Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

vykon kotle ust. topeni

Od: al2ka odpovědí: 7 změna:
Prosim muze mi nekdo poradit jak zjistit vykon kotle pro ustredni vytapeni rodinneho domu? Je lepsi nizsi nebo vyssi vykon? Dekuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Vykon kotle se urcuje dle vypoctu tepelnych ztrat objektu.
U nezatepleneho rodinneho domu bezne velikosti to byva mezi18-24kW, u zatepleneho domu pak mezi 8-12kW.Lepsi byva zpravidla mirne nizsi vykon nez je vypocteny.

Souhlasím, akorát si myslím, že je lepší dát mírně VYŠŠÍ výkon (a mít funkční regulaci, která to uřídí). Je podle mě lepší mít určitou rezervu, i když ji využiješ jen v největších mrazech, než jet většinu času skoro nadoraz.

ladaadal*
hodnocení

0x

Samozřejmě, že se dává mírně větší kotel. Přece nebudou doma mrznout jen proto, že mají o pár kolowat míň než měli mít.

ladaadal:

Mrznout samozřejmě nikdo nebude..Výpočet soustavy se provádí pro teplotu -15stC...

Průměrná teplota v topném období je někde mezi 0 až +2stC..

Tudíž kotel dimenzovaný na venkovní teplotu -15stC (nebo i -18stC dle lokality) pojede po drtivou většinu dní na 50% výkonu.

Při -15stC a správně dimenzovaném kotli budete mít doma v pohodě teplo jaké si přejete..

A i když bude 5 dní v roce -20stC, tak rozhodně nezmrznete.

Pro kolegyni jsem počítal její domeček..má tam kotel s rozsahem výkonu 5,2-11,6kW...(včetně přípravy TV v externím zásobníku), v naprosté většině topného období je i nejnižší výkon kotle pro dům příliš vysoký...a více snížit ho nelze, což je opravdu škoda.

Doma (175m2 vytápěné plochy) (vypočítaná tepelná ztráta 6,3kW) topím v dnešních dnech výkonem 5kW po dobu cca 4-5h denně, pokud bych tedy topil delší dobu, stačil by výkon kotle i poloviční (ovšem elektrokotel který mám již nižší výkon neumožňuje.

figurek*
hodnocení

0x

předběžně se výpočet dělá takto:

metoda 1. Vezměte objem všech vytápěných místností a vynásobte jej čtyřiceti. Výsledek vyjde ve wattech.

Příklad 1 : domek s plochou obytných místností 60 m2, výška místností 3m, výkon P=60*3*40=7200W=7,2kW

Příklad 2 : dům se dvěma byty po 100 m2, výška místností 3,5m, výkon P=200*3,5*40=28kW

metoda 2. Zjistěte si, čím se v domku topilo dříve. Tam kde dříve stály a stačily kamna Petra, tam si dosaďte výkon 4kW. Nemůžete se příliš splést.

metoda 3. Najděte podobný domek jako máte vy, zazvoňte a zeptejte se majitele. Obvykle vám to řeknou.

metoda 4. Zkombinujte předešlé metody a nemůžete se splést už vůbec.

Taky je známá věc, že můžeme sice teoretizovat, ale skutečný potřebný výkon kotle poznáte až v zimě, až je venku -20°. Naštěstí se výkony kotlů se dají nastavit v dost širokém rozsahu, takže vám radím použít kotel s výkonem na horní mezi. Dolů můžete jít vždycky.

Hlavně si pamatujte, že většina tepelných ztrát uniká přes okna a kolem oken. Jestli máte pořádná okna, pak vám může stačit i poloviční výkon, než vám vyjde ve výpočtu nahoře. Tak jako mě. Mám identické bydlení se sousedem, já jsem vyměnil okna a soused okna nechal plavat a zateplil stěny. Za minulou zimu jsme měl poloviční spotřebu plynu, než on.

Tak mnoho zdaru. :)

jerry00
hodnocení

0x

Jestli máte dělané topení ještě před revolucí, tak vězte, že podle tehdejších projektů se dělalo topení 3x předimenzované. Podle dnešních kritétií by i pro nezateplený dům bohatě stačil kotel 16 kw.(bráno kotel na uhlí) .Kotel jsem měnil před 3roky. Měli jsme 32 kw, dali jsme 20kw a i ten je moc. Barák je patrový, bez izolace, vlhký odspodu a ještě bydlíme skoro na horách. Otec má 3patrový dům, neizolovaný, otočený štítem na jih a vypočítal si že by mu bohatě stačil kotel 9kw.

Když dáte silný kotel, budete ho muset dusit(kouř,dehet, horší spalování..) Když dáte slabej, tak budete topit více, ale budete mít bezproblémovou údržbu soustavy.

Nejlepší volbou dneska jsou asi automatické kotle se zásobníkem , s utomatickým zapalováním a útlumovým režimem, řízené počítačem a termostatem.

"podle tehdejších projektů se dělalo topení 3x předimenzované"

"Tehdy" se dělalo ledasco, ale 3x předimenzované topení opravdu nebylo standardem ani "tehdy".., topení bylo většinou předimenzováno o 30 max.40% a občas k tomu byl i důvod (dokonce dle ČSN).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]