Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlíme v panelákovém bytě v 5. patře a rosí se nám okna. Dům je údajně zateplený, okna jsou plastová. Přečetla jsem nesčetně diskuzí a rad na toto téma, ale nepodařilo se mi problém odstranit. Nejhorší je to v ložnici přes noc - je to malá místnost, spíme tam dva + pes, navíc se s manželem dost potíme. Prostě přes noc vyleze vlhkst i přes 70% a okna jsou totálně zamlžená a teče z nich voda.
Pravidelně větráme, topíme, kytky nemáme, prádlo sice suším v bytě, ale v obýváku a tak 1-2x do týdne, prostě nemám kde jinde sušit. Ale je to stejné i ve dnech, kdy tu prádlo není. Ještě než začala zima jako včera, jsme používali mikroventilaci, ale ani to moc nepomáhalo a teď když topíme, tak je to i dost kontraproduktivní.
Čili jsou dvě možnosti:
1) Napadá někoho ještě něco, co bychom mohli vyzkoušet?
2) Pokud ne, tak se s tím tedy smířím, ale potřebovala bych udělat něco s vodou, co stéká po oknech na parapet a pak na zem.
Té vody je totiž docela dost, zatím jsem dávala na parapet papírové ubrousky (i několik vrstev na sebe), ale např. dnes v noci jsem je asi 4x měnila a byly hned stejně nacucané, takže z nich stejně ta voda kapala na zem. Jde mi o to, abych tu pak ještě neměla plíseň nebo mi voda nenakapala do zásuvky nebo někam, co mám u zdi nebo blízko ní. Napadla mě ještě nějaká látka, ta se nacucá později než ubrousek, ale nacucá se stejně, takže to není řešení. Otírat okna taky nemá cenu, protože je to vždycky na 20 minut, celé okno otřít a to ve tři ráno dělat nehodlám.
Jak to děláte Vy? Protože vzhledem k množství dotazů na toto téma nevěřím, že by to každý vyřešil...
doplněno 28.10.12 08:26:Ještě bych dolpnila, že jsme zkoušeli nechat žaluzie úplně vytažené, úplně zatažené, otevřené...To samé s dveřmi z ložice - otevřené dokořán, přivřené, zavřené...žádný rozdíl.
doplněno 29.10.12 13:34: Tak jsme včera koupili lištu na schování kabelů a uskutečnili jsme pokus číslo 1, jestli se tam voda bude chytat. Uvidíme Pro inspiraci přikládám obrázky
My jsme měli podobný problém s okny, strašně jsme se s tím nazlobili, nakonec to byl problém v tom, že pod okny byl tepelný můstek, protože byla špatně zasazena, zvedli jsme parapet a izolovali ho z vnějšku, ale to vyřešilo jen rosení zespodu. Což ovšem není váš případ, ale u jednoho okna se to rosilo celé a museli jsme to okno vyměnit, protože mělo mizernou izolaci a bylo špatně zasazené.
Jinak ta vlkost je opravdu mimořádná, s tím jsem se v paneláku nesetkala. Čím to je, že tam máte tak vlhko? V ostatních bytech to mají taky takové?
nasyceny vzduch zvenku se doma ohřeje a vlhkost se zase zvysi
Pokud se vzduch ohřeje, tak se relativní vlhkost sníží
Pohne s rozným bodem... Teplý vzduch pojme více vodních par, nám se sráží na chalupě ve studeném rohu... Rozhodili jsme nábytek, aby byla větší cirkulace a uvidíme...
skye,
jelikož jste v nájemním bytě, nehodláte řešit příčinu, jen následek, doporučuji již uvedený okapový plech. nemusí to být nic pevného a silného stačí hliníková plech, vhodně vytvarovat a nechávat stékat do nádobky. Pozor na kapání vody, v noci by Vás to budilo!
Silikonem bych to nepřidělával, páč přijde březen a budete to oddělávat...
doplněno 29.10.12 19:53:výborné, jen doladit případné problémy
. Jste šikulka..
řeším to samé , letos budu zkoušet topit naplno , loni jsem topil málo a byla to hrůza
doplněno 28.10.12 09:32:žaluzie mám v zimě odmontované
doplněno 28.10.12 16:43:usazením oken to není , letos jsem udělal zateplení kolem oken + namontoval jsem potřebné pásky , pod parapet jsem dal polystyren a stejně to nepomohlo .Zatím trochu pomáhá přetopenej byt
Vlhkost 70% je hodně = hledejte zdroj vlhkosti (nejspíš to prádlo). Co se týče větrání, tak nejlepší je okna dokořán na 5 minut několikrát denně (rychle vyměnit komplet vlhký vzduch v místnosti za suchý vzduch zvenku - tepelné ztráty jsou minimální protože stěny nestačí vychladnout) , mikroventilace nemá smysl a jen protopíte majlant.
