Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o radu. Do vratky, těsně před kotel, jsem vložil dva čtyřcestné rozdělovače ( jeden komplet) pro podlahové topení. Úvaha byla taková, že voda která se vrací do kotle už není tak horká, takže by se dala bez větších problémů využít pro lehké dohřívání podlahy. Tyto dva rozdělovače jsou navzájem propojeny by-pasem. Asi měsíc jsem trubky k podlahovce neměl napojené, takže aby topení fungovalo a voda přes rozdělovače mohla proudit, měl jsem otevřený onen propojovací by-pas. Ted jsem ale natahl podlahovku a trubky připojil k rozdělovači. A nastal problém. Po otevření jakéhokoliv okruhu mi přestane proudit voda v celém domě. Bez ohledu na to, jestli je by-pas otevřený anebo zavřený. Je to pro mě nepochopitelné, protože jakýkoliv okruh podlahovky je přece defacto taky takový by-pas. Jen je delší. Čerpadlo na kotlu jede na nejvyšší výkon. Když jsem zkusil rychlost ubrat tak se začala ohřívat vratka. Mám ale pocit, že to byl ohřev směrem "od kotle". Jakoby voda měla snahu jít opačným směrem. Kotel mám ve sklepě, vytápím přízemí a podkroví. Zmiňovanou podlahovku jsem natahl v přízemí. Tlak vody v systému mám 1 bar, při odvzdušnování jsem měl ale i 1,5 baru. Může mi prosím někdo poradit kde by mohla být chyba a jak ji odstranit. A druhá věc - uvažuju, že bych poslední radiátor v budoucnu odpojil od vratky, napojil na něj (radiátor) trubku ze které bych udělal hada na severní stěně a tohoto bych napojil na tu ""odpojenou"" vratku u toho radiátoru (viz obrázek). Lze očekávat nějaké další problémy? Děkuji
Podle Vašeho schema nemůže nikdy na připojených větvích podlahového topení vzniknout dostatečný tlakový spád a ten bypass je taky na 2 věci! Všechno špatně, předělat!
Jak to všechno dopadlo?
Měl jsem v úmyslu udělat podobný systém, z radiátorů to pouštět do podlahovky, ale je vidět že to tak snadný nebude.
no, dopadlo to tak, že jsem to udělal tak jak to má správně být. Takže jsem z hlavního přívodu udělal odbočku a na tu zapojil rozdělovač, který jsem doplnil o chybějící komponenty a udělal z něj klasický směšovač (i s čerpadlem). A funguje to dokonale.
No a co k této věci říká projektant co Vám dělal PD?
Nic, že...protože jste si to "projektoval" sám..Mám pravdu? Ano..mám..
Kde je problém? No problém je v tom, že takto se to nedělá...to je celé.
A proč se to takto nedělá? Protože to pak netopí.
Jestli to máte přesně takto jako ve "schéma" co jste vložil, pak tam je problémů tisíc a jeden..
Uprřímně řečeno, vůbec nevím, co Vás vedlo k tomu to takto udělat.
Nevim proč by to nemělo fungovat. Na každej prd nepotřebujete projektanta - byť je to třeba lepší.
Jak to teď máte, tak aby to topilo, musíte mít otevřené radiátory. Jestli na nich máte termohlavice, tak by to mohlo zavřít okruh dřív, než se nahřeje podlaha - jde o poměr výkonu radiátorů k podlaze.
Nebylo by jednodušší zapojit si podlahovku přes směšovací termostatický ventil jako obyč radiátor?
A proč voda neproudí? Těžko říct... radiátory topí?
Jistě že nepotřebuje..
Ale pak se diví proč to netopí.
Ten systém tak jak je "nakreslený" ve schématu je PASKVIL...a ušetřené peníze za PD tazatel nesmyslně promrhá ve špatných
pokusech...a zbztečně nakoupeném materiálu.
Podlahovka se nezapojuje přes termostatický ventil jako obyčejný radiátor, ale přes speciální armatury např.Heimeier Multibox
K-RTL. Zapojení je ovšem diamatrálně odlišné od toho co má tazatel.
Já Vás celkem chápu, taky chcete být z něčeho živ.
