Nejste přihlášen/a.
Na stará kolena jsem se dal do výroby loutkového divadla pro vnuka. Jsem na rozpacích, jak zkonstruovat mechaniku opony. Na internetu jsem už hledal, ale slavné to není. Chtěl bych, aby se opona (buď zvedací rolovací nebo posuvná jako záclony na garnyži) dala ovládat obousměrně ze zákulisí špagátkem apod., rozměr portálu (proscénia) šířka 42, výška do 30 cm.
Přední stěna (portál) bude dostatečně vysoká kvůli zákrytu herce - 55 až 60 cm a zpevněná příčným hranolkem (osvětlovací rampa).
Děkuji za praktické vyzkoušené návody.
Nakonec by řešení mohlo být i ve zvedání růžků napůl rozdělené opony.Zůstane zakrytý koutek nahoře.
JABRAKA
Tak posílám od svého muže - kutila jeden návrh. Rád by si hrál s vámi a závidí. )
Opona je konstruovaná jako záclony na tyčové konzoli. Oba díly opony (1) jsou našité na kroužky (2), které pojíždějí po tyčce (3). Tyčka by měla být nejlépe tak 6 mm kulatina, ocelová nebo z tvrdého plastu podle rozměru divadélka. V rovině tyčky je natažené vodící lanko (8) přes kladky (4). Kladky by měly mít stejný průměr jako kroužky. Levý díl opony je připevněn k dolní polovině lanka (5), pravý díl opony k horní polovině (6). Pokud budou kladky větší než kroužky, udělá se v místě (6) krátká ojnička třeba z drátu, aby se vedení kroužku nesekávalo. Vše se skryje za portálem divadélka (obrys 7).
doplněno 29.10.12 10:32: Jsem moc ráda, že vám to pomohlo a pak se pochlubte a dejte sem fotku, jak se zadařilo! Přeji hodně radosti jak se stavbou, tak s provozem divadýlka, kdy už ji budete rozdávat všem divákům. Pokud vám to půjde, bude vás to bavit a budete mít úspěch, je možné vystupovat na jarmarcích, v dětských centrech a školkách.
Ještě k těm kroužkům, kdybyste měl problém sehnat kroužky takhle malého průměru, seženete je jako bižuterní kroužky, které se prodávají v rozměrech 3-10 i více mm v prodejnách bižuterních potřeb, na netu třeba zde ceske-koralky.cz/... , ale též kdekoliv jinde.
Tohle byla otázka, která mne opravdu bavila a ráda na ni občas vzpomínám. Moc by mne zajímalo, jak jste vymyslel tu oponu, jak se nakonec zadařilo. Budu ráda, jestli k vám doletí má slova, když dáte vědět a kdybyste dal fotku, jak jste si s tím poradil, bylo by to super.
Milá paní kolegyně, je to úžasné. Vyřiďte velký dík a pozdrav panu manželovi. Ten návrh už je velice blízko mé představě, ale protože jsem trochu či více natvrdlý v prostorových představách, neuměl jsem si to dost dobře rozkreslit, natož vyrobit. Půjdu do toho. Velmi dobře jste vystihla tu letoru některých mužů: potřebujeme si hrát, vymýšlet, konstruovat, lepit či letovat. Schází-li nám to, chřadneme a otravujeme sebe i jiné kolem nás.
Hlubokou poklonu Vašim všestranným zájmům, před chvílí jsem jsem smekl a ocenil Vaši erudovanou odpověď tomu nešťastnému mladíkovi, kterému se otevírá svět a oči.
Hezký zbytek neděle a vše dobré a ještě jednou dík panu manželovi.
A jak to chcete? Pomocí kroužků na tyčce a otevírat do stran pomocí lanek nebo pomocí motorku? Jak je to velké ta opona?
Děkuji. Asi nejlépe kroužky na tyčce, otvírat do stran pomocí lanek, elektromotorek snad někdy později. Když tedy bude opona posuvná, jak se vypořádat s jednoduchým ovládáním zavřeno-otevřeno aby to šlo z jednoho společného místa? A co když bude opona dvoudílná?
Proscénium bude cca 42*30 cm max, takže opona přiměřeně.
Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.