Nejste přihlášen/a.
čím brousíte doma nože? máte nějaký osvědčený brousek? je lepší nějaký elektrický nebo jen kámen?
děkuji za odpověď.
Všechny nože brousím na superjemném dvoustranném brousku a průběžně doostřuji ocílkou. Nožožrout nepoužívám, je mi líto těch nožů.
Nekupujte žádná překalená kolečka, či lišty.
Takhle brousit nůž je prasárna.
Kupte si nějaký vodní kámen, a tahem proti ostří, jako když chcete z kamene odříznout slabou vrstvu přejeďte celým ostřím po kameni.
Třeba 3x a pak z druhé strany nože to samé.
Postup opakujte, až na noži ucítíte "jehlu",
Jehlu můžete strhnout třeba na ocílce.
Nebojte se a jděte do toho.
Nejlepší je nenechat nůž úplně ztupit jako poleno.
Pak stačí na oživení ostří jen ta ocílka.
Ale tu používejte zase po ostří, ne proti.
Je sice chvályhodné,že znáš starobylé techniky broušení,ale na to musí být také zkušenost a šikovnost,a to většina žen v domácnosti nezvládne.Spíše kudlu zmrší.Dostal jsem se za léta do hodně domácností při různých interiérových činnostech a přitom dámám nabrousil nože.Právě těmi překalenými plátky.Nějaký odborník na kosy mi říkal,ža těmi plátky bude kosa za chvíli pryč.Mám ji už 10 let a pořád s ní kosím.Ale dovedu ji i naklepat a pak brousit kamínkem,ale není to tak rychlé a účinné.
JABRAKA
Samozřejmě že to jde taky tak, jak píšete. Ale dobrý nůž bych do těch "škrabek" nedal.
Kuchyňák za 50 z Tesca snad ano, ale i tak by mi ho bylo líto.
To Dejvy-souhlas až na závěr-viděl jsem pár řezníků,a žádný nejede po ocílce po ostří,ale proti ostří,dokonce i syn se toto jako řezník uzenář učil.
Nejhorší na nože je jak to dělá hejno žen-do dřezu napustí horkou se saponátem,do toho hodí vše co je třeba umýt,včetně nožů a to pak jde ostří do...
Nejlépe se brousil,jako dítě jsem to rád dělal, na kamenném brusu,byl "kámen" cca 40cm v průměru a10cm široký kotouč na klice v litinové vaně do které se lila voda,takže broušní na mokro.Tím nabroušené nože byly jako břitva!
Momentálně mám brousek od Fiskars, práce s ním je rychlá (jeden nůž cca 10 s), neničí ostří, brousí slušně...
Ale pokud chci opravdu ostré nože, brousím karborundem a leštím mramorem... Pravda, 10 minut práce na jeden nůž to je...
Elektriku? - no - třeba vrtáky si brousím na brusce (´z ruky´, těm různým zaručeným přípravkům - kdoví proč, nevěřím), ale nože? - takovej profík nejsem, abych si je nezkuwil, bylo by jich škoda... Takže ručně...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.