Nejste přihlášen/a.
jak zprovoznit zvonek v paneláku? nastěhovali jsme se do bytu, kde nefunguje zvonek, v bytě proběhla rekonstrukce jádra a eletriky, přibyl rozvaděč s jističu pro okruhy. Kde mám vůbec hledat dráty pro zvonek, a jaké napětí po stisknutí tlačítka zvonku mám hledat? Ze zdi trčí 2 dráty, zelený a červený, ale na nic jsem nic nenaměřil...
No když víte co je to "paralelně" tak asi umíte i měřit multimetrem. Přepněte si jej na měření střídavého napětí, nastavte rozsah 20V a měřte při stisknutém tlačítku,( lhostejno kterém, protože jsou přeci paralelně,) na těch drátech co trčí ze zdi. Pokud naměříte cokoliv mezi 8 a 15 Volty, jděte si koupit zvonek. Pokud nenaměříte nic, hledejte "zvonkové trafo". Nemusí být vůbec u vás v bytě, bývá společné pro celý dům, vchod.
zvonek neplatíte vy ale hradí se ze společenství, takže hybaj za domovníkem ať sežene nějakého odborníka(elektro)
vy se o takové věci nemusíte starat
Už bylo řečeno, nejdříve odměřit.
Zaprvé zkusit změřit střídavé napětí na zmíněných dvou drátech. Pokud tam bude napětí okolo 10V, chybí Vám drát od tlačítek.
Zadruhé zkusit měřit při stisknutém tlačítku, pokud se objeví napětí, stačí zapojit zvonek.
Pokud napětí nenaměříte ani v jednom případě, přepněte měřák na měření odporu, měl by reagovat na stisknutí tlačítka - potom bude nutné koupit zvonek i s transformátorem...
Možno ,by neškodilo opytat sa susedov či im funguju zvonce.A aby ste nemuseli badat či vam treba trafo ,tak sa rovno opytat aj na tu zaležitost.Ci mate všetci jedno trafo alebo každy potrebuje svoje vlastne.Ale pripojit merak na tie dva droty ,a stlačit tlačitko by nemal byt problem.Pokial mate merak.Ak nie tak skuste hociaku žiarovku do 10 V.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.