Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění sklepa z rozvodů topení

Od: smiler odpovědí: 3 změna:

Ddobrý den.

Mám celý podsklepený dům kde bych si chtěl v jedné místnosti udělat ještě druhou dílničku(jedna je v garáži)abych přes zimu do garáže kvůli nějaké drobnosti nemusel stále běhat přes zahradu.Ve sklepě jsou rozvody topení,staré železné trubky o průměru asi 6-7cm.Trubky jsou všude izolované vatou.Mám v umyslu v jedné místnosti izolaci sundat a tak si vlastně "přitápět".Teplotu ve sklepě mám průměrně mezi 9-11C.

Myslíte si je to štastné řešení? Bude ochlazování v topném systému tímto krokem znatelné?že něakému ochlazení dojde mi je jasné ale zda to bude tak velké že je lepší to nedělat a topení by se prodražilo.

díky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U potrubí DN65 je tepelný výkon trubky vyzařovaný do prostoru o teplotě 10stC cca 191W/1m, pokud potrubím protéká teplonosné médium o teplotě 90stC. To je tedy "maximální" hodnota...

Při nižší teplotě topné vody, nebo vyšší teplotě okolí (nebo menším průměru potrubí) bude tepelná ztráta potrubí nižší..

Dle délkových metrů si sám spočítejte o kolik tepla budete přicházet..

Pokud máte starší RD...a kotel s výkonem 24-30kW, pak Vás to rozhodně "nezabije"...u novostavby a kotle malého výkonu by to již citelné být mohlo.

Nicméně vzhledem k průměru potrubí co uvádíte se jedná o nějaké hodně staré topení...a dům.

ladaadal*
hodnocení

0x

Jak to popisuješ, tak myslím nebudeš mít problém a je to nejmenší sundat izolaci a odzkoušet. Když ti to nebude vyhovovat, zaizoluješ to zpět, ale to teplo někde vzít musíš, takže i za cenu, že zvedneš nepatrně taplotu na kotli by to fungovat mělo. Otázkou je, zda to vyhřeje na tebou požadovanou teplotu, jestli nebudeš muset přidat radiátor, ale to poznáš při prvních mrazech.

smiler
hodnocení

Díky zkusím variantu sundání izolace v dané místnosti a uvidím

Jinač co se týče zda je dům hodně starý... nevím nedokážu posoudit .Novostavba to není ani historická budova.40let,poctivé plechové radiátory a starý jednoduchý kotel gazex sloužící již věrně od roku 1988! jen s běžnou udržbou.

Co vím ale jistě že protopím naprosto stejně jako běžné domy v okolí.(Samozřejmě s novostavbou zabalenou v polysterenu se nelze srovnávat).A švagr který má naprosto stejný dům do puntíku jako já (stavěno společně) jen zrcadlově otočen, podlehl "modě" výměně celého topného systému (za vidinou velkého ušetření),takže nový kotel,nové radiátory,slabounké rozvody atd...prostě super kšeft (bohužel jen pro firmu).

A výsledný stav? protopí dokonce nepatrně více než já a už tam měl asi 3x servis na kotel.Nevím možná je někde něco špatně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]