Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké zvolit vhodné řešení na vytápění a ohřev teplé vody do cihloveho bytu o velikosti 30m2. Byt je ve starém cihlovém domě, nezateplen. Nyní jsou v bytě pod oknem vafky a na ohřev vody stará karma do komína v koupelně. V tyto zařízení nemám důvěru, proto uvažuji o kotli s průtokovým ohřevem, pod kterým by byla pračka, kvůli místu v koupelně. Komín by se musel nechat vyvložkovat. Prosím o radu, popřípadě jaký vybrat kotel. Zamlouvá se mi tento: Junkers ZW 18-2 DH KE CERACLASS, ale nevím jestli je vhodný do tak malýho bytu. Předem děkuji.
Zkuste se podívat na články na webu www.tzb-info.cz
Např. na tuto diskuzi
Třeba tam bude nějaká použitelná rada
doplněno 28.12.12 18:03:Omylem jsem překopíroval jiný odkaz,
chtěl jsem uvést tento odkaz
doplněno 28.12.12 18:15:Článků, které se týkají kotlů,je na webu hodně. Vyplatí se obětovat třeba dvě hodiny času a pročíst je, protože investice do kotle je v řádu tisíců.
Např. tyto články:
doplněno 28.12.12 18:27:Možná by pro Vás byl vyhovující nástěnný kotel Therm se zásobníkem pro TUV, viz. např.
Průtokový ohřívač hodně "žere", neustále vodu dohřívá. Já si myslím, že to,co tam máte, je v tak malém bytě dostačující, jen bude asi třeba vyměnit karmu za novou. Mám vyzkoušené, že topení wafkami a ohřev vody plynovou karmou vyjde finančně mnohem levněji, než topení a ohřev vody elektřinou.
Zmíněný kotel je pro daný účel velmi pravděpodobně příliš naddimenzovaný - ale přesně to nikdo neví - záleží na tepelných vlastnostech stavby, jejím umístění (i orientaci vrámci světových stran) atd. atd...
Nejlíp uděláte, když si pozvete projektanta-topenáře, přecejen nebude investice do změn malá a bylo by škoda peníze vyhazovat komínem... I (ne)vyvložkovaným...
Pro průtokový ohřev TUV je doporučován kotel minimálně 24kW, ten je zase předimenzovaný na tento byt.
Asi bych zůstal u WAWek a karmy...
doplněno 28.12.12 19:09:Jedině tedy asi kotel se zásobníkem, v odkazu od LOPEZZ třeba ten poslední je myslím závěsný, takže by se vešla i pračka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.