Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl bych požádat zkušenější o radu ohledně způsobu fungování/regulace wavek.
Včera jsem poprvé v životě zapaloval v novém bytě wafky zn. Karma Beta 4 a ač jsem z toho měl, po přečtení mnoha témat nejen na této stránce, strach, že bude vadná pojistka, nebo tak něco, povedlo se zapálit plamínek poměrně bez problémů, po chvíli jsem ovládl i pootočení kolečka do regulovatelné oblasti bez zhasnutí plamínku. Myslel jsem si tedy, že jsou kamna v pořádku, nastavil jsem je na 3 a více to neřešil, ovšem ráno, když jsme vstali, z kamen takřka nešlo teplo a když jsem otevřel kryt, plamínek vypadal, jakoby hořel jenom na údržbu, když jsem ale pootočil regulací o kousek víc, plamínek se rozhořel. Bral jsem to jako začátečnickou neobratnost, ale během dne jsem si několikrát všiml, že z kamen nejde skoro vůbec teplý vzduch, o sálání nemluvě. Začal jsem to tedy zkoumat a v jednu chvíli byla situace dokonce taková, že plamínek se od udržovací polohy přes 1 - 7 vůbec neměnil, kamna jsem tedy zhasl a sundal kryt a překontroloval všechna vedení, která se tam nacházela, vše vypadá v pořádku. Když jsem kamna opětovně zapálil, plamínek při přechodu z údržby na 1 zesílil, ale s postupným přidáváním byl stále stejný, na 4 potom v kamnech jakoby luplo a začal hořet mnohem víc, ale do 7 to bylo pořád stejné. Po cca 15min hoření naplno jsem zkoušel opět regulovat plamínek a zase se opakovala situace, kdy je plamínek stejný od údržby až do maxima, za pár minut se plamen opět rozhořel.
Chtěl bych se proto zeptat, jestli by někdo nevěděl, kde by mohl být problém, pokud tam nějaký je a kamna si to nějak neřídí sama, že chvíli hoří a chvíli ne, nebo zda nedělám něco špatně?
Díky moc za odpovědi
Pavel
Ne Pavle, problém tam není. Regulačním knoflíkem se stupni 1 až 7 nastavujete pouze teplotu ve vytápěném prostoru, a WAW si potom "hoří jak chtějí".
1x ročně (nejlépe před topnou sezonou) je vhodné kamna (nechat odborně) zkontrolovat a vyčistit, viz návod k obsluze:
doplněno 24.10.12 12:49: Je tam i popis regulace teploty. . .
děkuji za Vaši odpověď,
na stránky výrobce jsem koukal, ale návod k obsluze mě otevřít nenapadlo ...
Jak jsem psal níže, plynaře si nejspíš zavolám, nevím, jaká je hostorie spotřebiče, takže to bude asi nejrozumnější řešení.
návod k obsluze mě otevřít nenapadlo ...
No jo, to je pak těžký. Ono se ale říká: "když selže veškeré násilí, je třeba si přečíst návod"
@gushoun ,
Pavle,
jestliže je to v novém bytě, nová kamna, tak je třeba jen nastudovat návod k použití. Volat plynaře je zatím předčasné, to že kamna můžou bouchnou při úniku plynu je možné, ale nepředpokládám, že byste necétil plyn. ro jistotu lze kontrolovat těsnost spojení jarovou vodou.
Regulaci tepla se prování otáčním na vyšší teplotu vyšší číslo. Topidlo si hlídá okolní teplotu čidlem, které je vpravo od topidla. Je klidně možné, že čidlo vyhodnotí teplotu v místnosti za správnou a přestane topit. Proto by bylo potřeba více informací okolo Vašeho topení. Časem pochopíte, že nic nehrozí...
V návodu máte určitě razítko toho kdo spouštěl prvně topení, zkuste mu zavolat o radu...
doplněno 24.10.12 13:31:Pavle, naprosto s Vámi souhlasím, pozvěte servisáka, za 300Kč klidně ušetříte na provozu...
děkuji za Vaši odpověď,
špatně jsem to vyjádřil, jedná se o nově pronajatý byt, tudíž i kamna byla již používána. Co se týče výbuchu, těsnost jsem kontroloval pouze čichem hned na začátku a nic cítit nebylo, konec konců mám bakalářský titul ze stavební fakulty čvut, takže vím, co se může stát, když se něco zanedbá, a zároveň nemám bezesné noci z toho, že se probudím 20km od domu, protože jde o plyn.
Na to čidlo se ještě kouknu, jak vypadá a tak, přijde mi, že je nějaké moc aktivní.
Vzhledem ke svým minimálním praktickým zkušenostem s tímto topením asi bude stejně nejlepší, když bych si nějakého plynaře zavolal, aby provedl běžnou údržbu a dal mi pár základních rad, jak jsem četl v jiných reakcích, nestojí to moc.
Pokusím se stručně vysvětlit princip těchto kamen.
Ten malý plamínek je tam jen pro zapalování hlavního hořáku a je stále stejně velký. V případě, že poklesne teplota v místnosti pod určitou mez (nastavenou tím knoflíkem), zapálí se hlavní hořák. Když se teplota zvýší, hořák se vypne. Pak teplota v místnosti zvolna klesá, až klesne pod nastavenou hodnotu a opět se naplno zapálí hořák.Hlavní hořák nemění svůj plamen plynule podle teploty, ale buď hoří, nebo nehoří. To znamená, že kamna neumí hřát hodně, nebo málo, ale buď hřejí naplno, nebo nehřejí vůbec.
To je vysvětlení zjednodušené, ve skutečnosti mají Vaše kamna ještě jeden režim, kdy hoří hořák poloviční intenzitou. Nic to ale nemění na tom, že se intenzita hoření nemění plynule, ale skokově.
doplněno 24.10.12 14:14:K té první odpovědi od Luise: Tahle kamna jsou jedny z nejbezpečnějších, mají dobré jištění a nevybuchují. Nicméně občasná kontrola a případné seřízení není na škodu.
doplněno 24.10.12 14:34: Mimochodem (trochu si rejpnu):
WAV (nebo také WAVE) je zkratka a běžně používaná přípona pro Waveform audio file format (Wikipedie). S topením nemá nic společného .
Pokud se jedná o WAW, sice se tohle označení běžně používá pro veškerá kamna podobného principu, ale nemělo by se používat. Jedná se o zkratku původního německého výrobce. Je to stejný nesmysl, jako byste řekl, že máte škodovku značky trabant. Pokud máte topidlo Beta, je to výrobek firmy KARMA (a jsme zase u toho, karma je zkratka výrobce "Karel Macháček", ale běžně se to vžilo pro průtokové ohřívače vody všeho druhu. Podobných případů by se našly desítky).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.