Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké vrtací kladivo? bezp. spojka?

Od: yahzee* odpovědí: 16 změna:

Ahoj, kupuji vrtací kladivo a chci se zeptat, jestli je žádoucí mít tzv. bezpečnostní spojku? Co to vlastně je? V podstatě jsem na to narazil na konci tohoto článku, "http://hobby.idnes.cz/bydlite-v-panelaku-vymente-priklep-za-vrtaci-kladivo-p01-/hobby-dilna.aspx?c=A110701_134522_hobby-dilna_bma"Kde autor doslova uvádí, že "Vrtací kladiva mají obrovský momentový výkon a v okamžiku, kdy by se otáčející se nástroj zasekl, je schopný s vámi praštit o zem. To v lepším případě. V tom horším vám klidně zlomí ruku. Proto je dobré ptát se při nákupu, zda má stroj momentovou spojku, které otáčení vypne."Je na tom něco pravdy? Rozhoduji se mezi dvěma typy kladiva Bosch, jedno je ze zelené kutil řady za cca 2000,- a jedno z modré profi řady za cca 3000,- se spojkou. Jiný rozdíl moc nevidím. Vyplatí se koupit to lepší? Jsou profi stroje Bosch celkově nějak kvalitnější, než ty zákládní? Budu s tím vrtat v panelovém bytě, teď dost, pak spíše příležitosně, nejsem ani žádný zkušený kutil, jen ji občas potřebuji ale i tak se nebráním si připlatit za kvalitvní a bezpečný výrobek, ale zas aby to nebyly vyhozené peníze... Mám zkušenosti se staršými příklepovkami Ferm a Narex. Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

V podstatě platí, že pokud hodláte vrtací kladivo používat s nějakým větším nástrojem (např od vrtáku ø 12mm výš, vrtací korunkou apod.) a nebo předpokládáte jeho použití např na žebříku (prostě v místech, kde se nemůžete pořádně zapřít a nečekané zaseknutí nástroje ve zdi, betonu a pod vás může shodit či jinak narušit vaši rovnováhu), tak koupí kladiva s bezpečnostní spojkou rozhodně chybu neuděláte.
Ke kladivům, které jmenujete, se vyjádřit nemůžu - moc zkušeností s nima nemám. Takže to nechám někomu znalejšímu.

rajfer148*
hodnocení

2x

Osobně mám Bosch 2000 RE, koupil jsem v Obi, když ho měli z nějakých 2 400 na 1 700 a s ním jsem určitě chybu neudělal :), Ačkoliv má pouze 1,5J, díra do betonu s 10mm vrtákem je hotova za 5 sekund, i do stropního betonového panelu. Sekáni drážek naprosto bez problému, spíše naopak, nepoužil jsem flexu a ve zdi byla díra 8 cm na šířku a 5 cm do hloubky. Takže za sebe mohu určitě doporučit, nedá se to porovnávat s příklepovou vrtačkou.

albatros498022*
hodnocení

0x

Tak na hoby Bosch v podstatěv stačí jakýkoliv s momentovou spojkou zkušenosti nemám, ale asi špatná nebude.

hodnocení

0x

Asi se Vám ještě nestalo, že Vás "namotá" vrtačka.

yahzee*
hodnocení

Na žebříku, resp. schůdkách určitě ano, ale vrtáky budou menší;. spíše vrtání polic, garnýží, obrazů, více jak 1cm průměr v žádném případě. ;) Možná by mohlo být užitečné dodat, po jakých mašinách konkrétně pokukuji; bosch-do-it.cz/... - to je ta bez spojky, bosch-professional.com/... - to je ta se spojkou. Koukal jsem i na jiné výrobce, ale nepřišlo mi to nijak zajímavé, nebráním se ale i jiným. Vrtačka je ale nebezpepečný nástroj a no-name výrobcům v tomhle nevěřím.

ronyx*

Pro váš účel by vyhovělo i to neobyčejnější vrtací kladivo na trhu, ale pokud máte pocit, že je vrtačka nebezpečný kus nářadí a váš "práh finanční bolesti" při nákupu je vyšší, určitě chybu neuděláte s kladivem s bezpečnostní spojkou (ano, i 5 vrták vzpříčený ve zdi - betonu vám dokáže vrtačku - kladivo vyrazit z ruky) a nějaké značky, kterou uznáte za vhodnou.
Jen bych doplnil, že pro dobrý a rychlý výsledek práce je potřeba mít i správně ostrý vrták (se špatným - odřeným, otupeným - se dělá podstatně hůř i s kvalitním strojem).
Možná (pro vás) nepodstatná informace bude, že vrtáky pro bezpříklepové vrtání, příklepové vrtáky a vrtáky pro vrtací kladiva se ostří každý úplně jinak (zjednodušeně řečeno - mají jiný tvar ostří a jiný úhel břitu). Běžně je lidé neostří, takže bych doporučil nákup spíš nějakých kvalitnějších (značkových) vrtáků.

