Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení - regulace termostatem nebo hlavicemi?

Od: honzmalatny* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den a krásné vánoce,chci se zeptat zda-li je výhodnější při topení plynem použít prostorový termostat a vytápět dle něho s termohlavicemi v pokojích,nebo je lepší obejít termostat,zapojit kotel na přímo,nastavit na něm cca 60-70 st.C a regulovat místnosti termohlavicemi.Co by vyšlo dle vás levněji,prosím nepište mi odpovědi typu netopit vůbec nebo svetr nebo jiný druh vytápění,ptám se konkrétně na tyto dva druhy.

Děkuji a krásné vánoce. Honza.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Určitě použít prostorový termostat.Bez něj by šel kotel pořád.Už se dělají i bezdrátové,takže už se nemusí tahat dráty ke kotli.

honzmalatny*
hodnocení

Nemáte pravdu,při zapnutí kotle na přímo,netopí pořád,ale jen do doby než nahřeje vodu na danou teplotu.jde o to,co je lepší,zda použít termostat v jedné místnosti a tím regulovat teplotu v domě a věřit že se to vychytá,aby bylo všude příjemně,nebo zapojit kotel na přímo a regulovat místnosti termohlavicemi.Když se daná místnost natemperuje,hlavice uzavře těleso a tíám zmenší množství vody v systému a kotel se dříve vypne.Ale děkuji za názor. Mám termostat ,ale jen mě tohle zajímá.

To záleží na typu kotle.já mám protherm panter 12kw a ten když se natopí tak pouze stáhne výkon,ale nevypne.

honzmalatny*
hodnocení

Aha,to jsem nevěděl,já mám dakon 24 Kw a ten při natopení vypne,jede jen čerpadlo a točí vodu a při poklesu teploty zase sepne.Při termostatu nahřeje,a vypne a při sepnutí termostatu zapne a topí.

mil®
hodnocení

1x

Dle mé zkušenosti laika. Pokojový termostat v místnosti kde nejsou termohlavice, v ostatních místnostech mám termohlavice.

honzmalatny*
hodnocení

Právě že mám dvoupatrový domek,termostat v přízemí,termohlavice všude na tělesech a tak mě zajímal názor jiných.nedá se to nějak vychytat a tak mě napadlo to s tím zapojením na přímo a regulovat jen termohlavicemi.

Já mám na chalupě vedle sebe kotel na tuhá paliva a kotel na plyn. Ráno zatopím uhlím a jedu až do večera. Večer přepnu na plynový kotel a podle venkovní teploty nastavím termostat (např. nyní na 45 st.C). Kotel jede přerušovaně, čerpadlo jede stále, v ložnici máme příjemně na spaní a spotřeba plynu je malá. Domnívám se, že byste to těmi termohlavicemi také doreguloval v těch místnostech, kde je např. předimenzované topné těleso.

figurek*
hodnocení

0x

pozná se to podle velikosti domku. Jestli máte byt nebo jednobytový domek, pak vám úplně stačí obyčejný termostat, umístěný někam na zeď a připojený rovnou na kotel. U většího domu už s obyčejným temostatem nevystačíte. Například když máte dvoubytový poschoďový dům, pak není snadné topení seřídit tak, aby v obou bytech bylo stejně teplo. Tam už termohlavice smysl mají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]