Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplovat či ne?

Od: fresie* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

prosím o radu a názory: chystáme se dělat fasádu na RD, ten je postaven z Heluz cihel cca 37 cm a je zděn termomaltou. V projektu máme venkovní omítku z termomalty. Řešíme, zda zateplovat polystyrenem či nikoli. Máte někdo zkušenosti? Moc děkuju.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

to zas projektoval nejakej projektant co ukončil VŠ ještě za Husáka nebo ještě dřív. Termomalta je myslím zbytečně přeceňovaná věc. Zateplit byste měli resp. mohli, ale min 15cm vrstvou, aby to celé mělo reálný význam, kdy poměr tl. zdiva a tl. izolantu je 1/2 lépe i 1/1! Náklady však nebudou malé. Projektant to zvrzal. Měl Vám tam dát normálně 30tku heluzku plus 20 polyše a bylo to naprosto OK. Můj názor. MJ.zjistěte si, jak se dnes dělají nízkoenergetické domy = tak, že většinu tloušťky zdiva resp. obvodové konstrukce tvoří izolant = př. vata.

fresie*
hodnocení

Díky za odpověď všem.

Tak je to Heluz Supertherm 36,5.

Takže jestli to dobře chápu, dali byste: 15cm polystyren (myslíte, že by stačila desítka?), na to perlinku a finální nátěr? Nehrozí pod polystyrenem plíseň? Spousta lidí tvrdí, že to pod ním nedýchá.

hodnocení

2x

musím souhlasit s mírou,

Vy sice píšete 37cm Heluzu, ale buď máte 36,5 a nebo 38cm..

Máte STI, nebo jen obyčejnou, termomaltu na omítku zapomeňte...

dejte EPS tak silný, abyste vyrovnal poměr izolací v celém domě...podlaha, půda, stropy atd...

nebo se ptejte podrobněji

doplněno 23.10.12 19:54:
fresie,
chápete dobře, Takže jestli to dobře chápu, dali byste: 15cm polystyren (myslíte, že by stačila desítka? ne to bych nedoporučoval, 12-15cm je OK), na to perlinku a finální omítku, přesně dle předpisu ETICS?
Nehrozí pod polystyrenem plíseň? Spousta lidí tvrdí, že to pod ním nedýchá. spousta lidí plácá nesmysl, rovněž i s tím dýcháním. Co by tam mělo dýchat? To je mnohokrát vyvrácený mýtus, al lidi věří stále...
doplněno 24.10.12 09:02:

fresie, chápu že jste laik, proto jsme tu, abychom Vám poradili. Pokud jsem Vám udělal jen trošku jasno, bohužel je to málo. Musím se více snažit, abyste měl úplně jasno, včetně všech detailů, které často znehodnotí zateplení.

Nežli se do toho opravdu pustíte, zkuste udělat několik fotek, můžeme probrat detaly začátku i zakončení zateplení..

Nalepit nějak desku EPS umí každý, ale detaily jen málokdo..

fresie*
hodnocení

Díky za odpověď.

Jsem přece jen laik a sbírám názory, než se do něčeho pustíme. Pořád jsme řešili jakým způsobem se do toho pustit. Tak jste nám udělali trochu jasno. Ještě jednou děkuju.

fresie*
hodnocení

Jste velice laskav. Zkusím něco nafotit a poslat, jestli byste nám pak poradil jak celkově postupovat.

andrea1*
hodnocení

0x

Nejlépe a fundovaně vám odpoví v Energy centrumu, kde rovněž dělali výpočty pro zateplovánív rámci Zelená úsporám. Rovněž provádí i měření prostupnosti tepla a tepelných ztrát.zdiva domů.

doplněno 24.10.12 09:04:

Také je třeba myslet nato, jak budou hluboké, po zateplení, okenní špalety. Při síle polystyrenu 15 cm je třeba ještě počítat s 3 cm na lepidlo a omítkovinu. Takže 18 cm + stávající hloubka špalety a budete zřejmě na 30 cm a více což je moc. Budete mít z oken "střílny". My jsme toto řešili černým polystyrenem, který má lepší tepelně izolační vlastnosti než bílý. Mohli jsme tak dát tloušťku o 3 cm menší a ještě jsme zaoblili svislé hrany špalet takže opticky se jejich hloubka zmenšila o dalších 5 cm.

fresie*
hodnocení

Děkuji, vyhledám na netu.

andreo, na toto musím zareagovat.

