Nejste přihlášen/a.
Dobry den, s pritelem jsme byly v podnajmu , meli jsme sepsanou radnou smlouvu, ve ktere jsme byly napsani oba dva, a bylo v ni zakotvene take to, ze je tam trimesicni lhuta...udelali jsme si tam dluh, vlivem ztraty zamestnani, chtela bych se zeptat, zda muzu z pravniho hlediska pozadat majitele, aby mi dluh rozpulil, a ja si zaplatila svou pulku, pritel neni ten, co by hyril penezmy, a myslim si, ze zaplati sotva pulku, majitel mi na to nepristoupil,ze at to zaplatim cele a pak se domluvim s pritelem...ale prece pritel je jina fyzicka osoba a ja take...nemel nam dluh rozpulit?dekuji
Záleží na tom, co je napsáno ve smlouvě. Pokud jste tam napsáni oba, měl by majitel od Vás požadovat pouze půlku. Asi se mu zdáte "solventnější" a serioznější, tak chce po Vás dluh celý. Vždy záleží na dohodě...
ano , jsme tam napsani oba dva...hned zitra mu zavolam, ze jsem mluvila s pravnikem, ze po me nema pravo vymahat cely dluh...chtela bych se zeptat, kdyz da k soudu dluh okolo 30 tisic, myslite , ze se mu to vyplati?dekuji za odpoved
Kerstyn, určitě se mu to vyplatí. Případné náklady řízení budete hradit k tomu všemu Vy a přítel. Dlužíte mu nájem, ve sporu by byl úspěšný. Zaplaťte za sebe a domluvte příteli, ať dle možností učiní totéž.
doplněno 12.11.12 21:21:Soudní náklady, pokud by si vzal právníka, jsou dost vysoké., takže raději neriskujte a snažte se dohodnout...
doplněno 12.11.12 21:35:Kerstyn, zkuste s ním hovořit naprosto v klidu a bez emocí. Sdělte mu, že jste se o celé věci radila a že máte právo, na řádné vyúčtování své poloviny neuhrazeného najemného. Že chcete svůj závazek vyrovnat a dostat od něho potvrzení, že jste za sebe dlužnou částku uhradila tehdy a tehdy. Zbytek nájemného, ať si vyřeší s přítelem, jak uzná za vhodn. Tím by se musel soudit s ním a náklady by hradil Váš přítel. Při trošce dobré vůle to takto udělat lze. Pro něho je též lepší mít polovinu nájmu ve své kapse, nemyslete si.
a kdyz zaplatim pulku, myslite si , kdyby to pak vymahal , ze bych musela jeste neco platit nadale i ja, jako treba soudni vylohy?a co kdyz se s nim nedohodnu a bude chtit vse po me...
určitě vyplatí,právník to sepíše ,dá k soudu ten projedná uzná vinu vaší,připočítá náklady na soud a právníka+náklady na exekuci a to jsou pak pěkné problémy
já dal 18 tis právníkovi k projednání a dotyčný boreček zaplatil přes 40 a dostal exekuci na vše co měl-plat ,učet,majetek,-tak že humor ho přešel a začali starosti
Dekuji, potrebuji odpoved na posledni otazku
doplněno 12.11.12 21:33:takze kdyz zaplatim ja svou pulku, nemuze se mi nic stat
Napište si potvrzení, v němž uvedete, že jste částku (uveďte číslovkou i slovy) uhradila tehdy a tehdy (uveďte přesné datum), a že tím jsou veškeré Vaše závazky vůči pronajímateli uhrazeny. Částku předejte pronajímateli osobně proti podpisu na tomto potvrzení. (Pro jistotu vyhotovte dvojmo, kopii necháte pronajímateli.)
doplněno 13.11.12 20:24:Pak můžete zkusit potvrzení vzít k předání poslední částky z Vaší poloviny a podmínit předání splátky podpisem na potvrzení.
Ovšem v bytě jste bydleli oba a za dluh odpovídáte oba. Majitel může zvolit cestu "menšího odporu" a trvat na tom, abyste dluh uhradila celý (pak byste polovinu musela vymáhat po příteli). Majitel asi nebude ochoten dlužnou částku dělit (nevím o žádném předpisu, který by mu to nařizoval).
Je to nepříjemné, ale asi by to i pro Vás mohlo být schůdnější - věděla byste, že nikde žádný dluh nemáte. Část dluhu připadající na bývalého přítele byste pak musela vymáhat po něm.
pan domaci mi dovolil to splacet, ale nechce nam to rozdelit...zajima me to rozdeleni, zda muze to po me vymahat druhou pulku dluhu
dekuji, zjistovala jsem to, a opravdu mame dluh spolecny a nerozdilny..., takze zaplatim cely dluh, aby jsme s majitelem meli klidne spani oba dva..sice po splatkach, ale diky bohu za to
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.