Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parní mop - co s ním lze čistit

Od: derek® odpovědí: 6 změna:

Hezký den.Ježíšek nám donesl parní mop(STEAM CLEANER PF 301).Má někdo zkušenosti na co se dá použít.Máme v celém bytě koberce na které jsem před časem koupil vysavač s tepovačem.Značka se mi moc nezdá (tchýně ráda jezdí na různé předváděčky)Nerad bych doma napáchal nějakou škodu nebo aby si stím někdo ublížil.Díky moc rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

4x

Pokud máte koberce v celém bytě a vysavač s tepovačem, tak je vám dá se říct na dvě věci... je spíš na holé podlahy, dlažbu a lze s ním vyčistit i třeba sedačku ,ale tu s tepovačem vyčistíte taky. Měla se s vámi matinka spíš poradit a ne vás takto překvapit. Na webu je spousta inzerátů o prodeji tohoto produktu- asi tak úžasný nebude. a navíc za ty peníze tedy...*ee*

doplněno 24.12.12 21:43:

paulfoster.us/...

ronyx*
hodnocení

2x

Využití parního přístroje je hodně široké, záleží jen na uživateli, jak se s ním naučí pracovat a využívat toho, co umí.

Výhody:
- ušetří dřinu při úklidu
- ušetří peníze za saponáty a čistící prostředky
- umožní vyčistit i to, co jinak vyčistit za normálních podmínek nejde a nebo jen velmi obtížně

Nevýhody:
- je potřeba při práci s ním používat hlavu
- nebát se experimentování
- neumí všechno tak dobře, jak se tvrdí v návodech a manuálech
Začnu nevýhodami.
Při práci s parním přístrojem je potřeba dávat pozor na opaření se a na možnost zničení materiálů citlivých na teplo.
Návody tvrdí, že je vynikající na čistění koberců a čalounění. Není to tak úplně pravda, speciální přístroje na tyto práce jsou většinou lepší. Horká pára umí koberce a čalounění odmastit, ale neumí z nich vymýt nečistoty (pomocí přiložených hadříků je sice vytřete taky, ale jde to pomalu a není to tak účinné.
Návody tvrdí, že je vynikající na mytí motorů aut. Mytí vodu je účinnější, ale s odpadem. Párou motor odmastíte, ale např bláto tam zůstane. Je ale pravdou, že pomocí páry můžete odmastit motor (ale nejen motor) v podstatě kdekoli, není po vás žádný neekologický odpad.

Pokračovat budu výhodami, kterých je podstatně víc než než nevýhod.Při úklidu pomocí horké páry se nenadřete. Odpadá veškeré drhnutí.
Podle návodů se na některé nástavce navlékne hadr (nemusí to být jen originál nebo nějaký speciální, ale stačí obyčejné froté, ideálně s co největším množství bavlny. Tímto hadrem se má podle návodu stírat rozpuštěná a uvolněná špína. Ano, funguje to tak, ale hadr musíte stále máchat, aby se z něj nečistoty vymyly. Podstatně rychlejší je pomocí horké páry a nástavce špínu rozpustit a vzápětí na to ji setřít obyčejným hadrem tak, jako když podlahu jenom stíráte.

Vynikající je mytí oken a zrcadel pomocí horké páry. Skla lze takto mýt i v mrazech (stačí sklo ze cca 20cm předehřát a pak teprve „umýt“ párou. Tato perfektně odmašťuje, špínu setřete stěrkou dolů a zachycujete do podložených hadrů. Okno je při troše šikovnosti zcela bez šmouh (podle známých které jsem to nechal zkoušet, takhle umýt ručně okno pomalu ani nejde). Dají se tak čistit i rámy, ale POZOR – barva je na teplo citlivá, takže je potřeba postupovat opatrně. S plastovými rámy zkušenosti nemám, takže je potřeba opět být opatrný.

Zcela bezkonkurenční je čištění dlažeb a obkladů, zejména spár (ne silikonových, ale normálních). Špína, která ze spát poteče, Vás překvapí, a to i když je předtím budete drhnout pomocí kartáčků a saponátů.

