Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Drolící se nový beton

Od: jirka77* odpovědí: 13 změna:

Mám 3 týdny vybetonovanou 4 cm silnou podlahu. Posledních několik dnů používám i vysoušeč (cca 4l za noc). Vlhkost uvnitř se pohybuje okolo 60% a na digitálním vlhkoměru se zobrazuje 22%, což by mělo být v přepočtu na beton asi 2% (možná se ale mýlím,nevím). Přidal jsem ale do toho betonu (poměr cement - štěrk 1 - 4) i vodotěsnící přísadu, ale i po tak dlouhé době se beton (jak to říct přesně) seškrtává,drolí,což se mi bez této přísady nestalo a beton byl jinak po pár dnech opravdu tvrdý a hladký. Je to takhle normální?

Děkuji za názor,zkušenost.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

1x

Dle německého das Glatteis==doslova hladký led=náledí, je správný výraz gletovat.Podle mého mínění je jedna z možností, že se beton vysušil dříve,než stačil vyzrát, částečně se "spálil". Pozdější polití vodou to už nezachrání. Vrstva 4 cm, a na polystyrenu, není nic moc, voda z něho je pryč hned, zvláště třeba při teplém, suchém počasí. Těžko říci, co také přísada udělala..

doplněno 26.10.12 21:45:

Přísada mohla povrch betonu uzavřít, a později nalitá voda se přes ni k betonu nedostala, aby ho navlhčila.

jirka77*
hodnocení

S tím "spálením" je to asi možné. Beton ,ten základní, na holé zemi, byl do druhého dne pochozí,ten jsem poléval sem tam vodou,ale ten vrchní (na polystyrenu) byl ještě druhý a třetí den měkký,nedalo se na něj vkročit, proto jsem ho nepoléval, zdálo se mi tam dost vody. To jsem ještě nepožíval odvlhčovač, takže vysychání bylo klasicky průvanem.

hodnocení

0x
Já čerstvé syrové betoové podlahy vždycky popráším po vrchu cementem a zátahu. Beton se pak nevydrolí a je odolnější vůči vodě - pomaleji nasákne když se poleje. Stojí mě to lžíci cementu navíc a mám pokoj.

Nemusí se hned gletovat,stačí jen jak to běžně děláme-zatočit dřevěným či novější podobou z polystyrenu a poté ještě trochu zatočit novodurákem či gleťákem,bez cementu.

Jinak pevnost betonu či spíše zrání trvá 30 dnů a při tvrdnutí je potřeba vlhkost,takžě je možné že měl nedostatek vody protože používáte hned vysoušeč,že jste jej strhli .nevím jen úvaha.

doplněno 27.10.12 15:32:

Ono pochozí a stoporcentí tvrdost betonu (tj právě po 30 dnech) jsou dvě různé věci! Mužete po něm sice chodit bez poškození,ale není 100%tvrdý,zralý!Ta přísada na to asi vliv nemá spíše bude problém jinde a bude se muset udělat nivelačka či nějaká stěrka!.

jirka77*
hodnocení

Vysoušeč nebyl použitý hned,ale po 14 dnech, teď ho mám asi týden.V tom to asi není.Navíc pod betonem je polystyren,takže do "země" se voda rychle nevsákne. Ten základový beton(bez té přísady proti vodě), který jsem dával na strusku a zbytky ze stavby ještě před tímto vrchním betonem,byl pochozí už druhý den.

jirka77*
hodnocení

to,že se ten beton na povrchu "drolí" je myslím,kvůli té přísady proti vodě, jen nevím,jestli je to normální,nebo je to jen vlastnost,nemám s ní totiž zkušenost.Proto mi to přišlo zvláštní.

hodnocení

0x

normálníto zásadně není. jak může být vlhkost 60% a na vlhkoměru 22% . . . tomu těžko zde někdo porozumí.

nemej
hodnocení

0x

co to bylo za přísadu? a ještě dotaz proč řešit vodotěsnost u podlah, kde je izolace proti vlhkosti?

my zkoušíme do vrchních betonů klasický plastifikátor, do podkladních jsme nepoužili. pochozí mi to přijde cca za stejnou dobu, tak nevím. bohužel nevím, jaký je optimální množství vody do takových směsí - klasickej beton děláme tak, že v míchačce začne pomlaskávat a když se zmačkne v ruce, zůstane v ní takový "hovno"

správně je gletovat nebo glejtovat?

jirka77*
hodnocení

Je to Vodotěsnící přísada od Soudalu,přidal jsem ji tam jen "pro jistotu". Beton jsme si dělali sami, v míchačce, zprvu taky dost hustý,ale pak jsme přidávali víc vody. Údajně je v podstatě jedno,kolik se přidá vody, protože beton si vezme své a zbytek se odpaří.

kjanik112*
hodnocení

0x

To není možné, beton 1 :4 musí být druhý den polotuhý. Neměl jste ho tekutý, mnoho vody s tou přísadou? Polystyrén nic neodsaje, beton se v tom množství vody možná "utopil",

jirka77*
hodnocení

Moc vody určitě nebylo,beton se dal v pohodě udržet v ruce,vody tam určitě nebylo moc. Ta přísada se dává v malém množství,zhruba menší polovina skleničky do míchačky.O tom utopení to asi není.Ale jak jsem říkal,přes ten polystyren se voda nemohla ztratit, proto byl beton ještě třetí den měkký,musí se prostě odpařit,proto jsem beton nepoléval vodou. Možná v tom byla chyba. Jak to vidím já,asi budu muset sehnat nějaký kvalitní penetrační nátěr a "zpevnit" to alespoň takhle. Stejně by se pod samonivelační stěrku měl dávat. Co myslíte vy?

mj. beton tuhne i pod vodou, takže množství vody nevadí, jen se nesmí odplavit cementové mléko. podle mě tazateli ten beton vůbec nezhydratoval - něco bylo úplně špatně.

jirka77*
hodnocení

jen nevím co. Několik týdnů před tím jsem betonoval ten základ, stejný poměr, jen chyběla ta voděodolná přísada. Jinak ten základ jsem poléval vodou,protože byl na podloží,které saje vodu a ten vrch na polystyrenu. To jsou jediné dva rozdíly. O té voděodolné přísadě vím jen z doslechu,proto jsem ji nepoužil dříve,na ten základ. Jinak složení podlahy vypadá takhle : návoz zbytků ze staveb - základový beton asi 9cm - izolační lepenka - polystyren 8cm - vrchní beton (vodoizolační přísada) 4cm. + ještě penetrační nátěr - samonivelační stěrka - vinyl. Je to dům starý 40 let a stará podlaha byla zlomená a zvednutá údajně spodními vodami. (Stěny i sklepy jsou ale suché)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]