Nejste přihlášen/a.
zdravim všechny
mám problém z kvasem, který jsem dělal z hrušek.
Každý mi říkal, že má nahoře být nějaká čepice.Já ji po 2týdnech ale furt nevidím...
Kde je chyba?mám to v chladnější místnosti.
Mám to raději dát do tepla?
Do tepla - šup šup...
A zvlášť hrušky - u nich hrozí, že budou kvasit do octa (tedy si smlsne kanál, nikoli piják)... A ještě pozor - hrušky mohou i překvasit, to se pak taky leje do kanálu, musíš hlídat cukernatost...
doplněno 21.10.12 22:33:Určitě do tepla... Jiné druhy ovoce nejsou tak háklivé, ale zrovna hrušky ano - rychle vykvasí (a když se povedou, je to dobrota), ale taky se dokáží rychle zkazit - takže (podle cukru) s vypálením neváhat... Koneckonců - v palírnách hrušky znají a i pokud by měli obsazené termíny, hrušky vždycky někam ´vmáčknou´...
tak ručně jsem hrušky nakrouhal na malé kousky...ze začátku jsem viděl na vrchu trochu pěny, ale teď už asi 2-3dny se nic neděje...
po octu to zatím nesmrdí...takže myslíte, že teplo tomu pomůže a začně to pořádně kvasit?
dělám to poprvé, tak s tím zatím nemám zkušenosti...
doplněno 21.10.12 22:35:a taky to mám ve velké bečce, která je naplněna jen sotva z půlky..
na internetu jsem četl, že by měla být naplněna z 4/5tin
...toš poraďte ať to nemusím vylévat...
Velká bečka by neměla vadit, pokud zamezíte přístupu vzduchu, bezpečně tak docílíte anaerobního kvašení. Osobně si myslím, že je problém v cukru. Jsou odrůdy, které když nedosladíte tak se rádo kvašení alkoholovéí zvrhne v octové.
Když to dáte do tepla, určitě to urychlíte ale kilo cukru v té bečce nic neznamená. Jak ty hrušky vypadaly? Máslovky nebo tuhé na uskladnění? Žluté (přezrálé) nebo kožnaté? Cukernatost kvasu by měla být ideálně 20% (100 litrů bečka - 20kg cukru!) pokud ty hrušky neměli dostatek cukru vlastního, musí se dodat. Za prvé to bezpečně rozkvasí a budete mít i nějakou výtěž. Bez cukru z toho v pálenici nic nevyteče i když tomu budete topit
hrušky byly už krásně cukernaté a jednalo se především o máslovky a wiliamsky...takové podlouhlé...
jak říkám už byly krásně dozrálé a kvas ze začátku pěkně bublal, ale teď je to asi na chladnějším místě a nějak mi nepřijde, že by to něco dělalo.
1kg cukru si myslím že na 50l +- kvasu stačí ne?
pěkně sem to posypal zvrchu cukrem a začalo to bublat hned další den...a pěna se pomalu dostávala nahoru kvasu,ale
poslední týden pěna nejde vůbec vidět a jakkákoliv další reakce taky neprobíhá..
kvasí mi to už asi 14dní-3týden...toš nevím, jestli mám počkat...či tomu trochu přitopit...
podle čichu ocet cítit nejde, jen krásně nakvašené ovoce...
Ochutnejte to, olíznout namočený prst, poznáte alkohol nebo ocet.Je docela možné, že už kvasinky odvedli svou práci Cukr sežrali a nechali vám v bečce etylalkohol (nebo ocet).takže není na co čekat. Tu čepici kterou hledáte drží nad hladinou CO2, který se vyvíjí při kvašení. Když není "nadnášedlo" čepice sedne ke dnu. Buď pojedete do pálenice nebo to za stálého míchání vylejete do kanálu. Věřím, že to první a bude vám chutnat
Žádnou paniku, bude to asi dobré! V této fázi je cukroměr nepoužitelný, měří hustotu a ta už je ovlivněna lihem.Uzavřete, dejte do tepla. Počkejte 14 dnů, zkontrolujte, případně hned odvezte do pálenice Sladký kvas by měl přejít do kyselého (všechen cukr prokvasil). Ocet by jste určitě poznal a pokud ne, za těch 14 dnů se to projeví na 100%.
takže mám ještě počkat?
dneska jsme to měřili se sousedem a říkal ,že by už to mohlo být, akorát na mém cukroměru jak říkám jsem naměřil stupeň 11...
což se mi zdá, že je ještě hodně...
nicméně nemám toho hodně tak se bojím, že mě v palírně s 40-50litrama kvasu pošlou někam
na starém alchymistickém cukroměru jsme naměřily 6..kamarád říkal že tam má být hodnota kolem 2...
takže vše je ještě ok...byl jsem asi jen zbytečně vyplašený...
přece jen..dal jsem do toho kousek nečeho svého, tak počítám, že se z toho taky něco vypálí
S tím zbytkovým cukrem to bude trochu jinak. Pokud to bylo málo sladké, prokvasí to "do sucha" = žádný cukr, jen kyselá voda s alkoholem. Zbytkový cukr tam zůstane tehdy, je li ho přebytek, kvasinky už jsou mrtvé - zahubí je vysoký obsah etanolu a nezpracovaný cukr zůstane jako nezpracovaný. Trochu selsky vysvětleno ... omlouvám se
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.