3 cm na lepidlo a omítkovinu je SILNĚ přehnané,

omítka zrnitost 1,5mm, pod tím je lepidlo v síle 1,5mm perlinka 0,5mm a pod tím lepidlo 1,5mm. To je dohromady 5mm?

i kdyb dali hooodně lepidla, tak připustím mrhání peněz na 1cm.

černý polyč je problematický, má sice lepší lambdu, ale horší cenu. Není tam přímá úměra. Navíc je hrozně problematický na slunce, páč dnes nalepíte na sraz, zítra jsou mezery..

navíc lepidlo na zatežení musí být jiné (vhodné na černý polyš) a tím i dražší.

Pokud se někdo obává hluboké špalety, řeší se to zaříznutím polyše..

Domnívám se, že je lepší zateplit, nežli kvůli vzhledu ubírat polyš..

Jak se to dělá okolo oken, když se dává 40 cm izolantu na fasádu?

stirecek*
hodnocení

0x
Co se tyka polystyrenu, sedy maximálně na severní stranu nebi tam, kde nesviti, jinak muzou byt problémy. Radek bily a o kapanek silnější, vyjde to nastejno. Co se tyka dnešních materiálu, je zbytecné zateplování, jelikož jsou materiály trochu jinde. Tahle investice má nejistou návratnost, jestli nějakou.
fresie*
hodnocení

Nóó, tak a je to tady, co člověk, to jiný názor*ee*

Tak teď "babo" raď:) ...dát polystyren, nebo nedat*plac*

lll*

Ano nebo ne? Čistě obecně. Spočítat úsporu při zateplení, spočítat náklady na zateplení. Z toho vyjde návratnost, a podle ní se rozhodnout.

musíte si přečíst přesně příspěvek stírečka, ten sděluje, že jsou dneska "jelikož jsou materiály trochu jinde."
máte takový materiál? Z čeho je domek, výpočet nebude přesný, páč nikdo neví kolik bude energie za 5 -10 let
spíše se ptejte, kolik lidí ušetřilo, když zateplilo. Ptejte se i těch co zateplili málo a teď přidávají..
jak dlouhou návratnost očekáváte?
stirecek*
Soused má hrubou stavbu ze stejného materiálu a má to spocitane tak, ze zateplení nepotřebuje a dávat nebude. Usetrene peníze dal do lepších oken, hlavně ramu, to je nejslabší místo. Stavba si zároveň zachová výbornou paropropustnost.
Můj kamarád musel zateplovat byt, protože většina chtěla a říkal, že někdy dostane při vyúčtování zpět tisícovku, někdy nic, takže je to jako dřív, jen s tim rozdílem ze tisícovku platí navíc, ale měsíčně a bude tak platit nějakých pětadvacet let, tedy až do důchodu. Takže se mu to nikdy nevrátí. Firmy obecne uvádějí životnost právě těch 25 let.
Jiný kamarád investoval nemalou částku do zateplení rodinného domu a opět není spokojeny, topna sezóna se mu prodloužila, po dvou letech se objevuje vlhkost a v létě má okna do průvanu, protoze má v domě zimu. Tepelna kapacita zdiva je přerušena. Neusetri proste nic. Těch případů je samozrejme víc. Jsem pro zateplení stropu, podlah a maximálně severní strany domu.

obecně je toto možné sdělovat, a klidne povím, že jiní uspořili tisíce korun. Návratnost měli do 10 let...

Sdělte jaký má být výsledek, a já to tak spočítám...

topna sezóna se mu prodloužila...ale to nemusí být důvod zateplení... po dodu topné sezoný topí jen na 60%...

vše lze zdůvodnit..

fresie*

Já už se v tom nějak ztrácím*nevi*

Mohla bych Vás poprosit, jestli byste mi napsal, co všechno potřebujete za údaje, abyste nám spočítal tu návratnost?

Děkuju

fresie, zklamu Vás, nerad, ale takto to nejde spočítat. Víte kolik energie spálíte za 12 let a kolik budou náklady na energii?

