Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme nově vyzděný komín SCHIEDEL UNI PLUS s napojením kouřovodu 90°. Plánujeme k tomuto komínu připojit krb. Na internetu čtu, že napojení krbu by mělo být pod úhlem 45°. Může nastat nějaký problém, když už máme 90°? Teď už s tím nic neuděláme...
Dobrý den.
Nemám zkušenosti s krbem. Možná Vám ale pomohou mé zkušenosti s kamny. Vím kamna a krb jsou principielně podobné leč nikoli stejné systémy , mám komín který má vstup po staru v oněch 90 stupních. Pokud jsem k tomuto sopouchu napojil kamna svislým kouřovodem a pak pravoúhlým kolenem do sopouchu kamna měla lepší tah, než když jsem napojil kamna pomocí 45st. kolena sešikmenou rourou. PŘI TOM SE TVRDÍ,ŽE NAPOJENÍ KAMEN POMOCÍ 45ST. KOLENA JE LEPŠÍ NEŽ NAPOJENÍ POMOCÍ 90ST. KOLENA, PŘESVĚDČIL JSEM SE O OPAKU. PROČ tomu tak je? Vysvětlení je prosté, dáte-li za topidlo svislou rouru, která se většinou dává při 90st. vstupu do komína, tato roura po zahřátí vytvoří sama vztlak a má-li aspoň metr délku pak tvoří sama tah až cca 10Pa,čili je to jako-by pomocný komín, spaliny naberou v tomto úseku rychlost, kterou pak lehce překonají pravoúhlý vstup do komína, kde jim již komín zase pomůže nahoru. TAKÉ SE UVÁDÍ ŽE KAŽDÉ PRAVOÚHLÉ KOLENO SNIŽUJE O NĚCO TAH. TEORETICKY TO ASI MAJÍ ZDŮVODNĚNÉ OVŠEM V PRAXI JSEM SE ROVNĚŽ PŘESVĚDČIL O OPAKU TAK NEVÍM. Dále pokud je problém s tahem stačí zatápět tak, že započnete drobnými smrkovými suchými třískami nebo šiškami a pouze malými kousky suchého dřeva. Viděl jsem ale i zatápění kdy se pomocí podpalovače zapalují ihned velké špalky, nedivil bych se kdyby jim to pak nechtělo táhnout, komín je totiž ze začátku vždy dobré nahřát proto ty třísky. Tady vidíte jak se teorie a praxe občas rozchází, dokonce existují i případy kdy DOBŘE VYPOČÍTANÁ SPALINOVÁ CESTA PROSTĚ NEFUNGOVALA tady se jako laik ptám, kde se stala chyba? S pozdravem Petr M.
Děkuji za pěknou odpověď. Teď už s tím stejně nic nenadělám a musím doufat, že to bude fungovat. Trochu jste mě uklidnil
45st se dělá kvuli lepšímu tahu a menšímu usedání sazí v trubce a tímto spojeným čištěním,jinak to nemá na nic vliv,většinou se to používá u obestaveb kde se to spatně vymetá
Ano snad jen to vymetání může být v případě krbu jenž je obestavěný horší u kolena 90st. než u kolena 45st, jak uvádí zde př. účastník diskuze. Pokud na to budete myslet při budování krbu, zazdívání vložky jistě to lze nějak vyřešit, např. ponechat si skrytá dvířka nebo oddělavatelnou nehořlavou stěnu, přez kterou se ke kouřovodu dostanete a v něm pak můžete mít například uzavíratelný čistící otvor atp. Z tohoto pohledu jsou asi praktičtější krbová kamna ale pochopitelně volba je na Vás. Petr M.
Já bych uvedl , že kouř by měl vždy stoupat . To znamená jít nahoru bez překážek . Nejlepší pro tah je přímý kouřovod
Jakekoliv zalomení , boční vodorovny kouřovod zvyšuje problémy . Samozřejmě když je vyhřáty komín a topeniště tak to je bez problému. Ale když při zatápění je vše studené tak se tomu kouři jaksi vodorovně jít nechce , hlavně když je ochlazován studenými trubkami a komínem.
Pokud krb, vložku napojí svislým kouřovodem a bez zbytečně dlouhého vodorovného úseku napojí do sopouchu komína neměl by být problém, nebo ještě lépe nechť napojí kouřovod do sopouchu komína přez dvě 45st. kolena zešikma tím se vyhnou vodorovnému úseku alespoň před 90st. sopouchem komínu.
Jinak kamna s dvěma 90st. koleny a svislou rourou mi táhnou lépe než napojím-li je šikmým kouřovodem přez koleno45st. Proč to odporuje oné "SPRÁVNÉ TEORII" o omezení tahu pravoúhlými koleny nechám na rozřešení odborníkům, faktem je že mi to tak pracuje lépe.
Nicméně jestliže by tazatel či tazatelka měli mít s tahem krbu nebo krbové vložky problémy doporučil bych jim raději krbová kamna. Mají totiž řadu výhod předně jde o variabilní systém, mohou mít sálavá konvekční kombinovaná s teplovodním výměníkem nebo bez, moderní nebo retro design, jen na dřevo nebo i brikety a uhlí a mohou je v průběhu let lehce vyměnit za jiná nebudou-li s nimi spokojeni. Existují i typy které velikostí skla před krbem obstojí ,dále existují i interiérové prosklené kotle a dělají se i na míru dle přání zákazníka tady ale záleží na finančních možnostech. Myslím že pokud nelze z jakýchko-li důvodů realizovat krb, není to rozhodně handicap. Petr M.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.