Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jak postupovat... stará chalupa je napojena na vodovodní řád. Na pozemku je nevyužívaná studna (14m) stará min. 100 let, nevím, jak je konstruovaná, info o hloubce se traduje díky lovení nějakého spadlého předmětu sousedem Studna je cca 15m od hřbitova. Je ta voda vůbec k něčemu? Plánoval jsem zalévat zahradu, plodiny, ale když to domyslím, tak hygiena by asi nejásala. Ani nevím, v jakém stavu studna je, není nijak schválena, kolaudována, rozbor vody není, izolovaná není (je hned u domu...) - co dělat? Je mi líto vodu nevyužít, ale bojím se kvality nebo, že budu muset běhat po úřadech a projektantech kvůli rekonstrukci a schválení studny...
- ta studna je také hned (2m) u druhé budovy (hospodářské stavení, původně stáje pro koně, zabijačky), přemýšlím o zobytnění té budovy, takže se také bojím nechat tu studnu neizolovanou... taky vůbec nevím, zda lze obývat takovéto stavení a jak případně postupovat - vypracovat projekt na podlahy, rozvody vody apod... a na co ještě... topit by se mělo v kamnech, revize komínu? Bojím se, že ani nedostanu povolení to přestavovat na bydlení pro lidi - jak to funguje?
Jde o dědictví, tak trochu nevím, co s tím )
Díky
Pokud nevíš, co s tím, tak dobré řešení je to prodat - někdo jiný třeba bude vědět.
Co se týká studny, tak kompletní rozbor vody je nějak přes 6500 Kč (jak kde), dá se udělat i zjednodušený (jen na některé škodliviny).
Ohledně rekonstrukce budovy, každá slušná stavební firma vám udělá odhad nákladů, který když uvidíte, tak se toho stejně budete chtít zbavit.
díky... jde mi ale spíš o princip, zda si můžu jen tak užívat starou bůhvíkam prosakující studnu, do které ještě navíc taky prosakuje bůhví co (spíš kdo) když si s tím budu zalévat zahradu, tak to opravdu nebude nikdo řešit? Tomu se mi nechce věřit. Rozbor vody udělám...
- to samé ta stáj... já si jí klidně přestavím na bydlení, ale opět - to to opravdu nikde nemusím hlásít, nepotřebuji stavební povolení, hygienu apod?
To se nedá říct - že je studna stará, ještě neznamená, že je špatná (a naopak). I ta blízkost hřbitova a hospodářských budov může, ale i nemusí něco znamenat - záleží na tom, odkud teče pramen, jak jsou podzemní vrstvy atd. Ale pokud ji budeš používat jen k zavlažování, kdo by měl co řešit? Když budeš zavlažovat vodou z potoka nebo z řeky, taky to může být voda všelijaká a nemusíš mít rozbor. Studny s pumpou bývají i uprostřed hřbtova, je tam cedulka nepitná voda a hotovo, babky zalívají ty svoje macešky a neřeší. Pitná voda, to už je jiná.
Stavební povolení je samozřejmě nutné - jedná se o rekonstrukci, která změní charakter a způsob užívání stavby.
Spíš než rozbor vody bych se poradil s nějakým studnařem. Nejlíp s nějakým z okolí, který zná geologické pdmínky. Jestli hřbitov leží na jílu a studna má pramen zdola, tak může dborník prosakování svrchní vody vyloučit.
Co se týče stodoly, tak to není zobytnění půdy, aby se to obešlo bez stavebního povolení čili vás čeká, statické posouzení, stavební projekt, vyjádření majitelů sousedních parcel atd atd..
Vodu určitě používat jen na mytí rukou!a kdoví,jestli vůbec.Kdesi jsem četl,že různé viry z hrozných nemocí mohou v zemi přežívat třeba i sto let na hřbitově.A nikdo neví,kdo tam leží a na co zemřel.Dnes se přestavují obytné domy i ze stodol.Je to nádhera,ale musí být asi dobré základy a dobré,nepopraskané,silné zdi.Jestli to máte tak bych do toho šel z nadšením,vyjde to za pakatel než stavět nový dům.Jinak to nemá cenu předělávat
Studnu vyčerpat vyčistit udělat rozbor vody a vydesinfikovat choramínem.Pokud by tam bylo něco závadného tak vám to řeknou. Poraďte s místním studnařem mají přehled o stavu studní v okolí .Pokud to bude na zalévání zahrady bude to užitková voda. Víte kolikrát něco spolknete při koupání v rybníku.? O stavebních úpravách se poraďte ze stavařem. Zdi ve stájích bývají prosáklé močkou. Sanitr pak prostupuje i novou omítkou a trhá jí. Sůl přitahuje vlhkost. zvažte podříznutí dříve se v hospodářských budovách nedělala vodotěsná izolace Pokud je zdivo kamenné je dobré pro obývání udělat vnitřní přizdívku tím se zamezí tepelným mostům. Nutno svést dešťové vody od staby. aby neprosakovala k základům.Přeji hodně radosti a málo problémů,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.