Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem nemovitosti (RD) - nájemné a režie

Od: jaku* odpovědí: 4 změna:

Pronajímám RD a ve smlouvě mám uvedenu zvlášť finanční částku na nájemné a zvlášť částku na režii RD (plyn, elektrika, voda, popelnice, TV a rozhlas). Smlouvy uvedeny v režii mám uzavřeny s organizacemi já jako pronajímatel. Nájemce obě částky platí měsíčně, přičemž každé pololetí provádím vyúčtování režie podle stavu měřidel a příslušných cen. Musím částku za režii uvádět v daňovém přiznání jako příjem? Mohu výdaje odečítat paušálem pouze z nájemného nikoliv ještě z režie?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

andrea1*
hodnocení

0x

Tento prpblém jsem nedávno řešila s daňovou poradkyní. Takže jsou dva způsoby jak odečíst náklady. Buď 30 % z celkového příjmu, tedy nájemné + režie, nebo skutečnými náklady tzn. nájemné mínus režie. Volí se způsob, který je pro vás výhodnější. Kdyby jste pronajímal(a) dva byty, nelze v daňovém přiznání uplatňovat náklady oběma způsoby, tedy u každého bytu jinak, ale pouze jedním způsobem.

sebod*

andrea. Vyměňte daňovou poradkyni. Jak již jeden rádce napsal - režie NEJDE do daní. A to ani v případě, kdy používáte výdaje paušálem

zabu
hodnocení

0x

Výdaje za poplatky: např: energie, popelnice, atd se nezdaňují, ani se neuvádějí do daňového přiznání.

andrea1*

Díky za info.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]