Příklad zateplení 170 metrů vyšlo na 100000Kč, Nelze matematicky vydělit jen úsporou. Páč tento barák byl šeredný oloupaný teď je krásný, a prodlouží se mu životnost. To že se ušetří energie je jasné, ale jak vyčíslíte, že máte krásnou stěnu a hezký pocit..

Samozřejmě je třeba zateplit celý barák, ne jen fasáda. Proto bych doporučil dle Vašeho místa bydliště navštívit střediska

mpo-efekt.cz/...

a nechat si tam poradit co vše udělat...

Přeji jen správné rozhodnutí..

fresie*

Aha, tak jsem to špatně pochopila. Já myslela, že počítáte úsporu:)

Tak zůstanu u první Vaší rady, dát na fasádu polystyren, perlinku a finální omítku, nebo máte ještě někdo jiný názor na fasádu, když je zděno termomaltou a v projektu je pouze fasáda z termomalty a finální omítky?

stirecek:

V případě bytového domu je hodně zjednodušené říct, že kamarádovi občas něco vrátí..občas ne..a "plus mínus to vyjde nastejno", jako kdyby dům zateplen nebyl. Správný a objektivní údaj by mohla být pouze spotřeba (v GJ) dvou stejných domů stojících vedle sebe ve stejné lokalitě, kdy jeden by byl zateplen..a druhý ne (a to ještě v případě, že by se v těchto domech topilo zcela objektivně na stejnou teplotu, ve všech bytech).

Já mám také na RD zateplení...topná sezona se mi v žádném případě neprodloužila..v současném počasí topíme 2h denně (a to ještě cca polovičním výkonem) a v létě nám zima rozhodně není. Rozdíl ve spotřebě našeho domu před a po zateplení je téměř 50% v nákladech (a to ještě s tím, že obytná plocha se zvětšila o 30%).

Tak, a teď si vyberte, kde je pravda..

stirecek*
Znám taky spokojene lidi, kteří si to chvali, alespoň do te doby, než se začne objevovat vlhko. Už několikrát se zde resila vlhkost po zateplení, někdy se ovšem objevi za pár let a jak známo, vlhka zed spatne akumuluje a cim víc je vlhka tim víc se pak musí topit. Taky jak psal Milan, nikdo neví, kde bude cena energii za deset dvacet třicet let, zatím nás politici jen strasi vysokými cenami a lidi jim to pěkně zerou z ruky, ona cela tahle věcička "zelena úsporám" je vyhodna jen pro stát. Lidi strasi Řeckem, protože, aby mohli zdůvodnit vyšší dane. Lidé začali šetřit a to je taky spatne, protože neutraci a spousta firem propouští. Stát zvedne ceny energií, tim pádem lidi, jelikož slyší na úsporu, vydají ze sebe další peníze na zateplení v domnění, že se jim to někdy vrátí. Pro stát je to ohromný příjem ve formě daní, další věc je, že stavební firmy zaměstnávají více lidi, ktere by jinak stát musel živit na podporach, takže tyto dotace muže nabídnout a neprodela. Několik let se pohybuje na burze, tak znám ceny energií u nás a v Evropě. Pravda je takova, že na západem cena energii klesá nebo stagnuje, u nás neustále roste a jsme se Slováky nejdražší v Evropě. Cezu už se dávno tak nedaří jako dřív, vliv má pokles energii na zapade. Domácí český člověk ještě musí platit za čistou energii, ale nechá si to líbit. A lidi s vidinou úspor si berou na zateplení hypotéky... Když se cena energii srovná se západem, návratnost tudíž nebude tak rychla jak se dnes muze zdát, takže jakkoliv pocty jsou dnes zbytecné. Navíc mnoho společností dnes nabízí lidem fixace na dva roky s tim, že jim dva roky nezdrazi energii, lidi na to opět slyší, ve skutečnosti jim ale firmy energii neslevni a tyhle firmy mají už dopředu nakoupene kontrakty, přitom by mohly jít s cenou dule. Další podvod na lidi pod vedením státu. Kdybych mel investovat čtvrt mega, tak určitě ne do polystyrenu s nejistou a dlouhodobou návratnosti, když se dá docela dobře investovat kratkodobe a ze solidním zhodnocenim. Pokud bych to měl dát do domu, tak nejspíš bych investoval do tepelného čerpadla či solárních panelů pro svou spotřebu a soběstačnost a na to by me čtvrt mega melo stačit než nesmyslne dávat polys na materiál, který to nepotřebuje.

