Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodomerna sachta vs studna

Od: tomiik* odpovědí: 19 změna:

Zdravim,

chtel bych se zeptat..v dome mam studnu, chtel bych ale pripojit dum jeste k vodovodnimu radu.

Zatim bych to chtel udelat tak, ze bych udelal sachtu a tu nechal priojit k pripojce.Od sachty tedy vodomeru bych uz dal nesel ( zatim ). Myslim tim ze bych to udelal jen do sachty a do baraku bych to zatim netahal. To pak jen v pripade kdyby treba za 5 - 10let byl nejaky problem se studnou. Je mozne toto udelat? Zapojeni jen k sachte?

Diky za odpovedi!

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Určitě to jde, jen se nesmíte přiznat, že od šachty vodu hodláte rozvést za 10 let. Přípojku si budujete na vlastní náklady, tak VaKu to může být jedno.

luke237
Nebudou mu uz VaK uctovat za vodomer a pripojku? Nebo to uctuji az zacne od nich odebirat vodu?
Pausalni poplatek za vodomer (pokud bude osazen) VaK samozrejme uctovat bude, presna vyse je dle velikosti (Qn) prislusneho vodomeru.
tomiik*
hodnocení

Rodice maji pripojeno ale taky pouzivaji studnu a to maji jen kdyz se neco stane...za 15let to pouzili jen jednou a to kdyz jim odesla vodarna...ale myslim, ze se to porad vyplati brat ze studny nez vyhazovat za vodu z radu. Budu pouzivat vodu ze studny prakticky na vsechno ( koupani,myti nadoby, splachovani, zahradu...) kdybych mel za tohle vsechno platit tak me to vyjde x krat vic nez kdyz budu platit dve stovky za vodomer mesicne.

joudic*

i tak vas nechapu...kvuli toho, aby jste mel jistotu, ze budete mit vodu, kdyz vam jednou za 15 let vypadne vodarna, tak vyhodite prachy za projekt a pripojeni a budete platit 200 mesicne = 2400 rocne pro nic za nic za vodomer? To uz je paradni prispevek od statu na penzijko, a jake halo z toho bylo nejen v TV, aby si to rychle lidi na posledni chvili zridili, kvuli podobne castce od statu rocne :D a vy to budete vyhazovat oknem :) Mate penzijko? Beztak :)
No nezlobte se, ale prijde mi to jako platit CEZu v zahradni chate za 50A jistic, abyste mel "fora", az budete nekdy/nikdy potrebovat velky prikon proudu :)

tomiik*
hodnocení

Ono to neni jen o vodarne...jde o to, ze studna muze klidne za dva roky vyschnout. Sice tam je 30let a pramen je silnej ale nikdy nevite. Dalsi vec je kvalita vody.Nechal jsem si delat rozbor a pitna rozhodne neni :). Samozrejme ji necham vycistit. Dlouho stala tak doufam, ze je problem jen v tom. Kdyby se cisteni nepovedlo tak pripojim urcite. A dalsi vec je ta, ze nevim co by mi prislo draz, jestli kdyz neudelam ted pripojku dam tam dlazbu a vsechno zazdim a nenachystam a pak vsechno vymlacovat, tahat trubky, oddelat dlazbu vykopat diru pak zase dlazbu davat zpatky. Navic teda jsem ted abych tady nedelal rozruch :-D jsem volal nasim kolik plati za vodomer a VaK hodonin si uctuji 350kc za rok..:) Takze neni o cem se bavit.

Jinak dekuji ze dotaz ale penzijko nemam :)

Pro @martincakl : Od kdy se na J.Hradecku platí z vodoměru?

joudic*
hodnocení

0x

oni to stejne delaji jen po sachtu.. zbytek si zajistuje majitel sam...nicmene nechapu proc chcete vyhodit 40-60tisic za neco, co neminite pouzivat... alespon tak mi to vymeril mistni obecni urad.

tomiik*
hodnocení

No nevim kde jste vzal castku 40-60tisic? To je trochu mimo.

Ja si sachtu udelam sam...cena tak max 5tisic. Kamarad prijede s minibagrem udela mi diru od toho mi odela k pripojce dalsi diru na trubku a pak se zavola a oni mi to prijdou zapojit ne? A urcite si nevezmou 40tisic za pripojeni ne?

Nenecham to rozhodne delat nejakou firmu nebo obec abych vyhodil penize do kose...

pecenkav*

To ses asi trochu mimo ty, Sachtu si muzes udelat sam, ale musis na ni mit projekt, kamarad ti to taky muze vykopat, ale na ulici uz to tak jednoduche neni, musis mit projekt, vybehat si to na komunikacich, obehat si, kde vedou kdejaky site, plyn, elektrika kanalizace, aby se to neprekoplo pak se dohodnout s provozovatelem vodovodu, jestli ti povoli si vsechny souvisejici prace zajistit sam vcetne uvedeni komunikace do puvodniho stavu, a jen tak pro zajimavost v Praze za to kopani a prace na ulicidas tak prumerne od 120 000,-

tomiik*
hodnocení

Ja nebydlim v Praze. ;)

