Nejste přihlášen/a.
Zdravím, blíží se řádná topná sezóna a tak jak se to občas stává, tak se mi zdá, že kotel začíná zlobit.
Kotel funguje tímto stylem: ráno, když kotel zapne pokojový termostat, tak kotel naskočí, chvíli jede (řekněme tak max 20 s) a pak vypne a jakoby se v něm něco napouštělo, poté zapne znovu a topí, teplota v otopné soustavě je někde u 20...Nicméně, na můj vkus ta teplota rychle stoupá. Teplotu mám na kotli nastavenou někde za půlku, nejsou žádné mrazy, takže bych očekával, že to bude stačit. Takže teplota stoupá a kotel samozřejmě dejme tomu někdy za minutu, někdy za déle ale max 5 min vypne termostat v kotli, protože teplota je údajně už dostatečná. Nicméně po chvíli zase spadne ke 40 a tam kotel znovu zapne. Čerpadlo je na stupni 3 ze 4.
Radiátory mám nové ploché panely, od kotle jdou dejme tomu až k druhému radiátoru trubky silnější a pak už jen trubičky. Moje první otázka je, nemůže to být tím, že max výkon kotle je stále nastaven z doby, kdy jsem tu měl staré litinové žebrové radiátory s trubkama o několikanásobně větším průměru? Nebo je problém někde jinde? Všude jsou termohlavice, v referenční místnosti je hlavice úplně otevřená, škrtící ventily ve spodní části radiátoru jsou všechny otevřené, protože už jsem zkoušel i to, zda tomu proudění něco nezavazí.
Další čeho jsem si všimnul:
1. Ráno, než kotel začal topit jsem napouštěl teplou vodu, ta teče normálně teplá, ale když jsem se šel mrknout na kotel, tak byla vřelá zpátečka, ale výstup do radiátorů byl studený. Naproti tomu, když kotel topí a začne někdo napouštět teplou vodu, tak teplota rapidně naroste i na výstupu kotle a teplá je i zpátečka.
2. Když kotel ukazuje 60 stupňů, tak já na výstupní trubce ani neudržím ruku, což mi 60 moc neodpovídá. Zpátečka je uplně studená.
Jinak radiátory jsou 4 v pokojích a kuchyni + 1 malý v chodbě + 2 malé panýlky (záchod a taková malá úložna) + 1 žebřík. Ale, neměl by si ten kotel ten výkon pohlídat sám a nížit jej? Nevím ale samozřejmě jak je nastaveno jeho minimum. Zda i to není vysoko.
Žádná projektová dokumentace není, dělal to topenář, který si to někde počítal na papíře.
Pak mne napadl i vzhledem k chování trojcestný ventil. Už jsme jej tuším kdysi měnili, takže bych se vůbec nedivil.
Meridius, nevím co máte vy za závadu, ale já měl velice podobně, ohřívání vody na mytí OK, aale jak měl topit do radiátoru, byl problém..
Stačilo oddělat zátku na čerpadlech a šroubovákem otočit "přischlé" čerpadlo. Nevím jak u Vás, ale já netopil celé léto a proto bylo toto. Poučen vždy 1x za měsíc i v létě zatopím na 3 minuty... a mám klid
Přeji Vám, aby závada byla malá a levná...
Nevím, myslíte, že by toto dělalo čerpadlo respektive, že kdyby čerpadlo nejelo, že by se voda dostala sama do všech radiátorů? Navíc, když jsem zkoušel otočit tím šroubkem uvnitř čerpadla mimo stupnici, tak mi z něj teče voda a mám pochopitelně strach, co by následovalo )
Samozřejmě v létě je kotel přepnutý na letní provoz a netopí, jen ohřívá.
máte tam dvě čerpadla? obě jste zkontroloval?
doplněno 21.10.12 21:20:ještě jsem si vzpoměl, že jsem měl jednu podobnou závadu a ta byla ve špatném spínači nahoře. Zkusili jsme trimr, fungovalo to, pak jsem zakoupil čidlo za 80Kč a bylo to OK.
Sundejte kryt a vyfoťte kotel zepředu..
Nebo již topí OK?
Zaměřte se na oběh vody - jestli funguje čerpadlo, filtr před čerpadlem není ucpaný atd. Trojcestný ventil to může být taky (pouští vodu pořád do kotlového okruhu). Jestli a kam teplá voda teče se dá poznat "rukoměrem"
Na čerpadle je nastavená velká rychlost,jak se zapne ,tak je voda bleskově odsátá a kotel se nahřívá.Přepni rychlost na 2.
Buď čidlo trojcestného ventilu, nebo čerpadlo. Těžko se to rozlišuje, chování kotle je téměř stejné. Předpokládám, že jste prověřili čistotu sítka na vstupu kotle. Samotné čidlo stojí asi 400kč a pokud používáte ohřev vody(TUV) tak jeho životnost bývá max. 3-5 let. Ta čidla opravdu za moc nestojí.
