Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba plynu

Od: samwidec* odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer,

jsme v podnájmu v bytě 1 1, nyní máme nový plynový kotel Imergas, přesný typ bohužel nevím. V bytě je 5 radiátorů, z toho 3 v obývaku. Z důvodu spotřeby plynu vytápím pouze obývák a to na 2 radiátory. Všechyn ostatní mám stáhlé a do této místnosti zavírám dveře. Je zde termost, který mám nastaven na 18 stupnů a ve dvou hodinových intervalech přes den vytápím na 19,5 stupne. Kotel průtokově ohřívá vodu, ale s tou se snažíme šetřit, čili pod sprchou chvilku a vodu na nádobí ohříváme rychlovarnou konvicí, čili spotřeba plynu nulová (nádobí). Okna jsou klasická stará dvojitá, stropy trochu vyšší. Ale i přesto se mi zdá poměrně vysoká spotřeba cca 6m3 na den = 180m3 na měsíc a toto odpovídá cca 2610Kč.Můžete mi prosím někdo sdělit v čem může být problém, jestli třeba nějaké speciální seřízení kotle. A nebo žiju někde jinde a spotřeba 2700Kč na měsíc je normální? To podotýkám pouze za plyn bez elektřiny.

Děkuji T. Novák

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kejki3
hodnocení

0x

Máte nový kotel, takže tohle se vás asi netýká - pokud je výměník zanešený popelem a sazemi topíte do komína. Má se před každou sezonou čistit.

Pokud je ještě vedení v tlustých rourách, topíte v ostatních místnostech těmi rourami. Nevíme nic o rozměrech, zdech a únicích okny. Vzhledem k tomu, že se 5 měsíců netopí, to je na zálohu cca 1500,- , což je za 1+1 dost. Ale pokud to má 90m2, tak se není čemu divit. Proč by taky byly jinak v obýváku 3 radiátory.

samwidec*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpoveď.

Nový kotel sice máme, ale komín nikdo nečistil, byl tam starý kotel, který se pouze vyměnil za nový. Byl tady taky nějaký starý pán na revizy komínu, ale ten se jen odíval z kuchyně na vývod (ani nekoukal dovnitř), tak nevim.

Jedná se o starší činžovní dům, rohový byt. Zateplení domu není. Rzloha určitě není 90m2, ale tak 65m2, ta místnost kterou vytapím má cca 25m2 a vyšší strop.

Spíš se mi, podle spotřeby 6m3 na den zdá jako by byl kotel předimenzován nebo právě nějaké usazeni v komínu, nevím. Tato spotřeba, jak jsem zjistil, je úměrná bytu 3+1, s tím že se vytápí většina místností.

kejki3

V komínu se prakticky nemá co usadit, spíš na výměníku v samotném kotli. Důležitou věcí je přívod čerstvého vzduchu ke kotli (pokud nemáte turbo) Při nedostatku dochází ke špatnému spalování a kotel se zanáší. Častá chyba je zavírání dvěří do koupelny apod. Pak je důvod k vyšší spotřebě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]