Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké zvolit vhodné řešení na vytápění a ohřev teplé vody do cihloveho bytu o velikosti 30m2. Byt je ve starém cihlovém domě, nezateplen. Nyní jsou v bytě pod oknem vafky a na ohřev vody stará karma do komína v koupelně. V tyto zařízení nemám důvěru, proto uvažuji o kotli s průtokovým ohřevem, pod kterým by byla pračka, kvůli místu v koupelně. Komín by se musel nechat vyvložkovat. Prosím o radu, popřípadě jaký vybrat kotel. Zamlouvá se mi tento: Junkers ZW 18-2 DH KE CERACLASS, ale nevím jestli je vhodný do tak malýho bytu. Předem děkuji.
1x
Zkuste se podívat na články na webu www.tzb-info.cz
Např. na tuto diskuzi
Třeba tam bude nějaká použitelná rada
doplněno 28.12.12 18:03:Omylem jsem překopíroval jiný odkaz,
chtěl jsem uvést tento odkaz
doplněno 28.12.12 18:15:Článků, které se týkají kotlů,je na webu hodně. Vyplatí se obětovat třeba dvě hodiny času a pročíst je, protože investice do kotle je v řádu tisíců.
Např. tyto články:
doplněno 28.12.12 18:27:Možná by pro Vás byl vyhovující nástěnný kotel Therm se zásobníkem pro TUV, viz. např.
0x
Průtokový ohřívač hodně "žere", neustále vodu dohřívá. Já si myslím, že to,co tam máte, je v tak malém bytě dostačující, jen bude asi třeba vyměnit karmu za novou. Mám vyzkoušené, že topení wafkami a ohřev vody plynovou karmou vyjde finančně mnohem levněji, než topení a ohřev vody elektřinou.
0x
Zmíněný kotel je pro daný účel velmi pravděpodobně příliš naddimenzovaný - ale přesně to nikdo neví - záleží na tepelných vlastnostech stavby, jejím umístění (i orientaci vrámci světových stran) atd. atd...
Nejlíp uděláte, když si pozvete projektanta-topenáře, přecejen nebude investice do změn malá a bylo by škoda peníze vyhazovat komínem... I (ne)vyvložkovaným... ![]()
0x
Pro průtokový ohřev TUV je doporučován kotel minimálně 24kW, ten je zase předimenzovaný na tento byt.
Asi bych zůstal u WAWek a karmy...
doplněno 28.12.12 19:09:Jedině tedy asi kotel se zásobníkem, v odkazu od LOPEZZ třeba ten poslední je myslím závěsný, takže by se vešla i pračka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.