Nejste přihlášen/a.
Rád bych vám položil pár otázek, na které jsem po hledání nezískal odpověď a nebo si nejsem jimi naprosto jist.
Plot v délce 26,5m potažený pletivem z e-pletivo.cz výšky 150 cm + 200 cm sloupky v rozestupu 3m, krajní sloupky 38mm podepřené vzpěry zabetonované v hloubce 80 cm, ostatní 60cm. Rozměry betonového základu 30 x 30 cm, vyplněného částečně kamenem, případně nějakým roxorem.
Účelem je ohraničení pozemku ( půda standartní, kamenitá, místy pozůstalé kameny z předchozích budov, mírný svah). Zamezit zabýhání domácí zvěře, zvlášť slepic.
1) Postačí na požadovanou délku pouze vzpěry krajních sloupků? Obecně se udává délka 25m, poté je potřeba do úseku umístit další.
2) Pletivo výšky 150cm, 160cm a nebo 200 cm? Jaká je vaše zkušenost?
3) Beton B15 v poměru 1:5, hloubka 60-80 cm, + kámen, roxor, strana betonového základu 30cm? Betování přimo do země bez šalunku, v současné době je mokrá, drolit se nebude.
4) Dilema - pořídit poplastované sloupky vyrobené z plechu o tloušťce 1,5mm a nebo klasické trubky, kterým se dá věřit, a které čas od času natřít? Po napnutí pletiva zvedákem ( mám ověřeno, že v takové délce pletivo rukama napnout natolik, aby nebylo prověšené, nelze) nebudou sloupky pracovat u poplastovaných sloupků?
5) Trochu nesouvisející otázka: Proč řemeslníci starší generace nikdy nechtějí slyšet o míchání betonu podle litrů, ale vždy pouze za pomoci lopat?
1-Ano postačí, mám to tak a vše OK. Ale ty 3m rozestup je už docela dost. Sice prodejci udávají 2-3m (myslím), ale já na jedné hraně mám 2,5 a je to až až.
2-To záleží na tobě a na účelu. Mě stačila kolem pozemku 125 a u slepic máme 200. Je-li to jen k ohraničení pozemku, tak 125-150 bohatě stačí, ale jak říkám, záleží na majitelově vkusu a potřebě.
3-To nevím, já mám sloupky jen zapuštěné do země.
4-Já mám betonové, ale opět záleží na účelu. Je-li jen okrasa a optické rozdělení pozemků, ty poplastované ti stačí, ale jak se chovaj při napínání nevím. Hlavně nenapínáš pletivo, ale vodící dráty, ty daj sloupkům zabrat nejvíc. Pletivo už takovou sílu nevyvine.
5-Protože se vždycky házelo lopatama (písek, beton , štěrk), nikoli kbelíkama . Zkusil sis objednat v pískovně 25000 litrů písku? To by se asi moc netvářili
, to už by ti chybělo jen nakoupit náhradní bublinky do vodováhy
.
1) Vzpěry Vám budou určitě stačit u rohových sloupků, průběžné vzpěry dáváme až od délky plotové strany, alespoň 30m. Rohové sloupky průměru 38mm, jestli chápu dobře jsou dost málo a stává se nám, že se ohýbají, do rohů by to chtělo průměr 48mm.
2) Zde záleží na pocitu každého majitele plotu, obecně řečeno u nás 80% lidí chce plotové pletivo výšky 150 cm či 160 cm vysoké, případně, když má někdo psa či jiná domácí zvířata a chce vyšší tak nakoupí 180 cm. 200 cm vysoké pletivo je již opravdu hodně a dle našeho názoru zbytečné
3) Vrtáme díry o průměru 15 cm, sloupky mají 3,8cm nebo 4,8 cm a stabilita sloupků je výborná. Tvých 30x30cm je určitě dostatečné. Beton vždy kupujeme z betonárky a bereme střední kvalitu.
4) Odpověď jednoduchá, jestli se Ti vyplatí nakoupit sloupky o průměru 48 mm, tak bych zvolil tyto, jestli však dokážeš sehnat levněji klasické trubky se silnější stěnou, vybral bych si variantu klasické trubky a natírání . Sloupky o průměru 38 mm jsou opravdu vhodné jen jako sloupky průběžné.
5) Už odmala jsem házel 3 lopaty písku a jednu lopatu cementu do míchačky, nikdy nikdo neříkal dej tam 3 litry písku a 1 litr cementu, myslím, že to je z tohoto důvodu
Tomáš Urbánek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.