Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nutnost vložkovat opravený komín?

Od: kyticka777® odpovědí: 11 změna:

bydlím ve starším rodinném domě a komín máme nově opravený ale nevyvložkovaný.k tomuto komínu by jsme rádi připojili krbová kamna cca 8. kw je nutné vložkování? někdo tvrdí že ano druhý že ne.prosím poraďte

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Takové parmetry mají Jotulky N602. Dvě sezony jsme topili v přízemí do nevyvložkovaného komína a třetí sezonu se nám v patře stala ložnice neobývatelná. Děhet prostupoval přes komín, děsnej smrad a i po otlučení omítky a nahození, zůstaly na komínu mapy. Přemalovává se jen stěží.

ola®

Přesně to samé se stalo nám. třetí rok, nám komín v patře začal kvést-prostupoval dehet, mapy jako po zatečení. vše se muselo oklepat a dala se nová omítka a komín se nechal vyvložkovat. Bohužel i na nové omítce se tyto fleky objevily znova. Vyřešili jsme to obložením komínu kamenným obkladem. Takže to vyvložkování Vás stejně nemine.

jendad

Jotulky F 602 nepočítejte ,že takto vám dají dlouhodobě vykon 8kw. To je odrovnáte . Počítejte že mají cca 4-5kw .Potom vám vydrží .Pokud chcete těch 8kw tak bud F 718 anebo dovre 300

hodnocení

krbova-kamna.heureka.cz/...

koupili jsme tyhle kamna, a nevím co je pravda na tom, že když nebudu mít vyvložkovaný komín nedá mi kominík na komín revizi. bydlíme v přízení takže patro máme jako půdu, případné fleky by tedy nevadili, jde mi spíše o bezpečnost ostatně jako každému.

jendad

To jsou kamna jako klasické petry s šachtou . Dvířka mají rozumnou velikost , takže snad by se zakuřováním neměl byt problém. Co se týče komína ten by měl být na pudě omítlý - aby byla vidět případná netěsnost .Takže kominík by měl dát revizi . Pokud nedá , hledejte jiného. Okolo komína nesmí být žadné trámy cca minimálně 5cm volno okolo.

V kamnech se doporučuje topit systemem shora dolu .Nasypete palivo do šachty po dvířka a založíte nahoře s drobnymi třískami ohen . Potom palivo postupně odhořívá dolu .Hoří takto hodně dlouho a nekouří se z komína (čisté spalování) .Hlavní vyhoda je ta , že neotvíráte stále dvířka a nepřikládáte a neděláte si bordel. Vykon regulujete spodním primárem, horní dejte cca na pul

Doporučuji ještě koupit teploměr , ten se dává bud před vstupem do komína na kouřovod nebo cca 40cm nahoru nad kamna. Je na magnetku

e-teplo.cz/...

Já ho třeba mám na kamnech a krásně podle toho vím ,kdy mám přiložit a jaký mají vykon.Ale to mám jotulky a to jsou jiná kamna(bezroštová).

jendad
hodnocení

0x

Uvedte vyšku komína a jeho pruměr .Dále by bylo dobré říci typ kamen . Ale obecně lze říci , že je vždy lepší vyvložkování. Zase jeden pán psal , že kominíci si mu řekli za vyfrézování a vložku více než kdyby si postavil nový komín-stavebnici. a ta má izolaci.Většinou vatu.To je uplně jinde. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti :)

Pro běžný barak cca 100m2 vám stačí pruměr 150mm.To dává cca 10-15kw.

hodnocení

výška komínu teď přesně nevím ale pán říkal že jsme akorád v normě niížší prý být nesmí a průměr 150 jinak krbová kamna 8 Kw průměr trubky od kamen 120.

díky moc za odpověď

jendad

Pokud máte kamna 8Kw a pruměr 120mm co to je za kamna? (značka - typ ) .Protože ty by měli mít malé dvířka - kvuli zakuřování.

Aby jste nekoupil kamna a neštvalo vás při přikládání čoud za kamen. Dále rozhodně se vyvarujte vodorovného vedení kouřovodu viz . - poradte.cz/...