Když jsme to tak pěkně načali, smím mít otázku k projektování? Když jsem dělal rekonstrukci RD, tak jsem dělal i topení. Projektanta jsem na to samozřejmě nevolal, ale třeba jsem udělal chybu. Ze zaměstnání vidím den co den projekty třeba i na topení, kde projektanti neuvěřitelným způsobem předimenzovávají, používají co nejdražší a nejexotičtější komponenty domluva s nimi taky není žádná. Z toho důvodu jsem nikoho ani neoslovil a udělal to podle selskýho rozumu a blíž ke svý profesi (elektro). Můžete mi ale říct o jaké sumě za projekt se tady bavíme? Na rekonstrukci RD třeba klasickou 2patrovou kostku si řekne projektant topení kolik? Je to tisíckovka? Dvě? nebo deset? Že to má tazatel domatlaný je evidentní, ale nekňučí a hledá ZPŮSOB. DŮVOD si najde každej.
Upřímně řečeno z projektů za RD se prakticky nedá uživit, takže to zase takové terno není.
U běžného RD se projekt ÚT pohybuje někde kolem 6tis Kč, záleží samozřejmě na více ovlivňujících faktorech. Stává se často, že si
projektant musí stavbu zaměřit...nakreslit starý stav..a teprve potom může začít dělat svou profesi, pak to logicky bude větší cena.
Předimenzovávání komponent (čerpadla, kotle...otopná tělesa..) je snad český národní sport..to s Vámi souhlasím. Jsou ale
případy, kde je k předimenzování důvod, a mohl bych Vám i říct konkrétní údaje.
Pokud si za výpočty stojím, pak není důvod k tomu, abych cokoliv ze soustavy předimenzovával (doma mám cirkulační čerpadlo v
okruhu ÚT s příkonem 7W, cena 3500Kč, našim sousedům dala topenářská firma do stejného domu čerpadlo 60W..za 9000Kč).
Zde je ale přesně ten problém ušetřených peněz..Tazatele jeho chyby v konečném důsledku vyjdou i několikanásobně dráž, než
kdyby si od slušného projektanta nechal vypracovat projekt.
Když pominu obor ÚT, pak třeba jen na ZTI se dá v rodinném domku ušetřit několik desítek tisíc Kč, pokud jsou instalace dělané
s rozmyslem a po poradě s někým, kdo tomu rozumí.
Ses si jistej, ze mas otevreny vsechny ventily na tech rozdelovacich? A co na radiatorech? Pokud mas zavreny vsechny radiatory, nema kudy prochazet okruh do zpatecky. Na rozdelovacich jsou ventily hlavni a pak teprve pro jednotlive vetve, nemas je zavreny? Kdyz otevres ten zelenej bajpas mezi rozdelovacema, tak to taky nejede?
že to je paskvil, vím. Nikdo mi to neprojektoval. Kdyby mi to někdo projektoval, tak nebudu chodit pro radu sem, ale půjdu za projektantem. Na takovýchto forech se vždy divím, proč sem lidi píšou takovéty nicneříkající odpovědi. Jen posměchy a urážky. Tolik tedy k odpovědi uživatele, který nic neporadil, ale jen napsal, že to je paskvil a že se to tak nedělá ... Vím, že tam má dojít směšovač, jenže rozdíl mezi "normálním" a směšovacím rozdělovačem je cca 10.000,-. Ostatně - dokoupit a dodat ho tam můžu vždy. Ale třeba existuje jiné, podstatně lacinější řešení Jinak, termostatické hlavice tam nemám, průměr podlahovky je 16 mm (to je myslím vnější průměr, vnitřní bude asi 12 Al-PEX). Když otevřu jakýkoliv okruh podlahovky, tak netopí žádný radiátor, protože voda v celém domě se zastaví. Necyrkuluje. A to ani tehdy, když mám otevřený by-pas. Pokud mám otevřený JENOM by-pas, tak topení funguje zcela normálně. Otevřu k němu podlahovku a topení se zastaví. ( samozřejmě jsem to zkoušel i se zastaveným by-pasem.
doplněno 19.10.12 11:11:topení normálně fungovalo s by-pasem. Předvčera jsem jen dokončil podlahovku, takže jsem připojil trubky a otevřel ventily na podlahovce. A přestalo to topit (samozřejmě byly slyšet bubliny, trocho se to i samo odvzdušnilo na rozdělovači, trochu se i trubky prohřály, ale po chvilce to skončilo). Takže jsem začal obcházet radiátory a zkoušel otevřít, zavřít, otevřít... Stačí, abych pouzavíral podlahovku a voda začne proudit. Otevřu jakýkoliv okruh a voda se zastaví...
doplněno 19.10.12 11:19:jestli je tam ještě vzduch, tak to samozřejmě 100%ně nevím. Ale chvilku se to odvzdušnovalo. Jenže když tím neproudí voda, tak jak ho odtud dostat? Zkoušel jsem i zastavit všechny radiátory, aby mi voda proudila jen tou podlahovkou. Ale problém je, že ta voda tím neproudí. Nemohl by být problém třeba v expanzce? Jakoby kotel poznal větší množství vody a čerpadlo už tu vodu nedokázalo vytlačit. Nikam.
