Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak propojit radiátory

Od: pepajs odpovědí: 11 změna:

Koupili jsme domek a mám v jednom pokoji dva radiátory vedle sebe..Při teplotě 22oC hřeje jenom jeden a druhý opatřený termo hlavicí hřeje částečně až při zvýšení teploty na 24oC.Prosím poradí někdo.Prý se takto dané radiátory dají zapojujit do kříže?

Jak propojit radiátory

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav*
hodnocení

3x

Kdyz tak koukam na tu fotku, tak mi pripada, ze ten pridany radiator by sam stacil vykonove na vytopeni cele mistnosti, klidne bych ho prehodil misto toho prvniho a ten bych si schoval do garaze, jinak jak uz psal nade mnou, pokud by ste to takhle chteli presto nechat, tak zrusit ten ventil mezi radiatory a propojit je jenom primym sroubenim.

hodnocení

2x

já nějak nevidím důvod toho "meziuzávěru". Stačil by jeden termoventil před prvním radiátorem, aby ovládal oba, ne?

doplněno 19.12.12 09:21:

mám takhle jak jsem psal propojené dva radiátory v obývacím pokoji a topí oba bez problému už asi 20 let :)

ladaadal*
hodnocení

1x

Taky mi tam ten ventil přijde zbytečnej, při tomhle zapojení jsi vlastně vyrobil jeden dvojnásobně dlouhý radiátor a musíš k němu patřičně zesílit vedení, ale původní záměr zřejmě byl druhý radiátor použít jen v krajní situaci - proto ten ventil a proto ohřátí až při potřebě většího tepla. Nebo může být zanesený ten ventil mezi nima.

asd*
hodnocení

0x

Termoventil dejte před první radiátor, ventil mezi radiátorama je zbytečný.

pit*

osobně bych ten druhý radiátor napojil sólo (prodloužil rozvod ÚT)

sanyo*

Dříve než začnete něco podnikat, vemte velmi dlouhou a přesnou vodováhu, nejlépe však tzv. šlaufku a dlouhou rovnou lať a změřte, zda ten levý radiátor není náhodou níž než ten pravý. Radiátory musí bý upevněny tak, aby byly jakoby v jedné přímce, ovšem levý konec musí být nepatrně výše, cca 1,5 cm. Přesné dimenze neznám, myslím že 0,5 cm na metru bohatě stačí.. Pokud je levý radiátor nepatrně níže, je to jádro pudla.

pecenkav*

Radiator muzes mit uplne v rovine, ten spad se delal jenom kvuli vzduchu, kdyz si das odvzdusnovak k tomu ventilu, tak muzes mit radiator i naopak, stejne to bude fungovat.

sanyo*

Možná, že máš pravdu, nevím. Je tu ovšem pár jenže - co když předmětná soustava je bez čepadla, tedy jen na samotížku, podle přívodních trubek k radiátoru, dám se na to vsadit, dnes ve starých domech je to velmi běžná věc. A pokud je to na samotížku, tak platí zcela určitě to, co jsem uvedl, vzdálený roh radiátoru musí být výše. Tak se to dělá a dělávalo. ( tedy si myslím, nejsem topenář, ale podle rad topenářů jsem se vždy řídil a jsou to mistři svého oboru.). To by tazatel muse dodat podrobnosti.

ladaadal*
hodnocení

0x

Pokud by to bylo na samotíž, tak už ty ventily samotný by byly špatný. Tohle jsou ventily na nucený oběh, pro samotíž se používají s většími průměry. Ono to může kapku fungovat (sám u jednoho radiátoru jeden takový mám), ale při takhle dlouhém "radiátoru" to může být právě problém.

hodnocení

0x

Podle té fotografie mám dojem, že je spoj radiátorů jaksi "zlomený", to znamená, že teplá voda nemůže stále stoupat a dole už ochlazená zase stále klesat. Přizvedněte konec levého radiátoru, aby vznikl malý spád - půjde to lépe odvdušnit a pak to musí topit!

pepajs
hodnocení

Děkuji problém vyřešen výměnou termostatického ventilu za kulový.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]