Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna, problém

Od: suzymon® odpovědí: 15 změna:

Dobrý večer všem. Moje kamarádka si nechala nainstalovat krobová kamna s výměníkem. Značka Grand Max plus 11. Má v baráčku pět radiátorů. Problém tkví v tom, že se jí vrací kouř dovnitř. Kamna jakoby netáhnou. Komín nemá vyvložkovaný. je původní, jako dříve na obyčejná kamna. Je nutné mít komín vyvložkovaný? Je důležitá výška komínu? Má malou vnučku a vůbec, i kdyby tam dítě nebylo, rozbolí hlava i dospělého člověka. Myslíte, že je chyba v manipulaci s krbovými kamny, nebo je nutno nechat komín vyvložkovat, aby to táhlo. Děkuji moc za rady. Suzy.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zakus*
hodnocení

0x

Součástí instalace by měla být revize od kominíka. Takže zavolejte kominíka a nechte komí prohlídnout.

hodnocení

Zakus, já jí tohle zítra řeknu, ale myslíte opravdu, že to vyřeší ten kominík? Já mám totiž jedno podezření. Dnes každý hledá zakázky, aby mohl prodat a vydělat. ten člověk, který jí to instaloval, zná její finanční situaci. Takže kdyby jí řekl, že musí navíc vyvložkovat komín a že to obnáší dalších deset-dvacet tisíc, (to je cena podle jejích slov), tak by se připravil o kšeft, protože ona nedisponuje takovou částkou financí. On ten komín prý prohlédl a řekl, že to stačí. Jenomže výsledek je ten, že mají kouř v baráčku. On odvedl svou práci, radiátory jsou funkční, ale mají tam jako v udírně...

topic

Hmm, řekl že to stačí... Vzal bych ho tam ať mi předvede jak topit bez kouření. Pokud by to nedovedl, tak bych mu to omlátil o hlavu - asi šlo o kšeft za každou cenu (i za cenu že to nebude fungovat)... Kouřící kamna jsou vážná vada a mělo by to jít vyreklamovat.

Vložka je spíš 20-30 k...

topic
hodnocení

0x

Dělalo to hned nebo až po čase? (např. po týdnu topení)

Určitě tam vemte kominíka ať komín prohlédne, klidně tam může být spadlý pták, volná cihla atd. Nebo zanesený sazemi a dehtem - pak klidně saze v komíně můžou chytnout a bude mít doma startující raketu ;) (pokud chytnou saze, tak dole uzavřít všechny vstupy vzduchu do komína a shora zasypat pískem. NIKDY nelít do komína vodu!)

U kamen s výměníkem je problém ochlazování spalovací komory a spalin a tím šaptné spalování, dehtování, saze a kondenzace spalin v komíně. Není lehké tohle vyřešit aby to fungovalo, pokud to je špatně tak se komín rychle zanese a přestane táhnout. Hlavně pokud jde o systém bez předehřevu zpátečky kdy jde do výměníku studená voda...

hodnocení

Jéžiš Topic, tak já se pokusím odpovědět. Vzpomínám si, že to čmoudilo ihned a že jí řekli, že to je kvůli tomu, že do komína svítí slunce. Dělali to asi tak polovině září. Fakt to kouřilo jako blázen dovnitř. Pták tam myslím není. Já tam totiž chodím přikládat, když jsou v práci a posledně jsem otevřela dveře a byt byl plný kouře. Nechala jsem otevřeno do zahrady, a koukla do krbu. Tam doutnala polena. Tak jsem dvířka otevřela a seděla u nich asi tři minuty, za chvilku to chytlo tah a zozhořelo se to, jenomže když jsem dvířka zavřela a odešla, zase to přestalo hořet. Vím to, protože mi to nedalo, a vrátila se, abych to zkontrolovala. je mi divné, že ty kamna vracejí kouř do místnosti, když se přikládá. Nebo že by to byla jenom špatná manipulace...Ráda bych jim pomohla, jsou to přátelé

doplněno 26.10.12 21:17:

A co to vyvložkování? Je nutné, nebo není?

ferda6

Kdepak bude zakopaný pes? Trochu se zapomíná na přívod spalovacího vzduchu, nové topeniště bude asi výkonnější než původní a jestli dříve komín jakž takž táhnul, teď už nestačí. Nemají v domě plastová okna? V tomhle směru by mohla dělat "divy" - vyzkoušet pokusně topit s otevřeným oknem. Je-li do komína připojen ještě jiný zdroj tepla je třeba aby měl všechna dvířka zavřená a není-li používán je nejlépe jeho komínovou zděř uzavřít krytem. Také vybírací dvířka komína musí být dobře uzavřená.