Neřekl bych ,že jsem Vás kdekoliv urazil...Že to máte udělané špatně to je fakt, nikoliv urážka..I to, že Vás zprovoznění tohoto systému bude stát zbytečné peníze.
Kotel máte jaký? Typ čerpadla? Délka a dimenze potrubí? Délka potrubí v podlahové smyčce? Škrtíci ventily na podlahovce máte, nebo ne? Používáte alespoň klasický rozdělovač, nebo jen odbočky z potrubí? Kolik té podlahovky vůbec v domě máte? Jesti k potrubí "můžete", tak zapojte rozdělovač tak jak má být, tedy na přívodní potrubí...a zpátečku na vratné, pak začneme řešit dále.
Potrubí v podlaze máte odtlakované a na 100% průchodné?
doplněno 19.10.12 11:21:Ne, problém v EN to není...
nemyslel jsem, že to byla urážka. Myslel jsem, že to byla nicneříkající a zbytečná odpověd. Délka potrubí - to nevím přesně, jsou to 2 místnosti cca 15 m2 a jedna místnost 6 m2. Potrubí průchozí je. Znovu opakuji - topení ve všech radiátorech normálně funguje s by-pasem. Stačí ale, abych otevřel jakýkoliv okruh podlahovky (BY-PAS STÁLE OTEVŘENÝ) a voda přestane proudit v celém domě. Zavřu podlahovku a voda začne proudit. rozdělovač můžu napojit tak jak má být, ale to není operace na minutu a ted to dělat z technických důvodů nemůžu.
Radiátory fungovat musí...ty jsou zapojeny klasicky...tak jak mají být.
V podlahovce může být vzduch, a běžně se odvzdušňuje přes rozdělovač podlahového topení.
Také může být příliš dlouhá smyčka podlahovky, i když místnost 15m2 není tak velká..(zde ale jde o délku smyčky..což souvisí s
roztečí potrubí v podlaze).
Také je možné, že někde je hydraulický zkrat.., ale to podle schématu nepoznám.
Čerpadlo jste zkoušel na různé stupně výkonu (pokud má tuto možnost)? Na koncovém úseku není ani známka minimálního
proudění, resp.ohřátí potrubí?
Nicméně mi stejně není jasné, jak podlahovku chcete v budoucnu regulovat (i kdyby se Vám zázrakem podařilo tento systém zprovoznit).
pokud mám vratnou vodu 35 - 40 stupnů, tak ji regulovat nepotrebuji. To je tak akorát. Proto jsem ten rozdělovač dal na vratku a né na přívod. Čerpadlo jsem zkoušel. Rozteč trubek je po 30 cm a mezi je vložená vratka. Takže 15 cm "tam", po 15 cm "zpátky". Po 15 tam, po 15 zpátky...
Dobry den, pokud jste vas problem ohledne nefunkcnosti topeni jeste nevyresil tak se ozvete, pomohu vam. Cely problem je v zapojeni. S pozdravem JS
Dobrý den,díky za ochotu. Minulý týden jsem to zprovoznil. A naprostá spokojenost. Zapojil jsem to tak jak to má správně být (od začátku jsem věděl že se to tak nedělá, ale myslel jsem že to bude fungovat) a chrochtám blahem. A manželka taky. Ještě jsem ten rozdělovač nadpojoval a přidával tam další dva okruhy, čerpadlo, diferenční a směšovací ventil. Už mi jede i to stěnové topení (to jsem pro jistotu taky zapojil jako další radiátor). Prostě - jsem nadšený.Ještě jednou díky za ochotu.
