Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chci se pokusit lépe vyvážit topnou soustavu. Na tomto ventilu nejspíš nelze snížit průtok, nevím, jestli to jde na hlavici. Termostat mám umístěn v obývacím pokoji (je to největší místnost). Letos jsme zateplili fasádu a střechu. Nyní je v obývacím pokoji teplo (termostat na 22°C), ale v ostatních místnostech je o 1-2°C chladněji, i když termohlavice mám naplno otevřeny. Obývák se rychle vytopí, termostat odstaví kotel a ostatní místnosti se nestihnou vytopit. Řešením by bylo určitě dát termostat do nejchladnější místnosti (ložnice) a do obýváku pak termohlavici, jenže pak budu muset vytápět podle ložnice, kde vlastně celý den nejsem. Je nutné tyto ventily vyměnit za ty s regulací, nebo se dá vyměnit jen vložka v nich za regulovatelnou, nebo se dá přiškrtit průtok uvnitř hlavice? Zkoušel jsem přiškrtit ruční hlavici v obýváku, ale nepomohlo to.
Nejspíš ventil nebude originál, stupnice tam žádná není. U jiných ventilů jsem stupnice viděl, ale tady to nejspíš nejde seřizovat. Proto se chci zeptat, jestli se dá vyměnit jen ta vložka za nějakou, která se dá seřizovat.
doplněno 27.12.12 13:23:obr.1
podle obrázku to je heimer ale nějaký asi starší typ bez regulace,tělo ventilu mám stejné jen ten venek má regulovatelnou stupnici prutoku,jedině asi nový ventil
V obýváku je jeden radiátor bez termohlavice, na kterám chcete snížit průtok a tím výkon? Pak je divné že uzavření ručního ventilu nepomohlo...
Zvolit pro termostat jinou referenční místnost - určitě ne ložnici. V místnosti s termostatem nesmí být termohlavice (pokud je, tak musí být nastavená na vyšší teplotu než termostat - aby se nehádala termohlavice s termostatem)
Ventil na obrázku je originál Heimeier bez regulace (pořád vyrábí oba typy).
Škrcení průtoku - neměnil bych celý ventil, ale dal bych spodní šroubení s regulací. Jestli jde vyměnit vložka ve ventilu tím z něj udělat regulovatelný nevím.
Další možnost je dát do obýváku menší radiátor.
V obýváku je jeden radiátor bez termohlavice. Zkoušel jsem přiškrcovat ruční hlavici, jenže s tím občas někdo pohne (děti, manželka) a můžu štelovat znovu. Menší radiátor nechci dávat, nechci zbytečně moc investovat (je to Lipovica, před 8 lety stál 8.000Kč). To spíš tedy dám spodní šroubení s regulací. Nevím, co je lepší, levnější, účinnější, jestli dát to šroubení nebo regulovatelné ventily. A termostat by se měl tuším dávat do nejchladnější místnosti, to je u nás ložnice (je na severní straně). Pokojík i obyvák jsou na druhé straně (na jižní, skoro celý den tu svítí slunce), chodba je bez radiátoru, do kuchyně se taky nedává. Ekvitermní čidlo na plyn.kotli nemám.
Pokud máte dole neuzavíratelné šroubení, budete muset zkracovat trubku. Výměna termoventilu mi přijde jednodušší...
doplněno 28.12.12 17:01:ASD: neznám ovyčejný ventil s regulací průtoku, proto doporučuji termoventil s regulací průtoku, na něm pak nechat povolenou původní krytku nebo dát manuální hlavici a nechat ji otevřenou. Podobně by fungoval klasický kohout, ovšem jeho zregulování by bylo asi dost problematické. Tazatelův termoventil a nový termoventil s regulací (oba Heimeier) budou mít s největší pravděpoobností podobný rozměr, milimetry jdou "dohonit" větším či menším zašroubováním závitů...
Termoventil ne (jde o místnost s termostatem). Pokud je jiná stavební délka, tak se potrubí zkracuje/ prodlužuje taky...
Podle možností a ceny bych dal buď ruční ventil s regulací nebo spodní šroubení s regulací.
Obávám se, že výměna pouhé vložky nebude možná, zkuste vymontovanou vložku vzít do nějaké instalérské prodejny. Pravděpodobně budete muset vyměnit kompletní ventily.
Proč jste se upnul na nejdražší řešení? Už Vám zde několik lidí radilo dát na zpátečku k radiátoru přímý nebo rohový regulační ventil, kterým seškrtíte odvod vody z radiátoru a ten tím pádem bude mít menší výkon a teplota v obýváku nebude tak rychle stoupat, prostorový termostat nebude tak brzy vypínat kotel. Kapišto?
Souhlasím, ventil cca 300,- a šroubení cca 100,-
Ovšem k instalaci šroubení pravděpodobně bude nutné upravit měděný přívod - přeletovat zpátečku. Výměnu ventilu zvládne věžný kutil.
Takže pravděpodobně proto...
Také se nejspíš přikloním k tomu, že vyměním celý ventil. To zvládnu sám. Na řezání trubky a naletování dvou šroubení bych musel někoho zavolat a je to jen další spoj na trubce navíc. To by zadarmo taky nebylo. A ještě bych se chtěl zeptat na ventil v ložnici. Opět obyčejný neregulovatelný vetil s termohlavicí Heimeier nastaven na 3 (tedy asi 20°C). Na noc (od 20hod) mám termostat nastaven na 19°C, a v noci dost často ventil hučí nebo se v něm ozývají zvuky jak někde od potoka. Když termohlavici otevřu naplno, někdy se to na chvíli spraví. Odvzdušněno a natlakováno je vše dobře. Vyřešila by i tohle výměna tohoto ventilu za termoventil? (jestli není ventil nějak špatně uvnitř odlitý...) I když si myslím, že asi ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.