Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Mám byt 70m2. Je to 6.patro 7.p.domu. Na šířku bytu přiléhá další panelový blok a zrcadlově přes chodbu je další byt, na který opět přiléhá panelový dům. Onemocnila mi maminka a tak jsem se začala v průběhu roku zdržovat pouze u ní. Byt je prázdný a tak jsem topení ve všech místnostech dala na nezamrzající provoz. Když jsem přijela na pravidelné kontroly bytu, topení topilo jen z části, kde byl přísun horké vody a kde byl následný odtok. Tedy ne na délku topení, ale na šířku. Pozvala jsem si topenáře a ten řekl, že nejspíš správa domu dělala odvzdušnění, a protože jsem neměla puštěné ventily, tak u mě neproběhlo. Takže jsem odvzdušnili radiátor klasicky na koncích a opět jej zavřeli.
Jaké však bylo šukující vyúčtování, kdy po zimním odečtu mi přišla faktura na 27tisíc. Radila jsem se s kde kým i s topenářem, jak se to mohlo stát, když prakticky byt vytápí pouze stupačky, řekl mi, že odečet je na dolní trubce a ta se ohřívá na maximální teplotu, proto i když netopím, protopím více. Kdybych prý měla radiátor puštěný na 3.stupeň z pěti, ušetřila bych více, protože by voda protékala a snižovala se stálá teplota v přívodní trubce.
Jelikož se blíží další topná sezóna a platit za vytápění prázdného bytu takovouto sumou je pro mě nepochopitelné, prosím o radu, zda topenář mi poradil dobře nebo existuje ještě jiné řešení, které by mě nepřipravilo o tak obrovskou finanční částku, když je byt prázdný a není nutné jej tolik vytápět. Děkuji za odpověď.
Eliška.
Pravda je to pouze částečná. Hlavní problém ve Vašem případě je zavzdušnění radiátorů, kdy vzduchová kapsa v radiátorech zamezí protékat celým objemem radiátoru a tedy teplá voda která přiteče, hned zase odteče bez teplovýměny do okolí. Ekonomické řešení ve Vašem případě je také závislé na typu použitých termoventilů a způsobu poměrového odečtu teplot radiátoru (snímače odečítají teplotu nikoliv teplo!).
Čili přeloženo do češtiny - pro ekonomické udržení topení v prázdném bytě je vhodné:
a) Nastavit teplotu termoventilů na nízkou teplotu - stupeň 1 - 3
b) Zásadně je však nutné kontrolovat odvzdušnění radiátorů!
c) Extémním řešením je totální vypnutí termoventilů, tj. úplné uzavření, které je u radiátorů většinou značeno jako stupeň "0". Zde pak nehrozí ani případnéproblémy způsobené zavzdušněním. Je však nutné si uvědomit, že tento "komfort" doplatí sousedé v okolních bytech.
S popzdravem Ing. Pavel Bernášek - tel. 724 840 528
Velice děkuji za fundovanou odpověď.. ...přesto mi to nějak nejde do hlavy, loňskou zimu jsme měli topení nastavené právě jen na vločku a tak vysoký účet mi právě vysvětlovali daným zavzdušněním a to, že jsem neměla puštěné topení vůbec a pustili jsme jej až po odečtu... Takže teď tomu již opravdu nerozumím vůbec. Pomůže foto odečtové pásky, ventilů a radiátoru? Nebo se mám dohadovat s družstvem? Mám sice byt v OV, ale...
Předpokládám, že máte IRTN. Pokud netopíte, jste pak penalizována, musí vás vytápět sousedi. Poptejte se na to u správce, nebo čí je barák.
podle mě je tu napsáno spousta nesmyslů nebo napravd. Měřidla se instalují doprostřed délky radiátoru do cca výšky 2/3.Źádné měřidlo nemá u spodní trubky ani horní co dělat a ani tam není..
Když je rad. zavzdušněný myslím, že je TOTÁLNÍ nesmysl, aby na měridle došlo k VELKÉMU násrůstu odečtu (hodnoty). Možná tazatelka prostě neumožnila sama v bytě přístup k odečtu a správce ji buď přímo penalizoval nebo to vypočetl nějakým vyhláškou stanoveným výpočtem, který však s reálnou spotřebou nemá ABSOLUTNĚ co dělat. Proto platí nejspíše hodně!
Laskavě mi sem napište jak může být radiátor horký, když je zavdušněný. A voda z trubky "zpátečky" nemívá obvykle víc jak 30 st.C.
doplněno 21.10.12 20:06:mj.v panelovém bytě topíme spíše méně než více a co se týče radiátoru, tak je obvykle rozehřátý jen z 3/4, délky jelikož se poměrně rychle ochlazuje. O jeho zavzdušnění nevím. Podle mě je úplně normální, že na začátku radiátoru je mnohem vyšší teplota než na koci, zvláště pokud využíváte nižší regulační stupně. Prostě je využitý jen z části.
Dobrý den,
měla jsme podobný problém, předpodkládám, že mmám podobný systém odpočtu jako Vy. Pro optimalizaci nákladů jsme nakonec museli nechat běžet topení na 2stupeň a náklady se opravdu snížili. Je to paradox, ale bylo tomu tak. bojužel i my mámme měřák na spodní trubce, kdy je při zavzdušněném topení náklad vyšší, takže když jezdíte byt kontrolovat, vždy zkontrolujte i odvzdušnění, budete mít jistotu, že nebudete platit majlant. Na jaře jsme to dali pak na stupeň jedna a nechali tak celý rok, aby při výkyvech a odvzdušňování v celém domě to běželo.
Dlužno ještě ale doplnit, že nejen na měřené spotřebě závisí celková účtovaná částka. Pro základ výpočtu se bere jakýsi průměr měrné spotřeby a od tohoto čísla se může lišit konečná částka vyúčtování jen o něco, a to (snad platných) +- 40%, dolní hranice bývá někde ale i nižší (-25%). Tak se stává, že u bytu s malou spotřebou je prováděn tzv. dopočet - vyrovnání na minimum podle tohoto pravidla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.