Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatná revize od kominíka - jak se bránit?

Od: dalibor odpovědí: 5 změna:

Dobrý den

cca před 2 roky jsme koupily byt a při rekonstrukci jsme uvažovali o zapojení krbové vložky. Dostali jsme od firmy, která vložky dodává kontakt na kominíka, který nám poradí co a jak.

Po kontrole kominíka (s tvrzením, že komín vydrží minimálnš další dvě generace) jsme se rozhodli tuto záležitost podstoupit a do obýváku jsme si pořídily krbovou vložku na tuhá paliva.Kominík je údajně i členem dozorčí rady kominíků a to nás opět přesvědčilo o správném rozhodnutí.

Dnes je tomu přesně 2 roky a 5 měsíců a v krbu nemůžeme topit, poněvadž nám to kominíci zakázali. Celá tato situace vznikla takto:

Náš komín není vložkován a máme na to i potvrzení kominíka, že je komín v pořádku (při zhotovení byla vystavena revizní správa). V období září 2012 jsem cítil na chodbě zápach spáleniny a tak jsem vyšel na půdu a nestačil jsem se divit - všude byl hustý dým, ale známka po ohni žádná. Bydlíme v bytovém domě, kde jsou 4 byty a jeden podkrovní. Ten náš má nad sebou podkroví, které je neobydlené a slouží jako přístup na střechu. Po tomto zjištění jsme nechali hned objednat kontrolu komínů a po této kontrole nám byl právě krb zakázán a doporučena vložka do komína.Mimochodem, do dnešního dne mi nikdo nebyl schopen říci, od kud ten dým vlastně byl?. V dané období bylo venku krásně, ale nebylo ani teplo. My jsme v krbu od léta netopily a v ten den také ne. Po prvním roce po instalaci a revizi za námi přišli na náš podnět kominíci a zkontrolovali komín s vyjádřením, že je vše v pořádku a dostali jsme na to i potvrzení. Letos v roce 2012 měla opět proběhnout kontrola, ale doposud jsme nevyděli revizní správu, nebo potvrzení o tom, že k prohlídce došlo - správkyně tvrdí, že k tomuto úkonů byly kominíci vyzvání, ale zprávu doposud nedodali. Já mám dvířka na splodiny v bytě, abych věděl, kdy kominíci příjdou, ale čištěny doposud nebyly.

Nedalo mi to a od známého jsem si nechal doporučit jiného kominíka a ten když dorazil, chtěl hned odejít a nechtěl s naším komínem nic mít, když jsem se jej ptal proč, zdělil mi, že komín je v dezolátním stavu jen na pohled a po kontrole zjistil, že v novém komíně jsou i díry ve spárách. Zdělil nám hned tři znepokojující zprávy:

1, komín je opraven špatně

2, nutné vyvložkovat, ale komín to nemusí vydržet

3, kominíci museli vydět v jakém stavu je komín když jej napojovali na krbovou vložku a dále museli vědět, že při revizích komín není bezpečný

Dnes mi přišla od kominíka orientační nabídka na vyvložkování za cca 33 000 Kč s tím, že možná bude cena o něco dražší, pokud by museli dělat jiné zásahy z důvodů oprav komínů.

jsem bezradný, poněvadž původní kominík, který instalaci prováděl nereaguje a mi dnes nemůžeme topit i přesto, že od poslední kontroly bylo vše v pořádku. Navíc máme strach s toho, co když opět bude někde hořet a mi nevíme kde a proč?

Každý tvrdí něco jiného a my jen platíme a výsledek žádný, nechce se mi dělat vložku za 33 000 Kč, pokud nebudu mít jistotu, že další rok zas nebude jiný problém. Navíc mi bylo sděleno, že v případě havárie bych měl i u pojišťovny smůlu a škodu bych měl vymáhat po kominíkovy, který mi dal na to revizi.

Čekáme miminko a nechci se dohadovat či to byla chyba a kdo mi zaplatí škodu v případě požáru, ale chci využívat již zhotovený krb a mít klid, že nevyhoříme. Dále co s takovými lidmi, kteří úmyslně zneuživají svých pravomocí a vystavují lidi do nepříjemných a životu nebezpečných situací!

Děkuji a s pozdravem

Dalibor

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V každým případě je pro bezpečnost potřeba komín vyvložkovat. Jestli vložkování komín vydrží, to takhle od stolu nikdo nedokáže říci, ten komín je potřeba vidět.

Jinak ta cena je asi normální, já platil za vložkování komínu skoro třicet tisíc.

dalibor
hodnocení

děkuji za porovnání ceny

jendad

Mnozí si neuvědomují , že komín je mnohdy ta další nejduležitější věc co je k topeništi potřeba. Možná by jste vedle stávajícího komínu mohly dát ještě jeden - pokud máte malou nosnost podlahy tak se zkuste podívat na komín BLK (nerez) . Pokud tam mužete dát klasický tak se podívejte zde stadrekosk.cz/...

Pokud máte vyvod vložky 150mm , tak stačí 150nerez nebo 160 s keramickou vložkou . Mnohdy větší pruměr neznamená lepší - pomaleji stoupají spaliny a rychleji chladnou ( ztrací tah)

hoummy*
hodnocení

0x

Tak si ten komín opravte sám :D, nám taky přišli zedníci dělat dvířka do komínu a omítat jej. Nu, ale nějak se to zvrtlo vybourali nám díru do komína, dali dvířka, ale tím způsobem, že nad dvířky byla díra tak na tři prsty :D, nu a my topili :D. Toho kouře. Tak jsem se musel naučit omítat a ono to šlo, zadarmiko! :)

No a ten dým na půdě mohl být způsobený tím, že třeba někdo pod vámi je napojený na stejný komín a topil. Nebo také tím, že je nutno komín vyvložkovat, nevím, co je na tom složitého strčit do komínu plech :D na vyvložkování ...

dalibor
hodnocení

Čekal jsem pomoc, nebo odpověď co s tím, ale zřejmě tento server je jen o drbech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]