Jak si to čtu, tak bych vsadil na nějakej borčus z trubek podlahovky vyplavenej do ventilu - ale zase jeslti při otevřeným bypasu to běží, ale jak k tomu otevřete jeden okruh podlahovky tak to přestane... to je nějaký divný. Zkuste dát fotku toho co tam opravdu máte namontovaný.
ta žlutá hadice - to je ten by-pass
doplněno 19.10.12 11:45:za těma bílýma trubkama vycházejí ze zdi dvě měděné. Ta horní je přívod vody k radátorům, ta spodní je vratka. Směr vratky je ze zdi k rozdělovači a od něj pokračuje dolů do podlahy ke kotlu do sklepa.
doplněno 19.10.12 11:47:ten čtvrtý ventil na rozdělovači není ještě osazený. Když ho ale otevřu, tak z něj stříká voda. Stejně tak i dole pod tou červenou čepičkou
prosím vyfoťte ještě z jiného úhlu napojení měděných trubek od rozdělovačů na tu zpátečku.
druhá fotka
doplněno 19.10.12 12:25:ta spodní trubka, jak vychází ze zdi, tak to jde od radiátorů a má mířit směrem dolů do podlahy ke kotli. Já do ní vložil rozdělovač. Takže míří do spodního rozdělovače, pak má procházet podlahovkou a přes horní rozdělovač pokračuje ke kotlu. Ta žlutá hadice je by-pass. S ním to normálně funguje, ale musí být podlahovka zavřená.
At na to koukam jak chci, jedinej problem vidim v potrubi podlahovky plnem vzduchu. Vytahat jedny konce z rozdelovace a nechat poradne protekat vodu az do uplneho odvzdusneni. Muze to vypadat, ze uz tam nic neni, ale najednou vylitne dalsi velka bublina, nejlepsi je napojit kazdou trubku zvlast na vodovod a poradne to prohnat. Lezaty rozvody se spatne odvzdusnuji. V pripade zavzdusneni ty podlahovky se vzduchem prerusi okruh vody a cerpadlo uz si nenasaje vodu, aby ji poslalo dal.Pres bajpas to jede, ale v okamziku otevreni podlahy vznikne podtlak v ty podlaze a snazi se to vysat vzduch a jelikoz je tam mensi odpor, nez na vode, pak se prerusi tah ty vody a zastavi se to.
asi tak za hodinu za dvě to zkusím teda tímto způsobem odvzdušnit (bohužel se k tomu dřív nedostanu). Ještě dnes dám vědět. Zatím vám všem moc děkuju za zájem a rady.
Zkus to aspon na jednom okruhu, ale poradne to nech vylitat, musi ti tect dost dlouho voda bez bublin, je to dost zradny, ale nevyplati se to odflaknout. A ne abys pak pustil jiny okruh na zkousku.
Zdar. Odborník na tenhle obor nejsem ale napadlo mne - což zkusit alespoň jednu tu podlahovou smyčku nahradit takovým "pokusným bypassem" (krátkou smyčkou) a zkusit tak jak se to bude chovat (bude-li průchozí). Podle výsledku zkoušky možno pak uvažovat dál.
takže jsem na ten čtvrtý ventil osadil krátkou, asi metrovou smyčku a topení funguje i se zastaveným by-pasem
Na tom čerpadle asi něco bude, protože když zavřu všechny radiátory (až na jeden) a otevřu ten nejmenší okruh podlahovky, tak to jede. Takže - kam to čerpadlo zapojit? Kam musí tlačit vodu? Určitě né do každého okruhu...
Čerpadlo by mělo tlačit teplou do rozdělovače do země.Potom se nastaví průchod jednotlivými větvemi.Na čerpadlo č1.
Omlouvám se, moc jsem to nepochopil. "do země" už vede trubka "z" rozdělovače. Takže bych měl čerpadlo vložit na výstup trubky ze zdi, před spodní rozdělovač" Aby vodu tlačilo do rozdělovače? A co znamená věta "na čerpadlo č. 1""? Dát výkon čerpadla na první stupeň? Díky.
To musi fungovat i bez toho dalsiho cerpadla, pokud tam nebude nikde vzduch. Uz si to zkusil poradne odvzdusnit, aspon tu jednu vetev na zkousku?
Já si taky myslím. Když to funguje s krátkou smyčkou (odpověď ve 13:19), tak to s delší musí, třeba hůř, ale fungovat taky. Otázka je jak to dobře odvzdušnit. Jedině asi nějakým "pořádným" průtokem.
Další menší "achillova pata" je, že se smyčky v podlaze nedají vypustit (zřejmě). Nemusí to ale zatím vadit.
