Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Broušení nožů - jaký brousek?

Od: ertl odpovědí: 18 změna:

čím brousíte doma nože? máte nějaký osvědčený brousek? je lepší nějaký elektrický nebo jen kámen?

děkuji za odpověď.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mil®
hodnocení

2x

Všechny nože brousím na superjemném dvoustranném brousku a průběžně doostřuji ocílkou. Nožožrout nepoužívám, je mi líto těch nožů.

ladaadal*
hodnocení

2x

Horší nože Fiskarsem, lepší růčo fůčo jemný brousek a ocílka.

dejvy*
hodnocení

1x

Nekupujte žádná překalená kolečka, či lišty.

Takhle brousit nůž je prasárna.

Kupte si nějaký vodní kámen, a tahem proti ostří, jako když chcete z kamene odříznout slabou vrstvu přejeďte celým ostřím po kameni.

Třeba 3x a pak z druhé strany nože to samé.

Postup opakujte, až na noži ucítíte "jehlu",

Jehlu můžete strhnout třeba na ocílce.

Nebojte se a jděte do toho.

Nejlepší je nenechat nůž úplně ztupit jako poleno.

Pak stačí na oživení ostří jen ta ocílka.

Ale tu používejte zase po ostří, ne proti.

jabraka*

Je sice chvályhodné,že znáš starobylé techniky broušení,ale na to musí být také zkušenost a šikovnost,a to většina žen v domácnosti nezvládne.Spíše kudlu zmrší.Dostal jsem se za léta do hodně domácností při různých interiérových činnostech a přitom dámám nabrousil nože.Právě těmi překalenými plátky.Nějaký odborník na kosy mi říkal,ža těmi plátky bude kosa za chvíli pryč.Mám ji už 10 let a pořád s ní kosím.Ale dovedu ji i naklepat a pak brousit kamínkem,ale není to tak rychlé a účinné.

JABRAKA

dejvy*

Samozřejmě že to jde taky tak, jak píšete. Ale dobrý nůž bych do těch "škrabek" nedal.

Kuchyňák za 50 z Tesca snad ano, ale i tak by mi ho bylo líto.

To Dejvy-souhlas až na závěr-viděl jsem pár řezníků,a žádný nejede po ocílce po ostří,ale proti ostří,dokonce i syn se toto jako řezník uzenář učil.

Nejhorší na nože je jak to dělá hejno žen-do dřezu napustí horkou se saponátem,do toho hodí vše co je třeba umýt,včetně nožů a to pak jde ostří do...

Nejlépe se brousil,jako dítě jsem to rád dělal, na kamenném brusu,byl "kámen" cca 40cm v průměru a10cm široký kotouč na klice v litinové vaně do které se lila voda,takže broušní na mokro.Tím nabroušené nože byly jako břitva!

ladaadal*

Po ocílce vždycky proti ostří. Je to pro stržení otřepů, aby nůž řezal a netrhal. Když to děláš po ostří, tak si ten otřep jen přehazuješ ze strany na stranu.

katkak*
hodnocení

1x

Jedině brusný kámen...krásně nože nabrousí a neponičí. Dostala jsem ho do výbavy s noži a krájení je uplně někde jinde.

mowla*
hodnocení

0x

Momentálně mám brousek od Fiskars, práce s ním je rychlá (jeden nůž cca 10 s), neničí ostří, brousí slušně...

Ale pokud chci opravdu ostré nože, brousím karborundem a leštím mramorem... Pravda, 10 minut práce na jeden nůž to je...

;)

doplněno 18.10.12 23:05:

Elektriku? - no - třeba vrtáky si brousím na brusce (´z ruky´, těm různým zaručeným přípravkům - kdoví proč, nevěřím), ale nože? - takovej profík nejsem, abych si je nezkuwil, bylo by jich škoda... Takže ručně...

petr123*
hodnocení

0x

Kámen, ale chce to trošku šikovnější ruce.

hodnocení

0x

bike-in.cz/...

Koupil jsem to někdy loni náhodou, ale jsem příjemně překvapený - vynikající věcička.

jetro, já mám také takový k naprosté spokojenosti. *palec*

jabraka*

Podobné brusiče nožů a nůžek jsou běžně ke koupi.Brousí na základě zkřížených vidio plátků.Dnes s ním brousím i kosu.

JABRAKA

pt®
hodnocení

0x

My brousíme brouskem /karborundem/, ale dělá to manžel. Je to brousek i na srp a kosu. - pt

hodnocení

0x

Já používám brousek na kosu a srp. Nepoužívám žádný brusič nožů (kolečka apod.), protože většinou se časem vybrousí prostředek nože a pak je na nic. Brouskem se dá krásně nabrousit celé ostří nože a nůž po létech vypadá stále pěkně.;)

ertl
hodnocení

to tady opravdu nikdo nepoužíváte nic na elektriku?

ladaadal*

Ale to víš, že jo, na nože, co mám v garáži používám normální stojanovou brusku s pomalým jemným kotoučem, ale na nože z kuchyně a bojové bych to vživotě nepoužil. Na to bys musel být velký machr, aby sis nezmršil ostří.

Viděla jsem parádní elektrický brousek na nože v Tchibo. Ale bylo mi líto peněz. *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]