Horkou párou lze velmi účinně hloubkově vyčistit i pórovité povrchy – kameny, betony – ideální tam, kde to nejde dělat tlakovým čističem (wapkou). Opět žádné drhnutí, jen nad povrchem přejíždíte nástavcem. Na to doporučím 2 věci. Nejdřív odzkoušet na místě, kde to není moc vidět, protože rozdíl před a po je takový, že by Vás flek mrzel. Toto čištění je totiž poměrně časově náročné – po povrchu je potřeba postupovat stylem „psaní“. Na velké znečištění je ideální vzít si jen ostrou malou trysku nebo kartáček. Rozpuštěnou špínu stačí opět jen stírat. Povrch je opět také perfektně odmaštěný.

Horká pára odmašťuje - ideální např.pro ošetření povrchů pod nátěry a lepidla, ale třeba také na odstraňování mastných skvrn z oblečení, čalounění, koberců.

Horkou páru lze s výhodou použít na tzv. „svislé napařování“ - vyrovnávání zmačkaných oděvů, závěsů atd.

Přístroj je možné použít i jako parní stanici pro žehlení (pokud Vaše sada tuto obsahuje).

Při větší dávce opatrnosti lze renovovat i zašlé podlahové krytiny (PVC), ale zde je potřeba dát pozor na vznik boulí a případné odlepování. Malá boule se opět sama srovná, ale je lepší vzniku boulí předcházet a čistit krytinu střídavě na několika místech, aby stačila chladnout. Výsledky opět Vás určitě příjemně překvapí.

Dále je možné horkou páru použít např na odstraňování tapet apod. V podstatě možnosti využití záleží jen na Vaší kreativitě, nápadech a chuti experimentovat.

hodnocení

Díky za odpověď.Teď už vím,že je mi na nic.

doplněno 25.12.12 23:54:

*ee*

ronyx*

Jak myslíte...ale možná, že když to dáte přečíst manželce... a zvlášť pokud bydlíte v rodinném domku...No je to na Vás.

hodnocení

Bydlíme v bytě.Na koberce máme vysavač s tepovačem,který se nám velice osvědčil.Na okna máme stěrku,která se nemusí složitě skládat a funguje bez el. energie a na kousky lina co jsou po bytě je rychlejší mop(než jse vyndal parní mop z krabice nalil vodu a našel to správné příslušenství,tak měla manželka vytřeno).Úspora času žádná,to co se ušetří za saponáty ,tak se projede v el.enegii.A tak milý parní mop půjde.Všem ještě jednou děkuji za odpovědi a velice rád přivítal zkušenosti dalších s tímto nebo podobným výrobkem.*hej*

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
neházejte flintu do žita (žito není - je zima;)), pokusím se Vám pomoci, co se týká využití (cenu řešit nebudu - to nechám na Vás), výrobek jsem jen vygooglil, takže až se mrknu na parametry a pod. tak Vám řeknu víc. Ale nemusíte být nešťastný, tyhle "potvory" toho většinou umí víc, než se zdá, jen je třeba přijít na to "jak na to":D.

doplněno 24.12.12 23:35:

Bohužel než jsem to stačil dopsat, tak mi to celé spadlo. Zkusím to tedy nějak jinak - vydržte prosím do zítra.

doplněno 25.12.12 23:34:

Dodávám slíbené možnosti využití podle vlastních zkušeností. Podobné přístroje (říkali jsme tomu "parní čističe") jsme prodávali s kolegou okolo roku 1992 přímým (ne sálovým) prodejem do hotelů, bazénů a pod. Cena stroje byla tenkrát +- 10.000,-Kč, parametry toho nejmenšího odpovídaly zhruba parametrům Vašeho mopu (co se mi podařilo vyvvodit z techn. údajů z návodu Vašeho přístroje. V zásadě platí, že čím větší tlak výstupní páry (u vašeho je uveden cca 4bar (4atm) a čím větší teplota páry (u vašeho uveden není, náš měl 140°C), tím větší účinnost a rychlejší postup práce.
Dodnes tvrdím, že parní čističe jsou velmi nedoceněným přístrojem. Pokud totiž majitel nevidí, co to umí, považuje to za zbytečnost. A můžu říct, že hlavně tahle hračka byla oceňována ženami.

doplněno 26.12.12 10:43:

Jen k tomu, co už jsem sem napsal, bych asi měl doplnit (na to jsem předtím zapomněl) - ano, běžný úklid (setření podlahy, jen přeleštění např. 1 okna a pod. je opravdu rychlejší udělat klasicky, parní čistič je výhodný zejména na úklid typu úklidu generálního a v rodinném domku je pro něj využití vždy větší než v bytovce nebo paneláku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]