Já mám komín třeba 5m a učinnou vyšku 3,5m a bez problému.Někdy bych potřeboval klapku. Ale jak jsem psal , nemám žadné vodorovné vedení kouřovodu a mám tam dvě kolena 45°

hodnocení

koupili jsme tyhle :

krbova-kamna.heureka.cz/...

hodnocení

0x

Revize se dělá pouze u nově postaveného komína, vy potřebujete pouze při používání provést kontrolu spalinových cest a to 1x ročně. Já jsem řešil stejnou věc a kouřovod jsem přímo napojil do stávajícího komína, který když se dům v minulosti stavěl tak byl zkolaudován pro topení tuhými palivy. Samozdřejmě je lepší komín vyvložkovat, ale ta cena za to... šílené! Krbová kamna hoří dobře, kominík mi každý rok na komín napíše kontrolu za 100,- Kč tak nic neřeším.

petros*
hodnocení

0x

Pokud je komín opravený a funkční není nutné vyvložkování zvláště topíme-li tuhými palivy. U komínu bez vložky je pouze nutné při opravě dbát na to aby byl po obvodu kompletně dobře zaomítán aby byly tudíž zakryty případné trhliny a netěsnosti v komínovém tělese. Zároveň se tím zvýší bezpečnost a funkčnost komína. Tuto podmínku jste při opravě předpokládám splnili. Pokud je komín bez vložky JE NUTNÉ V TOPIDLE TOPIT SPRÁVNĚ POKUD MOŽNO S MINIMÁLNÍ KOUŘIVOSTÍ TÍM OMEZÍME RIZIKO VELKÉHO USAZOVÁNÍ SAZÍ A DEHTU V KOMÍNU A JEHO NÁSLEDNÉ PROKVÉTÁNÍ NA POVRCH OMÍTKY ZPŮSOBY TOPENÍ S TAKOVÝM KOMÍNEM ZÁLEŽÍ NA PALIVU JEŽ UŽIJEME. V KAMNECH KAMINO 8 WAMSLER BY SE MĚLO TOPIT CCA TAKTO:

HNĚDÉ UHLÍ OŘECH JEDNIČKU STOPTE ODHOŘÍVÁNÍM kamna se dle požadavku naplní uhlím zapálí shora po rozhoření s otevřenými spodními dvířky je pak zavřete a nastavte na spod. dvířkách primár na max sekundár otevřít cca na polovinu pokud máte sklo tak úplně. Za čas až se kamna dobře rozhoří můžeme primár přivřít není dobré uzavřít naplno, z komínu by se kouřit nemělo.

HNĚDOUHELNÉ BRIKETY PROHOŘÍVÁNÍM ZE SPODU NAHORU Zatopíte klasicky dřevem naložíte 8-10 briket necháte řádně rozhořet při oteřeném primárním vzduchu(spod. dvířka) Až jsou žhavé dosypete dalších z deset briket jinak množství dle nároku na teplo. Primár nastavte na vyšší hodnotu sekundár zavřít nebo přivřít. Kamna by rovněž neměla kouřit.

DŘEVO KLASICKY PŘIKLÁDÁNÍM Ze začátku otevřete primární i sekundární vzduch na max. po rozhoření spodní primár cca na polovinu horní úplně otevřít. U varianty se sklem se sekundár úplně otevře a primár se nastaví jen tak aby plameny hořely nesmí však hasnout. Nejlépe přikládat až předchozí dávka dohořívá

POKUD CHCETE STÁPĚT UHLÍ KLASICKY PŘIKLÁDÁNÍM Napřed roztopíme klasicky dřevem pak přikládáme malé množství hnědého uhlí např. jedna dvě malé lopatky tak aby se nezakryla celá šachta. Primární vzduch i sekundární na max. Pokud jsou kamna žhavá a plameny nehasnou dejte primár na polovic a sekundár na max.Ke každému přiloženému uhlí nebo briketám přihoďte kousek suchého dřeva pro udržení plamenů, jsou-li kamna dlouho v provozu a žhavá dřevo přikládat k uhlí nemusíte. Další uhlí nebo brikety přiložíme až předchozí dohořívá. Pro tento způsob topení je lepší než hnědé přikládat v malých dávkách uhlí černé.

¨PŘI KAŽDÉM NASTAVENÍ KAMEN JE NUTNÉ ZKONTROLOVAT ZDA HOŘÍ A NEHASNOU. NASTAVENÍ KLAPEK VIZ. VÝŠE, JINAK AŤ TOPÍTE JAKKO-LI DBEJTE MINIMÁLNÍ KOUŘIVOSTI Z KOMÍNU. KOUŘÍLI KOMÍN DLOUHO A MNOHO NASTAVENÍ A TOPENÍ NENÍ SPRÁVNÉ REŽIM TOPENÍ JE PAK NUTNÉ UPRAVIT REGULACÍ VZD. KLAPEK. ZE ZAČÁTKU PŘI ROZHOŘÍVÁNÍ SE MALÉ KOUŘIVOSTI NEVYHNEME. TAKTO LZE CHRÁNIT KOMÍN PŘED ZANÁŠENÍM A NÁSLEDNÝMI PORUCHAMI. UHLÍ ZÁSADNĚ NESTÁPĚJTE PROHOŘÍVÁNÍM TZN. ŽE ŽHAVOU VRSTVU SHORA ZASYPETE UHLÍM A NECHÁTE DOUTNAT!:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]