Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny kutily apod...
Před začínající zimou jsem začal vyrábět na našem prototipu kartonové a papírové brikety.
Lis mi lisuje pěkné velké brikety o rozměrech asi 10x10 a délka brikety asi 15-20cm,ale chtěl bych to vylepšit.
Máte někdo nějaký nápad či zkušenost s tím malým hydraulickým štípačem na dřevo a jeho předělání na lisovač briket?
DÍKY ZA KAŽDOU RADU.
Briket jsem doposud nalisoval asi 200kusů,ale chtěl bych to mít méně pracné a více učinné.
Tak briketovací lisy jsou většinou hydraulické, takže je určitá šance že by to mohlo jít. ALE - u běžných briketovacích lisů se hmota lisuje dvoustupňově - tedy ze zásobníku padá do ,,šuplíku´´ což je v podstatě plochý píst, který hmotu tlačí do hlavní lisovací komory - ta už má kruhový průřez a píst, který finálně vytláčí briketu je mnohem větší. Jen pro představu - lis, vytvářející brikety o průměru 80mm a zhruba stejné délce má hlavní píst o průměru cca 25cm a pracuje s tlaky 80-120bar. Lis samotný tedy není žádná vesmírná technologie - jde o čerpadlo, dva písty a pár metráků železa. A v tom je hlavní potíž - aby to bylo schopné práce v časovém horizontu roků, tak to musí být slušně nadimenzované. Viděl a seřizoval jsem i mnoho podomácku vyrobených briketovacích lisů, ale jen velmi málo z nich fungovalo delší dobu.
Ono laikovi se zdá, že štípač pracující s tlakem 5, 10, či dokonce 12 tun je něco neuvěřitelně silného. Ovšem briketovací lisy pracují v jiných podmínkách - ty nejmenší pracují s desítkami tu, ty velké se stovkami.
Lisování kartonu a papíru vidíte třeba zde :
surovina musí být nadrcena, jinak ji nelze lisovat. Vlastní lis je stejný, jako na dřevo. Na videu si povšimněte toho, že výstup z lisovací komory tvoří dvě čelisti, které určují lisovací tlak - prostě se při předem definovaném tlaku rozevřou a umožní brikietě ,,popolézt´´ . To je klíčové pro vytvoření brikety.
no posvařovali jsme něco takového jako má tady ten člověk:
ale člověk se dvakrát zahřeje...
chce to něco více automatizovaného...
papíru a kartonu je všude dost a nechci čekat až mi zase přijde faktura za plyn...
to raději vylepším lis, co mám teď
jenomže jak?
jak to udělat abych to nemusel ručně mačkat a tvořit různé páky apod?;poraďte
Já netušil, rooo, že už je apríla Obzvláště ten snímek těch ,,hotových produktů´´ mě opravdu rozesmál :D
tak to se maximálně můžete smát sám sobě, protože jak říkám, mám to odzkoušeno a parádně to hoří...
ale přesvědčovat vás nebudu...
Sam sobě se zasměji mnohdy též, ale na tom odkazu, co zde dával/a roo, mě silně rozesmál obrázek s nadpisem Holzbriketts. Ano, jde bezpochyby o brikety ze dřeva, ale zcela jistě nepochází z toho kafemlejnku složeného z trubky a zavařovacího hrnce. Když už pominu to, co jsem výše uvedl ( tedy že štípačka, ještě k tomu šoubová, ne hydro) prostě NEDOKÁŽE dát dostatečný tlak na vytvoření brikety, tak na tom zmíněném snímku je zřetelně na briketách vidět dělící rovina. To je v pořádku, je to běžný jev - ovšem u továrních lisů, které mají výstup briket do klešti, které k sobě svírá opět hydraulický válec s tlakem stovek tun. To vidíte na přiloženém obrázku, tlak hydrauliky v tom modrém válci svírá kleštiny - to stříbrné - rozpůlená ..trubka´´ k sobě takovou silou, že v briketě vylisuje právě onu podélnou čáru. Rozhodně to nedokáže to zařízení z videa - když už pominu ,,mírný rozdíl´´ v nadimenzování lisovací komory a výstupu - tak už jen proto, že ten výstup je řešen trubkou, ta nemá žádné zařízení na svírání, takže na briketě neudělá dělící rovinu - ale hlavně - nebude to fungovat, protože tu briketu na výstupu prostě nic nebude držet. Tohle šťouchadlo dokáže prostě jen přemístit piliny z hrnce na podlahu. Nic víc. Prostě nás někdo tahá za fusekli a ty brikety vytvořil zcela jiný stroj. A pokud Vám ten stroj z videa opravdu funguje a lisuje dřevěné brikety srovnatelné kvality, tak se velmi rád u Vás zastavím, prohlédnu si jej a veřejně se zde omluvím. Ale takto se řehtám tomu, že si z nás kdosi dělá blázny.
Příteli promone, taktéž jsem se neobyčejně zasmál a až se na ten zázrak techniky pojedeš podívat, řekni. Pojedu s tebou. Tenhle zázrak bych taky fakt rád viděl na vlastní oči...
Já ale nchápu,že to snad může tak dobře hořet a hlavně vytápět jako dřevo nebo uhlí!Když topím normálním papírem tak je z toho takový bordel,že to zasviní celá kamna takovým způsobem,že přes rošt neprochází žádný vzduch a teplo žádné.
mám to odzkoušené a hlavně...brikety musí být dobře zpracovaná a usušená..
.jedná se o to, že máte do sebe slisováno tolik papíru, že to tvoří strukturu tvrdého dřeva a z mých zkušeností můžu říct, že to hoří pomaleji jak měkké dřevo..
topím ve starém litinovém kotli a když jsem večer kolem 11naložil plný kotel, tak ráno když jsem rozhrabal popel, tak tam bylo ještě pár zhavých uhlíků, které právě byly od briket..
takže doba hoření a výkon kartonové brikety je srovnatelná s hnědým uhlím popř s tvrdým dřevem...
viz:
doplněno 28.10.12 14:49:je to jako se dřevem, akorát člověk nepotřebuje cirkulárku apod, ale udělá si brikety v nějakém lisovači, co se dá udělat na koleně,
pak jen nasuší a topí plnohodnotným palivem...
lidi robte brikety a neplaťte plynárnám apod
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.