Pripojku mam metr od vrat kde jeste neni ani chodnik...mam tam najezd. Stejne to mel i soused.Jeho pripojka stala kolem 20tisic a to si nechal sachtu delat ;)...Tim padem nemusim nic vybehavat na komunikacich proste si udelam diru pred barakem. Na obci jsem byl . Tam jsem videl kde mam vsechny pripojky a myslim, ze to nebude vubec problem.Plyn a elektrika vede uplne jinde.Jediny co tam je jsou odpady asi metr a pul az dva metry od pripojky. Samozrejme vim teda aspon jsem cetl ze musim mit projekt ten bohuzel nevim kolik stoji ale podle ceny za kterou se pripojil soused to takovej ranec nebude. Jediny teda s cim jsi mi udelal radost tvym prispevkem je to, ze nebydlim v Praze

uska*

Když máš přípojku metr od baráiku, tak nepotřebuješ vodoměrnou šachtu. Udělej si přípojku až do baráku a tam uvnitř si nechej osadit vodoměr. Když dál vodu nerozvedeš, je to tvá věc.

tomiik*
hodnocení

To jsem chtel a jeste se na to budu ptat (VaK)... ale pripojku mam pred prujezdem a vedle prujezdu je prvni pokoj obyvak a vedle koupelna ale ani v jednom to nechci mit nekde na zdi. Chtel bych to dat v nejlepsim pripade na verandu coz je hned vedle tech pokoju.Je to cca 10metru.Nemam podsklepenej barak tak do sklepa taky nemuzu. Tam taky ted budu davat plastovou trubku ktera bude pripojena na kotel. A mam to v planu tak, ze kdyz mi to tam povoli, tak dam ten vodomer do zdi (snad, mam 45zed tak nevim jestli to bude stacit) ta veranda neni vytapena proto by musela byt nika zateplená.A kdyz mi to nepovoli udelam sachtu.

Musim tam zajit a ukazat jim plany od baraku a oni pry reknou jestli to pujde nebo ne.

tomiik*
hodnocení

tady je nakres...

Vodomerna sachta vs studna
tomiik*
hodnocení

Ja to povedu tim prujezdem a na verande bych se chtel pripojit k te plastove trubce ktera vede do kotle.

Kdyz mi to dovoli dal bych to na verandu kdyz ne dam sachtu. Nic jinyho me nenapada kam bych to mohl dat

Doporučuji zřídit předpisovou šachtu v průjezdě (h 140 x d 120 x š 90 cm)

doplněno 21.12.12 01:49:

PS. Vstup do šachty musí být min.60x60cm, zároveň jej osadit stupačkami po 30cm z kulatiny o Ø 12 mm nebo ocelovým žebříčkem.

doplněno 21.12.12 02:41:

Pro Vaší informovanost v šachtě nesmí být žádné jiné zařízení krom VDM a armatůr. Dno šachty se nebetonuje.Pokud v budoucnu budete chtít odebírat vodu z místního vodovodu můžete si zřídit stojánek. Pokud se napojíte na domovní rozvod musíte fyzicky odpojit vlastní zdroj vody. Jinak pokud nevyšel nový zákon z vodoměru se žádný poplatek nevybírá. Vodoměr je majetkem Vaku a musí být zajištěn proti poškození i mrazu, proto nedoporučuji umístění vodoměru na verandě. Z praxe vyplývá, že již při mínus 1 st. °C dochází k poškození VDM a při nepřítomnosti osob v nemovitosti dochází k vytopení k úniku velkého množství vody, které VDM zaznamená a poté je účtován majiteli, včetně poškozeného VDM. Bývá to i v tísících korunách při delší době úniku. Samotná cena materiálu a montáž vod. přípojky (bez projektu, zemních prací a zřízení šachty) by neměla přesáhnout cca 8.000-10.000,- Kč.

Vodomerna sachta vs studna #2
tomiik*
hodnocení

Dekuji za odpoved...asi bude opravdu lepsi ta sachta.

Jeste bych se zeptal na vetu : Pokud se napojíte na domovní rozvod musíte fyzicky odpojit vlastní zdroj vody.

Za vodarnou mam velky kulový kohout s páčkou. Ten uzavre privod vody z vodarny a tim padem ze studny.

Staci toto reseni?

To fyzické rozpojení je důležité z důvodu, že se může opomenout uzavřít kohout, případně může dojít k jeho otevření někým z rodiny a může i propouštět. Pokud ve vod. řadu bude nižší tlak (či případné žádný, při poruše na síti)mohlo by dojít k případné infekci veřejné sítě.

saman47*

Obec zřejmě dotyčnému účtovala poplatek za zhodnocení pozemku možností jeho napojení na vodovod nebo kanalizaci a to sazbou, kterou určuje zastupitelstvo obce zpravidla vyhláškou. Obce mohou tento poplatek vybírat od majitele pozemku zákonně i když není na vodovod nebo kanalizaci napojený, v praxi k tomu ale přistupují až ve chvíli, kdy se majitel pozemku rozhodne na vodovod nebo kanalizaci napojit. Tolik částečně ze zákona o vodovodech a kanalizacích a částečne z praxe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]