můj bývalý spolužák ze školy.Nabídli mi práci za hodinu...váhal jsem,ale přijal.No a Ti byli stejně rychlí ,jak slováci,ale ve výsledku (jelikož dělali na hodinu) mě to vyšlo o polovinu levněji,než slováci.
Takže výsledek?
Záleží na konkrétních zednících Kdybych vzal hned na začátku ty dva placené od hodiny,ušetřím spoustu peněz,ale to jsem nemohl vědět
No je to tím, že všechno je v lidech. Když najdeš dobrého řemeslníka, měla by tě vyjít hodinová práce mírně levněji než kusová. Je to z toho důvodu, že při práci od metru se mírně nadsazuje, kdyby se v průběhu prací vyskytl problém. A když chytneš debila či lempla, tak tě to vyjde dráž oboje s výhodou, že když je to od metru, víš to předem a můžeš odmítnout. Ale taky můžeš kývnout v domění, že jde o tak dobrého profíka, že si může dovolit vyšší cenu.
No a pak se v tom vyznej.
chci reagovat na práci a cenu provedenou zedníkem - preferuji každopádně práce ukolová a vyžádat si ceník vykonané práce
v metrech čtv. a ceník v kubatuře - mě osobně vyhovuje ukol jelikož se nemusím brouzdat stavbou a čas jsou peníze. je jasný
že v hodinovce se mohu zdržet a každá další hodina se hodí ,to nechci ani zkoušet z duvodu možnosti další zakázky a vybudovat
dobré jméno a tím i další zakázky - jinak 1 m dlažby včetně zpárování do 300 kč m - práce - totéž obklad. 12m čtv - 1 den
druhý den ráno sokl a zpárování to jest 6 hod + 2 hod - toto mohu garantovat pokud se nejedná o jiný material - kamenina atd.
s pozdravem Klier.V - T 607997000
zdravím tak jak toto čtu tak jsem zděšená. mě ty to metry jak je popis udělali zedníci za jeden den vcetne soklu a spar. holt chlapy si šetří práci . ale zase na druhou stranu jestli jste spokojení s praci tzn. kvalita asi bych nemenila. neni zednik jako zednik. ale cena je fakt premrštena.
Třeba fajnové na stropech neni jen tak zaleží kolik tahají vrstev měly by se 2 vrstvy. Ale hodně zaleží i na schnoutí. Pokud neschne fajnova neda se nic dělat a čekat dokud to pujde filcovat. To stejny s kachlema pokud to neschne nedá se to dělat. Ale většinou když to neschne tak se jde najit jina prace co se dá dělat. A pokud jde o piva a čtvrtky tak jen po praci. A na oběd si mužou chodit sami. ALe to je jen na lidech pokud jim uvaří nebo ne
Ahoj,
buď rád za pomalé, ale odpovědné zedníky. Mě byl doporučen jeden velice šikovný zahraniční zedník, všichni ho prý chválí, všichni si ho zvou a on má plné termíny. Stalo se tedy, že mu zbyl čas a dostal se i k nám. Co se týče rychlosti, byl to opravdu frajer, pořád spěchal, aby se toho co nejvíc udělalo. Co se ale týče kvality práce, nemůžu sem napsat co si o něm skutečně myslím, protože by příspěvek musel cenzor smazat. Všechno rychle odflákl, popraskanou a odlepenou omítku zamazal, aby nebyla vidět. Překlady nad okny usazoval do roviny s omítkou a někde dokonce vyčnívají ven. Dovedete si představit kus betonu, který vám leze nad oknem ze zdi? Parapety jsou nakřivo, někde nedoléhají vůbec, rohy kolem oken jsou křivé, zdi kolem oken jdou do vrtule. Ale všechno zvládl za týden, fakt machr. Jenže to po nem spravujeme už několik měsíců. Všechno se to musí otloukat a odtrhat a udělat znovu, včetně parapet, rohových lišt a dokonce i perlinky. Když jsem mu to říkal při práci, že si myslím, že to dělá špatně, tak namítal, že on je zedník a že se nemám bát, že ví jak na to. Takže jsme nakoupili zase materiál a co jde, tak bouráme a děláme znovu.
Pak jsme tam měli jiné zedníky, byli to češi, byli pomalí, postup byl asi jako popisujete vy, ale práci odvedli dobrou. Vzali si sice docela dost, ale ve srovnání s tím předešlým, který jen materiální škodu udělal asi 12000,- , vyšli docela levně. Ale o peníze nejde, spíš těch nervů, co to stálo a nikdo mi nechce věřit, že to byl opravdu takový lempl. Poznávají to až tehdy, když je pozvu, aby mi pomohli s opravou. Takže zahraniční zedníky nebrat.
Jestli můžu poradit, pohlídejte si skutečný čas, kdy jsou opravdu na stavbě. Protože dlažba je položaná třeba za 2hodiny, ale pak se v místnosti 2 nebo i 3 dny nemůže chodit a jestli jsou vyčůraní a vy tam nejste pořád, tak ikdyž tam nepracují, tak si to účtují.
já když měl doma zedníky tak jsem jim dopředu řekl, že platím kvalitu a, že jako stavebí rozpočtář vím kolik co stojí a jak dlouho jim to má trvat..od hodiny jsem je neplatil...omítky dělaly úkolem..na čas jsem nehleděl bo mě netlačil..za byt, kděe dělali asi 300m2 omítek jsem jim dal 18tis ..materiál jsem dodával já..omítky jsou jak když střelí rovné
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.