Nejste přihlášen/a.
Máme zastřešen vstup do domu už asi 10 let a není problém. Způsob provedení je jako u zimních zahrad - do plastových profilů s drážkou jsou zasunuty tabule bezpečnostního lepeného dvouskla. Vzdálenost profilů přesně nevím a protože už bude půlnoc nechce se mi jít odemykat dům a přeměřovat, ale bude to do 1 m. Skleněné zastřešení je zakončeno malým okapovým žlabem svedeného do okapové roury, která ústí do kanálku v zemi. Bylo to děláno na zakázku a tenkrát si za to řekli 25 tis. Kč. Je ale fakt, že kromě občasného umytí skla není třeba žádná údržba. Nosným prvkem jsou dva jekly zapuštěné do zdi, na kterých celá konstrukce leží. Jinak co vím, tak u nás silikon (polyuretan) používali zrovna toto září klempíři a pokrývači . Dnes se polyuretan používá běžně ale je fakt, že po několika letech ztvrdne a popraská.
doplněno 16.10.12 23:58:V červenci u nás byly dvě pořádné bouřky s krupobitím a sklo to vydrželo.
Já bych "sklenáři" věřil...
To Prochy: Connex je vrstvené sklo (podobné se používá na čelní okna aut, například) - ne, že by nešlo rozbít, ale dovolím si odhadnout, že síla, která by je ´protlačila´ skrze latě, by o něco dříve destruovala celou konstrukci stříšky...
Polykarbonát lze také použít, ale ten zase ´slepne´...
THX za upřesnění co je connex. Jen doplním že ze sklem dělám každý den , tím myslím že ho zpracovávám. Pokud by pán chtěl mermomocí ccx tak jedině 10mm a víc, to splňuje normy na bezpečnost, jenže mám obavu že by pergola tuhle nálož nevydžela, jedná se o cca 25 kg /m2. Jinak při správné aplikaci polykarbonát vydrží v klidu i deset let , jenže se to musí umět pokládat, tím myslím UV filtr, na vnější stranu. Už jsem viděl hodně střech co byli otočené UV dolu
Blbost, na střechu nikdy sklo nedávat, neexistuje sklo co se nerozbije. Na střechu jedině plast z bezpečnostních důvodů, já používám polykarbonáty alespoň to nikoho nezabije, Jinak napadá mě ječtě varianta izosklo vrchní F4mm, spodní ccx 3.3.1 aby to podrželo vrchní když prdne , jen si neumím představit montáž na pergolu na fotu
Díky za názory. Mě se právě moc nezdá ten způsob aplikace lepením přímo na trámy (latě by se sundaly). To dřevo přece může ještě pracovat a sklo popraská, ne? Původně byla střecha připravena pro polykarbonát, ale několik známých mě od něj zrazovalo, že se po čase různě zabarví, naleze do něj havěť atd., proto jsme začali uvažovat o sklu. Zatím jsem realizaci zastavil, poradíte tedy bezpečný a zároveň trochu odolný a vzhledný typ plastu?
Pokud plast tak polykarbonát, pokud se to instaluje tak jak se má tak s ním problémy nejsou..
Sklo - pokud na to nespadne taška ze střechy nebo něco podobně tvrdého s ostrou hranou, tak vydrží (kroupy jsou v pohodě - nemají ostrou hranu). Lepení na trámy - pokud to je pružné, tak sklo nepraskne. Pokud se nerozbije tak je "na furt", ale je tu roziko rozbití (popraskání) - to už si musíte rozmyslet sami
Sklo je čiré a myslím, že byste byli jako ve skleníku. Volila bych zastřešit dutinkovým polykarbonátem. Paprsky tolik nepíchají do očí, světlo krásně propouští, je lehčí než sklo, pružné, či elastické. Máme takto nadkrytý celý dvorek, už byly prudké deště i kroupy a nic se nestalo. - pt
Taky bych se přiklonil k polykarbonátu vzhledem k dřevěné konstrukci která za nějaký čas může pracovat
jinak sklo 6mm connex je dostatečný ale finančně asi náročný, dalo by se použít i drátosklo které má podobnou
funkci a je ještě o něco silnější
Take se momentalne rozhoduji, ale zatim se priklanim ke sklu. Prijde mi hezci, i kdyz to je asi otazka nazoru. Bezpecnost je u skla connex zajistena. Pri rozbyti zustanou strepy prilepeny na folii. Pruhlednost muze take vyhovovat. Alespon je vecer videt obloha a proti slunci lze dat pod strisku roletky. Navic u strisek ktere maji kraj do oblouku lze sklo snadno uriznout. Polykarbonat lze do oblouku uriznout take, ale okrajove listy na zaslepeni dutinek jsou rovne, coz znacne komplikuje jak vyresit okraj. Cena neni o tolik vyssi pokud jde o bile sklo. U zabarveni do hneda to je s cenou uz horsi.
Dobry den nejevi se mi to vjako idealni reseni ,jako klempir bych nedoporucoval cokoliv lepit napevno na drevene tramky lepsi je pouziti polykarbonatu drevena konstrukce bude mit pohyb to sklo se casem odlepi a spadne nekomu na hlavu kdyz uz ho chcete pouzit tak do hlinikove listy ktera je opatrena gumovym tesnenim a jde stahnout nechal bych tam mezeru ktera umozni pohyb skel alespon 1cm dat skla k sobe prejet to silikonem nejaky cas to vydrzi pak drevo zacne pracovat a je po parade proste musi se pocitat s nejakym pohybem konstrukce
doplněno 20.01.13 12:49:jeste bych doplnil jestli se vam tech 10000 zda malo no chtel bych vam delat strechu
No tak tedy děkuji za názor, i když trochu s křížkem po funuse, protože rady jsem potřeboval před rozhodnutím.
Mimochodem, nikde nepíši, že se mi cena 10000 Kč zdá málo, ale nechal jsem si na to zpracovat tři cenové nabídky a byly v rozmezí 12 - 16000.-
Ale trefil jste se, na jaře plánujeme dělat novou plechovou střechu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.