No, přiznám se, že síto jsem nekontroloval. Pod tím sítem je ventil na uzavření, ten zavřít můžu, ale bude to stačit, aby po odšroubování toho síta nezačala ven cákat voda? Podle mne by se měl uzavřít nějaký ventil i nad tím sítem, ale tam žádný nevidím...nebo je někde v změti trubek v kotli.
Zavřít ventil před sítem(na vstupu kotle) i na výstupu kotle. Potom se dá kotel vypustit buď výpustným ventilem a hadicí vedle trojcesťáku, nebo pokud máte kotel někde, kde nějaká kapka nevadí(sklep např.), tak pod něj dejte kýbl a pochytejte vodu po povolení filtru do něj. Po napuštění Musíte kotel odvzdušnit. Nesmí být slyšet šumění vody. Odvzdušňovák(automatický) se nachází na horní levé straně kotle. Musí se povolit(jen povolit, nemusí se sundávat) plastová čepička, kterou je zakryt.
Pokud bude filtr čistý, tak je potřeba zkontrolovat činnost trojcesťáku, resp. jeho čidla. Samotný trojcesťák, jsem ještě vadný neviděl. Správná činnost se pozná nejlépe při sundaném předním deklu, pohmatem na dvě trubky pod výměníkem, co vedou do trojcesťáku. Pokud se ohřívají obě stejně, je vadný trojcesťák. Pokud se výstupní trubka ohřeje asi na 50°C a pak se začne ochlazovat na cca 40°C a teplota se chvíli drží na této teplotě, trojcesťák funguje. Sledujte přitom co dělá vst. a výst, trubka. Pokud po zapálení plamene běží kotel, ohřívá, ale jen chvíl, potom zhasne úplně se vychladí na teplotu vstupní vody, než zapálí - vypadá to, jako by kotel měl velkou hysterezi, může to být i vadná deska elektroniky. Byly dvě různé verze elektronik, z nichž jedna nebyla nejlepší a druhá byla v pořádku. Verze se poznají buď při pohledu na DPS elektroniky a nebo podle chování elektroniky(kotle) bezprostředně po zapnutí. Ty lepší desky měly výrazně kratší inicializaci, kdežto u těch horších trvá inicializace až půl minuty, než zapálí. Jaké testy to tam dělá, nikdo v ČR neví, výrobce nedodává z bezpečnostních důvodů žádnou dokumentaci k samotným deskám, a opravy se musí řešit výměnou. No a že deska elektroniky není nejlevnější díl, asi víte.
Dobrý den,
když píšete o kontrole trojcestného ventilu máte na mysli spíše kontrolu čidla, nebo spíše pohonu 3CV? (mám na mysli toto iexpos.cz/...
Mám taky pravděpodobně problém s tímto 3CV.
Při ohřevu topení, ne TUV, se kotel zapálí na cca 10 sekund, ohřeje vodu v sobě a pak trvá třeba i minutu, než tu teplou vodu pošle radiátorům. Čerpadlo jede na plný výkon a točí (je to slyšet). Spíš mi přijde, jako by nebyl plně otevřený směr z kotle do radiátorů a on to jen točí ve vnitřním okruhu.
Ještě mě napadá, zda nezůstavá otevřený tlakový by-pass?
Pořádně nevím, jak toto vyzkoušet dřív, než bych ho měnil...
pane Pavelko, dobrý den, máte tam obě čerpadla? a obě se točí? Já taky šahal, jak krásně vrní, ale netočilo se!
doplněno 24.10.12 08:54:hm, to já mám asi jiný kotel, páč tam mám dvě čerpadla,, jedno pro topení, druhé pro zásobník vody..
omlouvám se, že jsem Vás mystifikoval..
Dakon dua má trojcestný ventil ovládaný od TUV voskovým čidlem. Toto čidlo ovládá přepínání TV do obtoku nebo ven do topení. Pustíte-li TUV, čidlo zavře výstup do okruhu TV. No a tohle čidlo prostě odchází. Nicméně to stejně může být i čerpadlo. Může se klidně točit, ale nedá dost vody do okruhu. Může být upadlé oběhové kolo, je z plastu. Může mít očesané lopatky.
Rozpoznat o kterou z těchto závad jde, se dá jen u kotle a to "ručním" teploměrem-položením ruky, přímo na trubky z a do výměníku(mezi výměníkem a trojcestným ventilem).
Předem děkuji za rady...
no čerpadlo jsem zkoušel takovou hloupou magnetickou zkoušečkou, určitě se točí, ale není jisté kolik vody je schopno protočit.
Včera ráno jel kotel v kuse 10 minut, během té doby prohřál všechny radiátory. Dnes už se opět chová divně (15 vteřin hoří, pak 50 vteřin bez ohně jen točí čerpadlo).
Zpočátku se zahřeje spíše studený vstup z radiátorů, pak se začne zlehka zahřívat i výstup. To už jsou ale výstup i vstup do výměníku, čerpadlo i trojcestný ventil pěkně horké... Teploměr ukazuje něco kolem 60 stupňů (záleží jak se na kotli nastaví teplota ohřívané vody v radiátorech), pohmatově by to odpovídalo.