yahzee*
hodnocení

Vrtačku nepovažuji za nástroj hrůzy, ale v dílně jsem nevyrostl, řemeslem se neživím a nikdo mě to nenaučil, takže se učím sám a jsem opatrný. Vrtáky kupuji kvalitní, slýchám ze všech stran, jak je to zásadní, ono to i vyplývá z logiky věci. Ani jich nepotřebuji 20, takže to finančně nebolí. Že budu do kladiva muset koupit nové je mi také jasné, ale budou to tak 2,3, což mě nezabije. A připlatit si za dobrý stroj, který vydrží roky není žádná rozmazlenost. Mám obyčejnou příklepovku Ferm, starou tak 8 let, tu jsem ani nekoupval já, a prý už prostě nějak neklepe, jak říkal kamarád, který mi s něčím pomáhal. Přítáhl vlastní starou příklepovku Narex a s tou to bylo něco jiného, na pověsti o vrtacích kladivech to ale ještě nemá ;)

ovczaak*
hodnocení

0x

Používám konkrétně toto - aukro.cz/... ,za ty prachy max. spokojenost.I když je to noname:)

hop®
hodnocení

0x

Pokud budete vrtat do 1 cm, bezpečnostní spojka je asi zbytečná. Pokud totiž tu vrtačku zvednete, máte určitě tolik síly, aby jste v případě zakousnutí vrtáku vrtačku udržel. Maximálně zlomíte vrták, ale těchto situací bývá velmi málo, takže se nemusíte bát ani nadměrné spotřeby vrtáků.

Jinak mám také mašinku, o které zde psal Rajfer, jsem s ní spokojen, Ovšem tam bezpečnstní spojka chrání spíše motor proti přetížení, někdy prokluzuje i při vrtání 73mm diamantem do ytongu...

yahzee*
hodnocení

Sílu mám, asi je to opravdu zbytečné, jen mě vyděsila zbytečně ostrá formulace v tom původním článku. Mě to přišlo jako přehnané, ale raději jsem se zeptal, aby to nebyla nějaká samozřejmost, kterou budu amatérsky přehlížet a pak si ještě ublížím a k tomu budu za blbce. Ale asi nic nehrozí, když se ve velkém běžně prodávají kladiva bez toho, zas takový problém to není...

hop®

Nevím, jestli se vůbec vyrábějí VRTACÍ kladiva bez "toho", možná to někdy jen zapomenout napsat v letáku. Ale člověk přiměřené síly je při podobném vrtání připraven na kousnutí vrtačky, už se mi několikrát podařilo podobnou mašinku prostě zastavit, a to si nemyslím že jsem nějaký extrémní silák...

yahzee*
hodnocení

No, autor původního článku říká, že "je dobré ptát se při nákupu, zda má stroj momentovou spojku, které otáčení vypne". Otázka je, jak moc tomu rozumí. Ale na oficiálních stránkách Bosch, i katalozích jako heureka, nebo seznam zboží to ve specifikaích není a je to v podstatě u každého modelu rozlišeno, jestli to má, nebo ne, a zelené hobby modely Bosch to prostě nemají. Proto si nemyslím, že je to povinná výbava.

hihi*

Ale mají. Mám pár let zelený Bosch 2800 a teď zrovna docela jede (i sekání betonu se s tím dá). K otázce: rozhodně se spojkou. A Když to bude "modrý" Bosch, tak jen lépe. Pro "malé" díry je uder pod 2J dostatečný, ale kroutit se s vrtačkou (kladivem)?.

rv*
hodnocení

0x

Vrtací kladiva snad nemají aretaci zapnutí a pokud sebou škubne, jde prst ze spouště. Chce to mít pevný úchop a hlavu držet dál od kladiva. Jedním no-name kladivem jsem podřezal kamenný barák, teď mám druhé obdobné.

kuchtik00*
hodnocení

0x

Ahoj, mám v podstatě toho stejného zeleného bosche, jen o řadu níž - pbh 2000re, a ten bezpečnostní spojku má. Pochybuju tedy, že by do vyššího modelu, který navíc vypadá úplně stejně, zrovna tohle nedali.

kriza
hodnocení

0x

Dovolím si reagovat na vaši otázku. Pokud chcete vrtat otvory které popisujete, tak určitě stačí bez bezpečnostní spojky. Sám vlastním Makitu shop.alfavaria.cz/... . Vrtám a sekám s ní opravdu hodně - vlastním a renovuji starou chalupu. Jsem elektrikář a tak s ní dělám i drážky pro kabely a díry pro krabice diamantovou korunkou a musím říci, že bezpečnostní spojka je spíše k zlosti. I při vrtání vrtáky přes průměr 20 mm začíná zasahovat a tudíž musí vrtat velice lehce jinak prokluzuje. Na tyto práce si půjčuji no-name kladivo bez spojky, sice to trochu kroutí ruce, ale alespoň jde práce od ruky. Na nejhrubší práce mám podobné kladivo jako je toto a s tím jsem maximálně spokojen naradi-eshop.com/... Takže pokud máte sílu jak píšete, tak stačí bez bezpečnostní spojky. Sám jsem vyrostl na příklepovce Narexce a ta nic takového neměla. A když člověka párkrát namotá, tak se dá příště více pozor. Tak mnoho úspěchů. Kříža

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]