Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna plynového kotle kvůli oknům

Od: majka78 odpovědí: 9 změna:

Zdravím, mám 14 let starý byt, tenkrát to byla novostavba. Velký je 69m2, v prvním patře, je v něm 14 let starý Protherm TIGER 12 KOZ. Moc toho nenatopil, v bytě se trvale nebydlí a když, tak hlavně v létě, jinak bydlím u přítele. To se od příštího roku změní a chceme se ke mě přesunout natrvalo.

1) Přes zimu mám poslední roky kotel úplně vypnutý, mám vyzkoušeno, že ani v největších mrazech v bytě neklesne teplota pod 15 stupňů. Neškodí to nějak kotli? Dřív jsem přes zimu trochu topila, ale v jedné místnosti se radiátor nikdy pořádně neprohřál, byl vlažný, zatímco v ostatních místnostech byl horký. Může to být někde ucpané nebo zúžené v rozvodech? Rozvody jsou v betonu v podlaze.

2) Čeká nás příští rok výměna oken, místo současných dřevěných, kde už zafungoval zub času (tenkrát to byly nejobyčejnější, nemají ani ventilační polohu) budou plastová, jde hlavně o úsporu energie. Ale kotle nemají přívod vzduchu, díky dřevěným oknům nebyl potřeba. Tak se to bude řešit buď přídavným vodorovným přívodem od fasády ke kotli nebo výměnou kotle za turbokotel. Přívod by se pokryl z fondu, za turbokotel by byl doplatek cca 20000 Kč. Mám si nechat udělat přívod neby raději vyměnit kotel? Jaká je životnost kotle? A co potom s tím starým? Pomůžu si nějak turbokotlem, respektive tím, že to bude nový model s lepším komfortem a účinností? Ten stávající Protherm po vyčerpání nádrže teplé vody, což je tak na vanu, nestíhá průtokově dávat rozumně teplou vodu, ale to se asi jiným kotlem s nádržkou moc nezlepší, co?

Díky za nápady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1. Ne, kotel při +15stC rozhodně netrpí...nevadí mu to.

Pokud se radiátor neprohřál, může teoreticky být někde ucpaná armatura, fitr, či potrubí, ale zpravidla je důvod špatného topení radiátoru daleko prozaičtější a to hydraulicky nevyvážená soustava (což lze napravit v případě bytu za 10minut.., musí se seřídit odpory na armaturách těles).

2. Na umístění a přesnou situaci ve Vašem bytě ať se koukne plynař..a na místě Vám řekne zda je potřeba kotel s vnějším přívodem vzduchu či nikoliv.

Životnost kotle je v zásadě taková, že je OK dokud topí bez častých servisních zásahů...Morální životnost je další věc, a je zpravidla kratší než životnost fyzická.

Lepší účinností kotle si moc nepomůžete (v případě kondenzačního trošku ano, ale v případě malého výkonu kotle nijak výrazně, a soustava musí být na KK dimenzována).

Ano, logické je že 12kW kotel s 45l zásobníkem je pro vanu "na hraně"...a lepší by byl externí zásobník 100-120l...

majka78
hodnocení

Díky za odpovědi.

1) Spíš jsem myslela, jestli netrpí tím, že třeba 4-5 měsíců neběží. Pán na kotel se byl naposledy kouknout asi před třemi roky, něco trochu vyčistil, ono se toho tam při občasném používání moc nezanáší, ostatní partaje, co bydlí normálně, tak mají pána na čištění kotle každý rok. S tím neprohřátím je to dobrá zpráva, už jsem myslela na nejhorší a to výměnu části potrubí v podlaze.:)

2) Plynař koukal na všechny byty a všude je nutné kvůli novým oknům zajistit přívod vzduchu. Dvě partaje si kvůli tomu nechají původní okna, ostatní chtějí nová. Takže se bude všude dělat přívod vzduchu, ale tři partaje si kvůli rouře v bytě vymysleli jiné řešení, vymění si kotel za turbo, takže přívod potřebovat nebudou.

Takže pro mě je otázka, jestli si:

a) udělat přívod vzduchu a jet zatím na stávající kotel, který až třeba za 5-10 let doslouží, tak vyměním za nějaký nový.

b) vyměnit kotel za turbokotel hned a vyhnout se přívodu vzduchu. Otázka je, že si tedy asi moc nepomůžu, o moc lepší parametry než u toho stávajícího se čekat nedají. Jedině že bych pořídila rovnou kotel s větším zásobníkem na TUV. Nebo spíš průtokový?

