Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topný kabel - potrubí k septiku

Od: jvn® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, ve starém baráčku vede odpadní potrubí z WC do septiku vzdáleného cca 15 metrů. Problem je v tom že naši dědové při stavbě položili odpadní potrubí vedoucí od WC k septiku do hloubky pouze 30cm. Potrubí je kamenina.

V obci je plánovaná centrální tlaková kanalizace. Chtěl jsem se zeptat. Je možno prozatím použít tento topný kabel nej-ceny.cz/... Položit ho vedle potrubí, zapínat jen při vyšších mrazech na pár hodin, pomohlo by to proti zamrznutí?

Řešení topným kabelem se mi zdá celkem nejjednodušší jen se mi nelíbí cena nabízených kabelů jinde 200,-kč za 30cm kabelu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Roztápět promrzlou zeminu kabelem mi nepřipadá ani trošku efektivní. Neznám konfiguraci terénu v dotyčném místě, ale šlo by třeba zvýšit hloubku uložení navážkou? Když se tam naveze půl metru zeminy, tak potrubí už bude v 80cm, což už je veselejší...

doplněno 22.10.12 08:25:

Druhý absurdní nápad je pořídit si myčku na nádobí. Když potrubím proteče každý den (respektive noc - čas je nastavitelný) 15 litrů poměrně horké vody, tak se možnost zamrzání zřejmě omezí.

jvn®
hodnocení

bohužel navážka nepřipadá v úvahu :(

Jde mi o to zda tento kabel vůbec něco svede , když potrubí zamrzne a zda jej můžu položit volně vedle trubky (spíš pod ní) do země. Nerad bych pouštěl 220V volně do země a způsobil na vlhké, mokré trávě úraz el.proudem.

Kabel je snad docela dobře izolovaný, toho bych se nebál. Spíš si myslím, že nic nesvede (resp. že by ten výkon musel být neúměrně velký). Ale to je jen můj odhad.

hodnocení

0x

Nejsem si jistý účinností. a kolik vám to sežere za zimu. Nešlo by to nějak nakrýt zeminou nebo obložit polystyrenem? Ono přeci jen prohřát kolem trubky neizolovanou hlínu to je topení pánubohu do oken ale všechno je asi lepší než kopat v zimě trubky zamrzlé exkrementy.

Má li mít můj názor pro vás aspoň nějaký klad, pak bych doporučil aspoň levnější kabel a poloviční spotřebu.

podlahove-topeni.eu/...

hodnocení

0x

jvn, jakýkoliv ohřev potrubí pomůžu, pokud bude stačit na mráz. je se zeptám, víte kolik to sežere elktriky?

Můj dotaz zní, kolikrát již zamrzlo toto vedení a jak jste to odstranili, kdž to zamrzlo?Pokud je to do 30 cm, taky bych odkopal, slepil XPS 10cm do tvaru"U" a zasypal...

určitě bych nedával elektriku s tím, že to zapnu někdy...až. zamrzne pod XY°C

stejně musíte vykopat pro kabel, tak bych dal XPS..

mowla*
hodnocení

0x

Jak často a nakolik trubka kanalizace zamrzá?

Pokud byste chtěl situaci řešit takovýmto kabelem, bylo by nutné jej umístit přímo do turbky (spláchnout)...

Uložený vně by příliš nepomohl...

jabraka*
hodnocení

0x

Topné kabely se běžně používají k udržování funkce rour z okapů.Tam jsou ve funkci,jen když je příliš nízká venkovní teplota.Vestavěný termostat reguluje sepnutí na teplotu blízko nuly.Také může reagovat na přítomnost vody.Použití na odpady kanalizace jsem zatím nikde neviděl,tam v podstatě nepřichází v úvahu zamrzání,protože tekoucí voda má teplotu vysoko nad nulou.Spíše si myslím,že k zamrznutí dochází z důvodu nedostatečného spádu.Ten by měl být aspoň 2 cm/m.

JABRAKA

elektrikar*
hodnocení

0x

Jsou topné kabely do svodů dešťové vody z okapů. Mají mrazové čidlo takže hřejí až když mrzne voda jim nevadí horší co by řekly těm exrementům. Můj známy řešil tento problém na trasu potrubí mněl truhlíky cc 60 x60 a na podzim je nacpal listím ze zahrady. Dnes by šel sehnat polystyrennový odpad ze zateplování.Zakrytí je jen provizrní řešení. Nerjednodužší je potrubí uložit do nezámrzné hlouky a třeba i tím polystyrenem před zasypáním obložit. .Ve velkoobchodě by vám koupil kabel se slevou každý živnostník.Kerý tam bude nakupovat. Jemu se náklad přičte na další slevu z celkové částky kterou tam utratí. Elektrikář.

asd*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]