Požadavky na komín by mohly být uvedeny v návodu k (instalaci a) obsluze kamen, popř. by bylo možno možná údaj nalézt někde na www podle výkonu topeniště (? kW).

ferda6

Když se přikládá . . . zkusit uzavřít spodní přívod vzduchu (jestli tam je). Vyvložkování je snad přínos hlavně pro bezpečnost, na tah komína možná takový vliv nemá.

hodnocení

Ferdíku, určitě výkonější bude. Ale plastová okna nemají. Do komína žádný jiný zdroj zapojený není. Já jí také říkám a vtloukám do hlavy, že si musí pořádně přečíst manuál těch nových kamen. Jenomže ona tomu nějak nerozumí a já také ne. A její syn také moc ne. A co ta vložka v tom komíně? Stále nikdo neodpověděl na konkrétní otázku. A co výška komínu? Má to nějaký vliv?

ferda6

Tak ten univerzální manuál jsem nahlédl - na komín je tam požadavek minimálně 5m (aktivní - od zděře) výšky a min. průměr 15cm (stejný jako vývod kamen). Požadavek na jeho tah je tam už uveden podle ČSN a stejně by nebylo čím ho amatérsky změřit.

Dále jsou tam různé praktické pokyny, např. přikládat až při dohoření paliva aby se zabránilo úniku kouře do místnosti. Topeniště má také regulaci primárního, sekundárního a terciálního (ta je snad pevná) vzduchu a tak jistá část problému bude zřejmě spočívat také v tom naučit se v nových kamnech topit, staré "Petry" byly prostě obsluhou jednodušší. Chtělo by to přece jen zkusit pochopit z toho dlouhého návodu ty pasáže o přikládání a regulaci a vyzkoušet jednotlivé pokyny v praxi, což může jen uživatel, na dálku se v tom směru bohužel příliš účinně radit nedá. Resp. to dopadne jako ten pedál.:(

topic

Je třeba vidět to na místě = kominík. Vložka určitě pomůže, ale větší problém odstranit nemusí - to by pak byly vyhozené peníze.

Pokud kouří do místnosti a bolí z toho hlava, tak jde o život (otrava CO)

Je třeba zjistit stav komína - parametry, zanesení atd., pak změřit teplotu spalin na vstupu do komína (jestli je výměník neochlazuje příliš = pak to netáhne)

Máte schema jak je výměník zapojený? Jaká je vstupní a výstupní teplota vody (ideální je vstup 60-65 °C a výstup 70-80°c, do radiátorů se to pak míchá se stududenou vodou na nižší teplotu = u kamen je čtyřcestný ventil). Jaká je výška komína od napojení kamen po vršek a vnitřní rozměry komína?

Provizorně jde topit třískama + ty otevřený dvířka tak aby to hořelo a nekouřilo do místnosti, mít otevřený okno a nikdy tam nespat. A co nejdřív kominík, na dálku se v tomhle případě radí špatně...

hodnocení

Topiku, hned zítra jí to řeknu. Bude mít radost, že nemusí investovat do vložky. Spát tam musí, není jiná možnost. Ale poradím jí toho kominíka. To zase nebude tak velká investice. A možná, že je komín jenom zanešený. Děkuji za radu. Suzy.

topic

Radši bych spal v zimě než u kamen která doutnají do místnosti (beze srandy). Večer nechat vyhasnout a ráno zatopit. Pokud topí i přes noc tak určitě mezi ložnicí a kamnama zavřené dveře a v ložnici otevřené okno. Jinak riskujou že se už neprobudí.

Investice - tipuju že levně to nevyřeší. Sice je možnost že jen topí špatným způsobem, ale hlavní problém bude spíš jinde - komín je určitě s nedostatečným tahem a to může být buď zanesením, nebo malým průřezem/ výškou komína, nebo nízkou teplotou spalin (chybí předehřev zpátečky), může to být i kombinace všeho...

hodnocení

Topic, tak teď jsi myslím trefil hřebík na hlavičku. Jiná moje kamarádka mi právě říkala, že musela nechat kvůli krbu zvýšit komín. Ta kombinace všeho, to je určitě správný postřeh. Já jí alespoň zítra řeknu, aby nějak zjistila, jestli má dostatečnou výšku komínu. Tak to by možná mohl poradit kominík. Hele, já to zkusím přetlumočit, anebo jí raději posadím tady u mne před počítač, a nechám ji si to všechno přečíst. To bude to nejlepší. Mockrát díky. S.

topic

Ať sem dá schema zapojení kamen (napojení výměníku a radiátorů), parametry komína - výška, rozměry průduchu komína, schema jak je vedený kouřovod od kamen do komína. Pokud má na výstupu z kamen teploměr - kolik je výstupní teplota vody? Pak půjde radit líp, ne všechna řešení musí drahá...

Ještě jedna věc, těsnost komína - čistící dvířka na spodku komína těsní? = opět kominík...

hodnocení

Topic, tohle my nezvládneme. Jsme jenom holky. Pochybuji, že nějaké schema vůbec má. Prostě to celé svěřila nějakým odborníkům, ti ji odvedli svou práci, kterou zaplatila, a výsledek je ten, který jsem popisovala.Ale velice si vážím Tvé snahy. Já jí to dám samozřejmě přečíst. Já bych osobně volila toho kominíka, který se na to podívá. Ještě jednou děkuji, ale tohle by chtělo chlapa a ještě ke všemu schopného, aby si uměl poradit. "Zlatej elektrickej kotel"...Ale velké díky za snahu. Dobrou noc. Suzy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zděř do komína

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]