Z toho mi právě vyplynulo, že problém by mohl být buď v čerpadle (nebo někde přicpaná cesta v radiátorech), nebo v 3CV. Ještě je tam tlakový by-pass, ten by také mohl být stále otevřený a pak by to mohlo zlobit. Možná zmenšit průtok čerpadla? Fakt nevím, hlavně nevím jak pohmatově zjistit co a jak. Nějak mi to nedává smysl.
Nevím, kde jsou v kotli ony části, například ten tlakový by-pass? Nebo na co je na 3CV zespodu ten plastový šroubek? Nebo čidlo o kterém jste psal?
Princip chápu, ale praxe chybí
Sítko před vstupem je zkontrolované (čisté), celý systém jsem pro jistotu vypustil a napustil a odvzdušnil. Nevím, jestli se někde odvzdušňuje i kotel. Tedy kromě automatického odvzdušnění (to funguje, je tam teď nové a když jsem systém napouštěl, pěkně odvzdušňovák syčel). Čerpadlo jsem taky odvzdušnil, tak snad v tomhle směru je to OK.
Docela by mi pomohli fotky s popisem jednotlivých čidel, která by mohla být špatná.
Jen pro jistotu se zeptám, jaký je to přesně typ kotle?
Dua kotlů je víc. Je to turbokotel, komínový nebo kondenzační, má vestavěný zásobník, má ohřev TUV?
Jedná se o Unical, turbo, má jedno čerpadlo.
včera jsem ještě rozebíral část na ohřev vody, trochu jsem to vyčistil. Přestalo mi to totiž přivírat v případě, že pustíte teplou vodu a ona teče nejdříve studená a při průtoku telpé se pak otevře. Po vyčištění to opět kupodivu chodí, jen nevím jak dlouho. Třeba by to mohlo být takhle i u toho 3CV. Jinak kotel byt vytopí, jen to neustálé vypínání a zapínání. Podle mě by měl jet v kuse než se ohřejí všechny radiátory a až pak jen přiživovat, než se vyhřeje vzduch na dostatečnou teplotu.
Otázka pro Zabu:Kde se v kotli Dakon Dau 24 nastavuje hystereze?Mě to totiž tohle kotel dělá.Otopnou vodu vyhřeje na 60,pak vypne a zapne až při 40,Což je teplota vody v radiatorech.A když přidám otočným knoflíkem na kotli větší teplotu topné vody,tak je to skoro stejné,spíše ještě méně než 60 stupnů,jako by to vůbec nereagovalo.Všechno to začalo tím,že opravář vyměnil právě tu lepší original desku s elektronikou za jinou a horší kvality.Tu,jak píšete že reaguje až po půl minutě po zapnutí.S tou původní originál deskou šel kotel krásně a spínal a vypínal topnou vodu v rozmezí 10 stupňů.Po výměně desky za jinou pořád blbne a spíná v rozmezí 20 stupňů a regulace teploty topné vody otočným knoflíkem skoro nereaguje.
Omlouvám se za pozdní reakci, ale není čas na PC. Pravděpodobně jste si odpověděl sám. Servisák Vám vyměnil vcelku bezproblémovou elektroniku Honywell za Procond, která nestojí za nic. Ta hystereze nastavit nejde. Ke kolísání teploty na výstupu dochází při správné činnosti termostatického ventilu jen při zatápění. Termostatický ventil udržuje teplotu vstupní vody do výměníku na cca 42-50°C. Míchá studenou vstupní vodu s teplým výstupem, a tím zabraňuje rosení výměníku a skapávání kondenzátu na hořák. Jakmile teplota TUV na vstupu dosáhne těch cca 45°C, přestane ventil míchat vodu protože to již není potřeba- nedochází k rosení výměníku. Termostatický ventil má ještě jednu funkci, která ale souvisí s ohřevem TUV, nikoliv s topením.
Celá věc tkví v tom, že je kotel zavzdušněný!
Ano, má samoodvzušňovací ventil, ale to je nedostatečné.
Abyste si udělal obrázek ohledně odvzdušňování kotlů:
Odvzdušnění kotlù DUA B se provádí na zpětných klapkách umístěných pod čerpadly,
na čerpadlech, na odvzdušňovacím ventilu umístěném na přívodní trubce k automatickému odvzdušňovači, na
automatickém odvzdušňovači, na odvzdušňovači na výměníku.
Pokud kotel dělá takové divné zvuky, je to každopádně vzduch. Čerpadlo pak nemůže správně fungovat. Když snižíte rychlost čerpadla, možná uslyšíte téct pramínek vody
Poklepejte, respektive povolte uzávěr na samoodvzdušňováku. Odvzdušněte zpětné klapky (určitě tam alespoň jedna bude). Dále odvzušněte čerpadlo. Zapněte a pak hned vypněte čerpadlo a kompletní odvzdušnění opakujte. To vše pořád dokola, než zmizí ty podivné zvuky a čerpadlo bude moci konečně fungovat správně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.