Z tou zpátečkou jste měl do rozdělovače jít ale na tu horní část kde jsou ty čtyři šedý ventily a výstup z rozdělovače má být ten spodní kde jsou ty červené hlavičky pro průtokoměry. Takto to máte obráceně a tuším že ta armatura je průchozí pouze jedním směrem.
dobré ráno. To teda nevím, kdo vám poradil připojit další topná tělsa na vratnou trubku těsně před kotel. Taky se mi zdá, že vám nikdo neřekl, že na jednom téčku nebo ostrém ohybu máte tlakovou ztrátu jako na třech metrech rovné trubky. Navíc, váš systém je schematicky špatně zapojený. Všechna tři podlahová tělesa měla být zapojená úplně stejně jako radiátory, paralelně na výtlačnou trubku kotle. Přepojte je a pravděpodobně budete muset použít nějaké škrtící clony nebo škrtící ventily pro vyrovnání průtoku, aby vám některé z těch topných tělese neudělalo docela obyčejný zkrat na obvodu. To se může stát a u špatně zapojeného a špatně nadimenzovaného topení a taky se to běžně stává. Jedno těleso topí a ostatní ne, protože voda proudí cestou nejmenšího odporu právě přes to jedno topné těleso. U klasického topení s radiátory se tahle vada na kráse dá ještě jakštakš napravit, průtok se dá přiškrtit přivřením ventilu před radiátorem. U podlahovky těžko. Tak vám radím, změňte schema tak jak jsem popsal a vymyslete a dobře odzkoušejte nějakou regulaci průtoku pro podlahová tělesa.
Přeji mnoho zdaru.
Když už to udělat takto "po domácku" tak bych to udělal takto viz.obrázek . Na výstup bych instaloval pomocné trojrychlostní čerpadlo 25-40 ,na něm zvolil takovou rychlost aby se netlouklo s kotlovým čerpadlem a dále bych na vstupu umístil termostatický ventil pro podlahovky , to proto aby Vám do podlahy nevlítlo třeba 70°C .
Neřeším, zda je je Vámi zvolené řešení dobré či ne, ale nefunkčnost v případě otevření podlahové smyčky, může dle mého názoru způsobit to, že v tu chvíli je to na čerpadlo prostě už trochu moc. Fakt, že je sice zároveň otevřený i bypass neznamená, že se voda bude snažit proudit pouze a jen jím, ale tíže vody v podlahové smyčce se v nějakém poměru na čerpadlo určitě přenese a to už na něj prostě může být trochu moc... toť můj (možná zcestný) názor
To stenove topeni tam zatim nema, takze by to melo jakz takz chodit, porad vidim v tuto chvili duvod nefunkcnosti po otevreni podlahovek ve vzduchovych bublinach, ktere se dostanou do horniho rozdelovace a tim se prerusi vodni okruh a cerpadlo uz to nema jak tahat, sice tam ma automatickej hrnicek, ale muze ho mit zavrenej, muze byt ucpenej, to si musi poradne projit sam.Podlahovku neni zadna sranda dokonale odvzdusnit.
doplněno 20.10.12 12:06:Koukam, ze se to tyka obou rozdelovacu, proste v okamziku otevreni podlahy se tam okamzite dostanou bubliny a je vymalovano, system stoji.