Mohl byste mi pro případ b) doporučit nějaký konkrétní turbokotel max 12kW s větším zásobníkem než 45 litrů? Nebo myslíte spíš s možností externího zásobníku?

V tom případě bych asi hned zvolil turbokotel..s externím zásobníkem 100l pod kotlem (pokud nejste omezeni místem.

Ano, zásobník myslím externí...a těch možných kombinací je mnoho..

Možná by nebylo zcela od věci, aby neměl každý majitel v domě jiný kotel..ale když ne přímo stejný typ, aby alespoň byla stejná

značka kvůli servisu..Ovšem to se samozřejmě mezi mnoha lidmi dohaduje těžko.

Na druhé straně, nevím o kolik kotlů se jedná, ale mohla by být i slušná množstevní sleva...

majka78
hodnocení

Koukala jsem na kotle se zásobníkem a hodně doporučovaný je Dakon KZ 14 FS (120 l). Máte s ním zkušenosti? Nikde jsem nenašla obrázek zásobníku, ten se montuje pod něj také na zeď? Teď tam mám trubky vedoucí ke kotli, tak aby se nějak vešel..

Dá se na něm nějak rychle a ergonomicky nastavovat teplota TUV, případně ohřev TUV v zásobníku vypnout? Na obrázku Dakona nejsou knoflíky, tak aby to nebylo nějak složitě tlačítkama. U stávajícího Tigera mám otočný regulátor, kde si na chvíli zvýším teplotu na napuštění vany a pak zase teplotu snížím nebo vypnu.

Typ se bude ještě domlouvat, třeba bude stejná značka a nějaká sleva.

pecenkav*

S tou mnozstevni slevou bych radsi nepocital, kdyz ma kotlar na kotli pro sebe do kapsy 30% jenom za to, ze ho priveze, a nekdy jenom zaplati a z velkoobchodu mu ho privezou sami, tak by byl blbej, kdyby se o to nechal dobrovolne pripravit.

pecenkav*
hodnocení

2x

Za 1. nejak nechapu ten doplatek za turbo 20000,-, kdyz sam kotel novy stoji 22000,- zbozi.cz/... , to chapu tak, ze se z fondu vlastne neprispiva nic?

Za 2. mozna by se daly doplnit komponenty a z toho vaseho kotle do komina udelat to turbo

Za 3. je mi divne, jak nekdo mohl povolit uvedeni tech vasich kotlu do provozu bez dostatecneho NEUZAVIRATELNEHO prisavani vzduchu zvenku, na to nema vubec zadny vliv, jake mate okna, do tech si lidi cpou ruzne molitany a gumy, aby jim tam netahlo a pak se prisavani vlastne fyzicky zrusi

Nejlevnejsi by bylo udelat to prisavani a poslat ho trubkou primo pod kotel, aby se moc tim cerstvim vzduchem neprochlazovala mistnost a prave z toho duvodu se prisavani delalo ze spolecnych schodist a chodeb, kde neni takova zima.

To mnozstvi teple vody po vycerpani zasobniku by melo byt dostatecne, zalezi na serizeni kotle.

majka78
hodnocení

1) S tím doplatkem je to tak, že z fondu bude hrazen přívod vzduchu (materiál, práce), což je cca 10000Kč. Když se někdo rozhodne pro turbo kotel, tak zaplatí jeho cenu (jsou i dražší než tenhle konkrétní Protherm) a montáž a demontáž starého, tam je počítáno odhadem 30000 Kč, takže po odečtení 10000 Kč z fondu vyjde těch 20000 Kč.

2) To nevím, to by musel provést nějaký plynař, jestli to tedy jde.

3) Mikroventilace dřevěnýma oknama plus otvory ve všech dveřích v bytě, takhle to bylo schváleno a prý je to běžné. Plastová okna jsou mnohem utěsněnější, tam už musí být přívod vzduchu řešen jinak.

Když si vyberu to přisávání, tak bude končit jen pod kotlem nebo povede přímo do něj? Jde mi o to, aby se tím moc nevětralo, hlavně v zimě.

pecenkav*

V tom pripade u vas pada v uvahu jedine ten turbokotel.

Prisavani nema cenu, protoze by se moc vetralo, vy si radsi otevrete okna

Prisavani skvirama v oknech a dverich nikdy neschvali nepodplaceny plynar, to by pak tem otravenym platil pohrby sam a pozustalym vyzivne.

majka78
hodnocení

Ještě bych dodala, že okna se budou měnit ve všech bytech. A konkrétní typ turbokotle není určen, mohla bych si vybrat jakýkoliv, je to jen o případném doplatku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]