Nejste přihlášen/a.
Dobrý den a krásné vánoce,chci se zeptat zda-li je výhodnější při topení plynem použít prostorový termostat a vytápět dle něho s termohlavicemi v pokojích,nebo je lepší obejít termostat,zapojit kotel na přímo,nastavit na něm cca 60-70 st.C a regulovat místnosti termohlavicemi.Co by vyšlo dle vás levněji,prosím nepište mi odpovědi typu netopit vůbec nebo svetr nebo jiný druh vytápění,ptám se konkrétně na tyto dva druhy.
Děkuji a krásné vánoce. Honza.
1x
Určitě použít prostorový termostat.Bez něj by šel kotel pořád.Už se dělají i bezdrátové,takže už se nemusí tahat dráty ke kotli.
Nemáte pravdu,při zapnutí kotle na přímo,netopí pořád,ale jen do doby než nahřeje vodu na danou teplotu.jde o to,co je lepší,zda použít termostat v jedné místnosti a tím regulovat teplotu v domě a věřit že se to vychytá,aby bylo všude příjemně,nebo zapojit kotel na přímo a regulovat místnosti termohlavicemi.Když se daná místnost natemperuje,hlavice uzavře těleso a tíám zmenší množství vody v systému a kotel se dříve vypne.Ale děkuji za názor. Mám termostat ,ale jen mě tohle zajímá.
To záleží na typu kotle.já mám protherm panter 12kw a ten když se natopí tak pouze stáhne výkon,ale nevypne.
1x
Dle mé zkušenosti laika. Pokojový termostat v místnosti kde nejsou termohlavice, v ostatních místnostech mám termohlavice.
Právě že mám dvoupatrový domek,termostat v přízemí,termohlavice všude na tělesech a tak mě zajímal názor jiných.nedá se to nějak vychytat a tak mě napadlo to s tím zapojením na přímo a regulovat jen termohlavicemi.
Já mám na chalupě vedle sebe kotel na tuhá paliva a kotel na plyn. Ráno zatopím uhlím a jedu až do večera. Večer přepnu na plynový kotel a podle venkovní teploty nastavím termostat (např. nyní na 45 st.C). Kotel jede přerušovaně, čerpadlo jede stále, v ložnici máme příjemně na spaní a spotřeba plynu je malá. Domnívám se, že byste to těmi termohlavicemi také doreguloval v těch místnostech, kde je např. předimenzované topné těleso.
0x
pozná se to podle velikosti domku. Jestli máte byt nebo jednobytový domek, pak vám úplně stačí obyčejný termostat, umístěný někam na zeď a připojený rovnou na kotel. U většího domu už s obyčejným temostatem nevystačíte. Například když máte dvoubytový poschoďový dům, pak není snadné topení seřídit tak, aby v obou bytech bylo stejně teplo. Tam už termohlavice smysl mají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.