Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
renovuju starý pracovní stůl v dílně, který je svařený kvalitně ze železa a jako pracovní desku má položené již staré desky, promočené a pohnilé, nevím co je to za dřevo, rozhodně neplánuju desky hoblovat a renovovat ale chtěl bych vložit desky nové? Poradíte nějaká vhodný a finančně přijatelný povrch o rozměrech 134*66*4,5cm?
Přemýšlel jsem o dubových fošních, ale nevím kde je sehnat, na internetu se cena za 1 fošni velmi špatně hledá, ale byla by to kvalita, nevím cenu. Smrkové se rozštípou hned po klepnutím kladivem atd.. Potom mě napadla taková ta pracovní deska co se dává do kuchyní, ale to by byla asi taky pálka a nic moc by nevydržela.. Máte nějaké tipy vy?
Děkuji, nevíte na kolik může takový vrch z dubu nebo buku vyjít? Byl bych nerad, kdyby mě v truhlářství natáhli
Tak se podívejte na netu na spárovka dub, či buk. Spárovkou se odborně nazývá plošný materiál, který je tvořený slepením jednotlivých hranolků. Což je to, co potřebujete na ten ponk. Nevím nakolik to u truhlářů seženete, není to levný materiál a tak ho málokdo drží skladem. Ale mohl byste uspět u někoho, kdo dělá schodiště, ti to používají
spárovku lepenou z hranolů neber.Vymyslel to exot ,aby to pěkně vypadalo a ne do dílny.Je to šmejd,který když se do toho párkrát klepne kladivem,se rozpadne.Jedině prkna.
Sice dost dobře nechápu, co má být pěkného na spárovce z hranolů (mě se daleko víc líbí klasická spárovka z prken) ale vězte, že pokud je to vyrobeno standardní technologií a slepeno slušným lepidlem, tak do toho můžete ,,ťukat´´ co je libo. Neboť už učni oboru truhlář se učí, že lepený spoj (obzvláště ten, který má zvětšenou lepenou plochu tzv. cinkem) je pevnější, než vlastní dřevo. Neboli pokud to tím kladivem rozflákáte, tak nikdy ne ve spoji. A jelikož ty cinkované spárovky mají spoje nejen podél, ale i napříč, tak to jen tak nerozflákáte. Takže to není ani tak na krásu, ale především na technické použití. Pochopitelně - jde také o lepší využití materiálu z hlediska výtěžnosti.
Ovšem je možné, že Vaše odborné znalosti v oblasti lepení dřeva jsou na vyšší úrovni a rád se nechám poučit, kteréžto lepidlo se rozpadá po ťuknutí kladivem - možná Vám přemrzl Duvilax, ne?
Záleží na tom, co tam budeš dělat. Já to mám skoro na všechno, takže na kovovým rámu mám smrkový nehoblovaný fošny a na nich 4mm plech. Na těžký kladivo mám vyrovnávací desku (kus 70mm plechu), ale malý rány vydrží bez problémů. Navíc při potřísnění, ušpinění nebo nalepení jisker či okují ho jen líznu papírákem a je jak novej.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.