Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu.
Mám nasledující problém:
V zatím neobydleném podkroví (dřevostavba)mi kondenzuje voda na spodních rámech oken a celkově se mi zdálo vlhko.Před tmelením spár SDK jsem proto na zkoušku odšrouboval jednu desku sádrokartonu a zjistil jsem, že po parotěsné fólii stékají zevnitř kapky vody a je mokrá i vata.
Složení stěny-12cm EPS,OSB deska,14cm vata mezi stojinami,parotěsná fólie a 8cm vata v ocelovém profilu pro SDK.
složení šikminy a stropu-18cm vata mezi krokvemi,8cm vata v přídavném roštu křížem,parotěsná folie a 4cm vata v ocelovém profilu pro SDK.
V podkroví se nebydlí, cca obden větrá a topí na 16 stupnů.Okna jsou trojskla se zatepleným rámem.
půda není zateplená a je na ní teplota jako venku.Pod taškou je difuzní folie.
Parotěsnou folii jsem důkladně slepoval, napojení na okolní mateiály tmelem Jutafol Mastic, pod přímými závěsy pro SDK rošt páska+tmel.Parotěsná folie Jutafol 170AL.
Dnes naměřeno 18°C,vlhkost 70
děkuji za odpověď
To jen nahrává mému přesvědčení,že parozábrana má smysl hlavně v místnostech s extremní vlhkostí.Utěsňovat běžné místnosti je spíše na škodu.Je lépe zajistit dostatečnou tepelnou izolaci a posunout rosný bod ven a nechat stěny "dýchat".
JABRAKA
Přesně tak .když jsem šmejdil na am. diskusích , tak tam všude staví s odvětravanou fasádou. Mají v dřevostavbách tohoto typu staleté zkušenosti .Davají na fasády prkna, nebo hliníkové ,plastove palubky. Takže jsem to postavil stejně- udělal jsem palubky. Dřevodomek zabalený do polystyrenu bych si rozhodně nekoupil.
Jestliže tam má kondenzaci , tak tam má rosný bod . Ten je většinou okolo 10-15°c . A parozábrana by měla být vevnitř .To znamená před izolací . Pokud tedy se mu rosí uvnitř domu , tak tam má ZIMU . Musí topit , aby tam měl 20-25°c . A samozřejmě větrat. Já mám ted 40% vlhkost doma.
No on tam píše , že má vlhko v podkroví . A tam topí na 16°C . Takže pořídit Petry , naložit je uhlím a nahoru dát dřevo . Zapálit a bude mu to hořet pomalu shora dolu cca 8-10h . Kamna mu budou topit a zároven větrat prostory. nebo pořídit nějaká jiná stavební kamna .
Ještě , že jsem nedával izolaci před parozábranu . Nějak mě to nenapadlo . Selskym rozumem jsem si říkal , že parozábrana by měla být vždy před vatou.A zvenku za vatou až ta paropropustná . V knížkách to tak vždy bylo.
No mě to hlava taky moc nebere...dle výpočtů by voda kondenzovat neměla,ale je tam...
nevím jestli se to může ale tady je odkaz na diskuzi, kde to souběžně řeším také forum.tzb-info.cz/...
poprosil bych zdejší rádce, kdyby se na to mrkli, jestli jim to pomůže.Zatím jsem se nedobral rozumnému vysvětlení..
no tom máte jendo v zásadě pravdu, ale dřevostavby se s polystyrenovou obálkou bežně nenabízejí,pokud tedy vím. Obvykle se jedná o vatu v drěvěném panelu. Odvětrané fasády pokud nejsou kombinovány s tepelnou izolací typu vata apod., myslím, že moc ztrátám tepla v domě jako celku nepomohou.
doplněno 29.12.12 21:02:hm, reagoval jsem na přísp.č. 2 jendad.
Americani a Kanadani pomalu prechazeji na polystyren na vnejsich zdech. Podle testu bezne pouzivane panely tloustky 5cm nesnizuji paropropustnost. Bezne se davaji desky do 7,5cm. Naproti tomu (mineralni) vatu v drevenem panelu jsem jeste nevidel. Takhle to delaji spise Skandinavci. Americani to nedavno u nich "objevili", ale kvuli setrvacnosti stavebniho prumyslu to jeste nezacali pouzivat (a kdovi jestli nekdy vubec budou).
Popisovane odvetravani je az vne veskere izolace, tedy dana vzduchova mezera je mezi izolaci a vlastnim vnejsim oblozenim. To oblozeni tam neni z duvodu tepelene izolace, ale kvuli uplne necemu jinemu (ochrana pred pocasim, vzhled fasady, ...)
Nic z vyse uvedeneho stejne nesouvisi s tazatelovym problemem. Jemu se netvori voda na vnejsi strane parozabrany (tedy strana, ktera celi vnejsku budovy), ale na vnitrni strane (tedy te strane, ktera je smerem do interieru).
Já ve svém okolí z 99% viděl taky dřevostavby s polystyrenem (fasáda),tedy difuzně uzavřené.
Ale jak píše luke237 můj problém je vlhkost na vnitřní straně parozábrany.
Jinak zatím jsem dospěl k tomu, že vlhkost se vytvořila z mokrých procesů probíhajících v přízemí a podkroví těsně před zimou a v průběhu zimy.Zezačátku nebylo větráno v podkroví téměř vůbec ani topeno.Proto jsem teď zvýšil topení na 22°C a větrám intenzivně 3x denně.Uvidíme...
Samozřejmě tam dělají fasády kvuli ochraně před počasím. A na těch stavebních portálech jsem opravdu polystyren neviděl .Nejrozšířenější tam bylo systém 2x4 a opravdu tam měli vatu .At už stavěli nové nebo rekonstruovali. Dost často jsem tam ale vyděl stříkanou pěnu.Na tu si ale musíte zaplatit firmu , to sám neuděláte.Myslím že tady se to taky dělá . .Polystyrén má podstatně větší difusní odpor (40-100 krát než vata)
Samozřejmě u nás jsem tak vyděl stavět dřevodomky(většina)- obalené polyšem. Ale já jsu zastáncem klasiky. To znamená směrem ven aby byli materiály s menším odporem .Tím se vyhnete dobudoucna problémum .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.