Na vodu z oken bych na spodní hranu silikonem přilepil malý okap (žlábek 10x10mm) vyspádovaný do misky
Dobrý den, díky, první nápad jak vodu vyřešit Určitě zkusíme nějaký ten žlábek, protože řešit to nějak musíme. Myslíme si, že příčina jsou špatně udělaná okna, což řešit nebudeme (jsme v nájemním bytě). Takže prostě zkoušíme nějak řešit tu vodu a žlábek by to mohl řešit. Díky za první reálný nápad!
Jinak těch 70% tam máme jen přes noc a jen v ložnici, kde prádlo nenecháváme nikdy. Jinak standardně 40 - 60%, nic tak hrozného.
S intenzivním větráním s vámi souhlasím, ale že je venku suchý vzduch...? To by musel být pořádný mráz, aby vzdušná vlhkost vymrzla... Některé on-line předpovědi nabízí i údaj o vlhkosti vzduchu, teď je v Praze např. 81%... Snad mít všechny dveře v bytě pootevřené, aby mohl vzduch cirkulovat.
Ta vlhkost je závislá na teplotě vzduchu = venku 81% při +5°C, když se stejný vzduch ohřeje na 20°tak je jeho vlhkost třeba jen 40% (pro přesné číslo koukněte do tabulky teplota - relativní vlhkost - rosný bod). Po ohřátí vzduch do sebe nabírá další vlhkost a stoupne např. na 60% - to je okamžik kdy otevřít okna dokořán a vyměnit vzduch v místnosti za nový venkovní a začne zase kolotoč ohřátí vzduchu, vlhkost 40%, vlhnutí vzduchu na 60% atd. Vzduch má malou tepelnou kapacitu, na jeho ohřátí není potřeba moc energie. Trvalý mírný průvan ale pořád ochlazuje stěny a náklady na vytápění jsou řádově vyšší...
Je potřebné vycházet z faktů proč k tomuto jevu dochází a pak se pokoušet je odstraňovat - eliminovat . K orosení dochází při styku vlhkého vzduchu - v místnosti se studeným prostředím - ochlazeným sklem okna. Funguje to stejně jako když přijdete ze studeného prostředí do místnost s ochlazenými brýlemi, tak se Vám orosí. Vlhkost vzduchu stoupá s jeho teplotou - voda se více vypařuje odevšud, kde je a čím větší teplota na ni působí. Je nutno omezovat velkost vzduchu a omezovat (zamezit) styk vzduchu s chladným-studeným prostředím (sklem okna) K tomu slouží dvojitá okna (skla v oknech) a to proto, že samotný vzduch mezi skly má výborné tepelní izolační vlastnosti , takže vnitřní sklo není tak intenzivně ochlazováno vnějším prostředím.. Přeji úspěch miro
Záclona nebo hlavně závěs mezi radiátorem a oknem není? Mám zkušenost, že když dám teplý závěs na okno tak, aby od něj netáhlo chladno (v podstatě dám závěs na rám okna a všude ho poctivě srovnám tak, že ke sklu nejde teplo), tak se okno opotí a to poměrně dost. Sundám závěs a okno je do hodiny čisté a suché.
Problémem může být také velký přesah parapetu do místnosti - okno pak oneovívá teplý vzduch, sklo zůstane chladné a orosí se.
Jako další bych zkusil nechat vzduch v bytě cirkulovat pomocí ventilátoru - pokud ho nasměřujete na okno (třeba i z větší vzdálenosti - hlavně aby se vzduch okolo skla hýbal), rosit se určitě nebude.
Měla jsem ten samý problém, pomohlo mi dát na parapet vlhkožrout..Dala jsem hned 2 krabice po 450 g . Nejprve se nic nedělo,chtěla jsem reklamovat-ale po týdnu to začalo opravdu fungovat. Jednou za 2 dny vodu vyliju a už druhý rok mám pokoj.