to se mi jeví jako pravděpodobná možnost. Je to dobrá detektivka a jsem zvědavej jak dopadne
Ty automatické odvzdušňováky jsou povolené. Ze začátku, při napouštění bylo slyšet jak jimi uniká vzduch. Včera jsem zavřel všechny radiátory (až na jeden) a nechal otevřený nejkratší okruh podlahovky. Asi půl hodiny bylo slyšet jak tam proudí voda (podle toho usuzuju, že tam byly vzduchové bublinky). Asi po hodině už to slyšet nebylo, ale fungovalo to (podle teploty trubek). Tak jsem si říkal - hurá, bylo to zavzdušněné. Takže jsem tento okruh zavřel a otevřel jsem druhý okruh. V podstatě do minuty jsem poznal, že to nejede. Ten výstupní rozdělovač totiž začíná docela rychle chládnout a ta spodní, měděná trubka, která jen prochází pod spodním rozdělovačem (přívod vody od kotle k radiátorům) taky. Nicméně jsem to tak nechal ještě asi půl hodiny, ale bez výsledku. No a navíc - otevřel jsem znovu ten nejkratší okruh a ono to už zase nefungovalo ani s ním. K dovršení všeho jsem musel dnes odjet na služební cestu a vrátím se cca za měsíc (to je jeden z důvodů, proč si takovéto věci dělám sám - nevím kdy odjedu a nevím kdy se vrátím. Termíny s řemeslníky si musím domlouvat tak, aby vyhovovali mě a ne jim. A to je ve VŠECH případech velmi těžké. Takže pracuji vždy tak, abych práci mohl nejpozději zítra "nějak" dokončit a aby to fungovalo). Takže topení jede bez podlahovek a po návratu budu pokračovat v laborování. Nejdřív to zkusím pořádně odvzdušnit hadicí a tlakem vody z vodovodu. Když to nepomůže, tak to zapojím tak jak radil "figurek" a jestli jsem to dobře pochopil tak i "martincakl" a jak to namaloval "chroustík". Na místo na vratku to připojím za pomocí téčka na přívod teplé vody (tak jak další radiátor) a dám před rozdělovač nějaký termostatický ventil (aby mi tam nevběhla 70ti stupňová voda). Zkusil bych to bez čerpadla. Co vy na to, pánové? A co na to "martincakl"? Bude to pak fungovat? A tu stěnovku mám teda taky zapojit pomocí dalšího téčka, tak jak další radiátor? Takže zatím vám všem děkuju za rady a za to, že jste mě moc nekamenovali. Šéf mi nahlásil, že se vrátím okolo 24.11., takže se pak ozvu co a jak a když budete mít ještě náladu a chuť pomoct... Mimochodem - ve čtvrtek dopoledne jsem volal u nás ve městě topenářovi ať se mi na to dojde podívat. Vzala to jeho žena a že mu to vyřídí a on se mi ozve zpátky. Je sobota večer. Neozval se. Další důvod, proč si to dělám sám...
A to tu ještě nikdo neřešil(asi proto. že tazatel nenapsal čím topí), že pokud ten kotel je plynovej, tak díky studené vratce z podlahovky(teda jestli to takhle rozchodí), pojede kotel v absolutně nevhodném režimu. 70/20? 70/30? Ten Vám poděkuje. Pokud je to kotel na pevná paliva, tak nevím, co s ním tenhle režim udělá.
Rok jsem tu nebyl a už asi nikdy nebudu ale děkuji Borečku za spestření dne Jdu něco dělat.
Mnoho úspěchů přeje Ministerstvo Ústředního topení
PS. kdyžtak mi písněte vnitřní poštou .
ted mě tak napadlo, Chroustíku, že když to zapojím podle tvého nákresu - co se stane s čerpadlem v případě, že se ten termostatický ventil v důsledku vysoké teploty vstupní vody úplně zavře? Čerpadlo pojede pořád dál, ale nebude mít co hnát. Asi to taky nebude ono, že jo.
čím dál tím víc uvažuju nad koupí tohoto kompletu . Může mo to tady někdo ze znalců schválit anebo případně vysvětlit proč ne? Díky
Ten termostatický ventil není obyčejný ventil jako u radiátoru. Jde o trojcestný ventil , má v sobě patronu která reguluje teplotu do podlahovky a přebytečné teplo pouští dál smyčkou do systému. Na tom mém jednoduchém obrázku to není vidět ale tady na tom obrázku co jste sem ted dal je to ten černý trojcesták Esbe který je pod čerpadlem. Kupte ho stojí kolem 800 a čerpadlo kolem 1200 a pár fitinek ještě bude potřeba ale do 3000 to budete mít funkční,nemusíte kupovat celou novou drahou sestavu ,hlavně at to sestaví někdo kdo s tim má zkušenosti.
doplněno 21.10.12 08:51:No ,ten trojcesták stojí třeba zde votopl.cz/... čerpadlo votopl.cz/...
Tak koukám, pročítám, přemejšlím...
Nemůže být někde přehozený přívod se zpátečkou - že by se "pralo" čerpadlo se samotíží?
Možná je to pitomost, ale zatím mě nic jiného nenapadlo...
přehozené to určitě nikde nemám. Ale pročítal jsem ještě i jiná fóra kde si to lidi taky dělali samy, a dokonce i rozdělovač si samy vyráběli, no a všichni bez výjimky tam měli dané další čerpadlo pro tento "podlahový" okruh. Takže pes bude zakopaný asi v čerpadle. Plus v tom, že to mám hozené na zpátečku. Nenarazil jsem na nikoho, kdo by to zkusil "podle mého". Asi všichni vědí proč...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.