palenka*
hodnocení

0x

Spíš bych bral v potaz rozdíl v pořizovací ceně na zhotovení klasické fasády bez zateplení a zhotovení fasády se zateplením. Rozdíl bude z větší části jen v důsledku pořízení materiálu "navíc" (polystyrenu). Tyto "vícenáklady" bych potom srovnal s ročními úsporami při realizaci zateplení a z toho dostanu návratnost. Píšu jako laik. Stavíme taky dům (z 44 STI) a rozhodujeme se jestli zateplit.

Dostali jsme tyto nabídky pro plochu fasády cca 280m2:

1) Zateplení fasády RD bílým polystyrenem tl. 100 mm s povrchovou úpravou v strukturované šlechtěné probarvené minerální omítce 1 (odstín dle výběru zákazníka), vč. lešení - 305 tis. Kč

2) Zateplení fasády RD bílým polystyrenem tl. 100 mm s povrchovou úpravou v strukturované šlechtěné probarvené minerální omítce 1 (odstín dle výběru zákazníka), vč. lešení - 217 tis. Kč

3) Zateplení fasády RD minerální vlnou tl. 100 mm s povrchovou úpravou v strukturované šlechtěné probarvené minerální omítce 1 (odstín dle výběru zákazníka), vč. lešení - 278 tis. Kč

4) Provedení fasády RD minerální omítkou tl. 1 mm včetně penetrace a armovací tkaniny (odstín dle výběru zákazníka), vč. lešení - 166 tis. Kč.

První možnost škrtám - vylepšení termoizolačních vlastností "nula nula nic". Provedení zateplení polystyrenem už je zajímavější, když se podívám na rozdíl cen 217 - 166 = 51 tis. Kč. Otázkou je, za jak dlouho se tyto peníze vrátí? Já to spočítat neumím, ale takhle se snažím uvažovat.

doplněno 26.10.12 12:24:

Jo, a podle mého názoru - tloušťka cihly je jedna věc, ale důležité je, jak to máte vyzděno.

doplněno 26.10.12 14:34:

Až teď jsem si všiml chyby ve výčtu nabídek. OPRAVA bodu 1)

Zateplení fasády novostavby zpevněním armovací tkaninou s tmelem, natažením termoomítky tl. 40 mm s povrchovou úpravou v strukturované šlechtěné probarvené minerální omítce 1, (odstín dle výběru zákazníka), vč. lešení - 305 tis. Kč

jabraka*
hodnocení

0x

Určitě výrobci izolantů věnovali značné peníze na výzkum různých nových materiálů.Stejně tak fy.BASF na černý(šedý) polystyren.Pokud jsem studoval jejich interní materiály,nikde jsem nenašel lepší parametry,než u bílého.Jediné,co je v lepších hodnotách,je odrazivost na IČ paprsky.Pokud ovšem zazdíme polystyren pod omítku,lze uvažovat pouze zeslabení průchozího tepla(lambdu)Ostatní šíření tepla - sálání a proudění -se nedají brát v úvahu.

Takže získéme za více peněz v podstatě stejné hodnoty,jako u bílého polystyrenu.Holt reklama dost ovlivňuje i naše konzumenty.

Ale k věci,Heluz ,broušená cihla ,pojená PUR lepidlem,nevyžaduje až tolik zateplení.Pro většinu uživatelů stačí jen srovnat fasádu 7 cm EPS a výsledek je uspokojující.-Heluz 49 by se bez izolace obešla úplně.Rozdíl v ceně je asi 10 Kč / Ksa po odečtění nákladů na EPS a lepidlo jste nad věcí.

JABRAKA

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Neporadím,jen napíši vlasní zkušenost.Před lety jsem zateplil přístavek polystyrenem,nechal jsem udělat plechovou střechu a za jednu topnou sezonu jsem ušetřil cca 800 kubíků plynu.Přece Vám poradím.Existují i jiné zateplovací systémy,takže je jen na Vás,jestli si vyberete skutečného odborníka na zateplovací systémy,který bude umět poradit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]