Někdy , když jsou opravdu extrémní rozdíly teplot venku a doma -se mi okna trochu ze spodu orosí,ale po čase oschne a nic nestéká. Byla jsem z toho taky na palici,ale je vyřešeno
Další obrázek
doplněno 29.10.12 13:37:Špatně se mi to zařadilo, chtěla jsem to dát pod ten první obrázek.
doplněno 29.10.12 20:02: Milane: Děkuji
První co bych udělala - z malé ložnice pro dva bych vyhodila PSA. Může spát v jíné místnosti a možná pes vyprodukuje daleko více páry (vody) jako dospělák. Asi tím problém nevyřešíte, ale určitě zmírníte následky.
Když to čtu, tak chápu, že odpovídají odborníci. Ale: Kdyby to bylo ve vlhkosti vzduchu, museli byste mít smrad a plíseň ve skříních i v posteli. Mám v ložnici cihlového domu plynové topení pod oknem, mám ráda, když je teplota těsně pod 20´C, takže většinou stačí jen plamínek. Mám také spoustu kytek. Tedy mnohem větší vlhkost a umělohmotná okna zarosená nemám. Problém se zarosenými okny musí být jinde. V kuchyni se mi však, ikdyž se mi okna nerosí, na parapetu v jednom místě, uprostřed jednoho křídla, dělá námraza. Poměrně hodně. Reklamovala jsem to, přišel servisman, vysekal parapet a divil se, protože byl dobře zaizolovaný, všude a dobře. Koukala jsem mu přes rameno a opravdu. Jak bývá bludný proud, tak já mám v kuchyni bludný mráz :D
Osobně nechápu jednu věc, opakuje se na toto téma pořád dokola a sice, že pod oknem má být radiátor, teplý vzduch má omývat okno, ofukujte okno teplým vzduchem, nezatahujte žaluzie na noc... To je ovšem vše principiálně zcela špatně. Fyzikální zákony samozřejmě fungují a pokud bude na skle nebo rámu dosaženo rosného bodu, dojde ke kondenzaci. Ovšem okno a vnitřní prostředí má mít takové parametry, aby k rosení docházelo, co nejméně. Pokud k němu dochází, jsou nejčastěji 3 možnosti:
1/ okna se špatnými (izolačními) parametry - řešení vyměnit okna za nová, nejlépe široký rám + 3 těsnění + trojskla. Problém špatných oken je nejen rosení, ale i ztráty tepla a tepelný diskomfort, kterým tak velká studená plocha na člověka působí.
2/ špatně osazené okno - ostění, parapet - nutno posoudit a případně předělat
3/ "vysoká" vlhkost v interiéru - lze snížit správným topením a větráním, větrání nejlépe řízené, nejlépe rekuperace
Bohužel vše něco stojí. Řešil jsem naprosto stejný problém několik let, poslední roky jsem měl na rám dole nalepeny plastové okapničky a každý den ráno, od podzimu do jara, rozcvička tak na 10 minut se stěrkou a hadrem. Letos jsem provedl bod 1 a 3 a i když na noc zatáhnu žaluzie a netopím, tak se okna zatím orosila jen z venku...
V kuchyni mám několik let trojkřídlé plast. okno, dvojskla cca 180x100, není pod ním radiátor, bez omývání teplým vzduchem, vlhkost v místnosti 50 - 60%, přesto se potí jen minimálně i při tuhých mrazech, jaké byly letos na konci zimy.
Hansi, nechápu že nechápete.
Lidé jsou různí, já naprosto s Vámi souhlasím. Pocení oken je každoroční šlágr všech poraden. Spoustu tazatelů klidně napíše, mám nová okna. Když popíše jaká, tak se zjistí, že horší se již nevyrábí... a k tomu i špatné zapravení, a pak se diví..
Ale ke zdejšímu problému, tazatelka ví proč, ale to nechce řešit. Jedině odstranění náslekdů jí zajímá, proto schvaluji odtokový žlábek, který navrhl hned na začátku kolega...
Myslím, že jste to skoro jako jediný pochopil. Jsem v nájemním bytě a nebudu tu (doufám) navždy, je to jen na cca 2 roky. Rozhodně se nehodlám pouštět do rekonstrukce oken, když to není můj byt a majitel to také řešit nehodlá.
Proto chci rešit pouze následek, kterým byla stékající voda a tu jsem vyřešila žlábkem. Takže já jsem de facto spokojená
Prosím info,
u nás je rosení vcelku malé, ale je (střešní okno). Někteří píšete o okapničkách s jímáním kondenzátu - to bych rád realizoval. Existuje nějaké systémové řešení? Nebo musím začít "kutit"? Děkuji moc za případný tip
Můžete dát foto okna a okolích zdí? Tak +- 0,5m okolo okna...i když původní otázka je skoro 10let stará...nevadí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.