Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč při zavřeném topení platím více než jiní

Od: trbotan odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych poradit. Mám byt 70m2. Je to 6.patro 7.p.domu. Na šířku bytu přiléhá další panelový blok a zrcadlově přes chodbu je další byt, na který opět přiléhá panelový dům. Onemocnila mi maminka a tak jsem se začala v průběhu roku zdržovat pouze u ní. Byt je prázdný a tak jsem topení ve všech místnostech dala na nezamrzající provoz. Když jsem přijela na pravidelné kontroly bytu, topení topilo jen z části, kde byl přísun horké vody a kde byl následný odtok. Tedy ne na délku topení, ale na šířku. Pozvala jsem si topenáře a ten řekl, že nejspíš správa domu dělala odvzdušnění, a protože jsem neměla puštěné ventily, tak u mě neproběhlo. Takže jsem odvzdušnili radiátor klasicky na koncích a opět jej zavřeli.

Jaké však bylo šukující vyúčtování, kdy po zimním odečtu mi přišla faktura na 27tisíc. Radila jsem se s kde kým i s topenářem, jak se to mohlo stát, když prakticky byt vytápí pouze stupačky, řekl mi, že odečet je na dolní trubce a ta se ohřívá na maximální teplotu, proto i když netopím, protopím více. Kdybych prý měla radiátor puštěný na 3.stupeň z pěti, ušetřila bych více, protože by voda protékala a snižovala se stálá teplota v přívodní trubce.

Jelikož se blíží další topná sezóna a platit za vytápění prázdného bytu takovouto sumou je pro mě nepochopitelné, prosím o radu, zda topenář mi poradil dobře nebo existuje ještě jiné řešení, které by mě nepřipravilo o tak obrovskou finanční částku, když je byt prázdný a není nutné jej tolik vytápět. Děkuji za odpověď.

Eliška.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

0x
Ventil úplně zastavte, pak bude výpusť chladná. Byt vám určitě nezamrzne.

bernasep
hodnocení

0x

Pravda je to pouze částečná. Hlavní problém ve Vašem případě je zavzdušnění radiátorů, kdy vzduchová kapsa v radiátorech zamezí protékat celým objemem radiátoru a tedy teplá voda která přiteče, hned zase odteče bez teplovýměny do okolí. Ekonomické řešení ve Vašem případě je také závislé na typu použitých termoventilů a způsobu poměrového odečtu teplot radiátoru (snímače odečítají teplotu nikoliv teplo!).

Čili přeloženo do češtiny - pro ekonomické udržení topení v prázdném bytě je vhodné:

a) Nastavit teplotu termoventilů na nízkou teplotu - stupeň 1 - 3

b) Zásadně je však nutné kontrolovat odvzdušnění radiátorů!

c) Extémním řešením je totální vypnutí termoventilů, tj. úplné uzavření, které je u radiátorů většinou značeno jako stupeň "0". Zde pak nehrozí ani případnéproblémy způsobené zavzdušněním. Je však nutné si uvědomit, že tento "komfort" doplatí sousedé v okolních bytech.

S popzdravem Ing. Pavel Bernášek - tel. 724 840 528

trbotan
hodnocení

Velice děkuji za fundovanou odpověď.. ...přesto mi to nějak nejde do hlavy, loňskou zimu jsme měli topení nastavené právě jen na vločku a tak vysoký účet mi právě vysvětlovali daným zavzdušněním a to, že jsem neměla puštěné topení vůbec a pustili jsme jej až po odečtu... Takže teď tomu již opravdu nerozumím vůbec. Pomůže foto odečtové pásky, ventilů a radiátoru? Nebo se mám dohadovat s družstvem? Mám sice byt v OV, ale...

ferda60*

Budu trochu opakovat, co již zde napsáno.
Příčina vysoké fakturované částky je, nejpravděpodobněji, skryta v informaci: topení topilo jen z části, kde byl přísun horké vody a kde byl následný odtok. Tedy ne na délku topení, ale na šířku. Chybí už jen informace, jakou část topné sezóny tenhle stav trval, pokud značnou, pak Vám tedy měřič (umístěný na odtokové trubce) z principu své funkce načítal zřejmě spotřebu víc než maximální. Měřidla jsou poměrová a tak tuto chybu, vyplývající z kombinace použité měřící metody a uvedené závady nelze nijak zpětně určit (dokázat).
Do budoucna tedy kontrolujte odvzdušnění radiátorů (hřeje nahoře celý nebo je celý studený). Zvláštní pozornost ale zaslouží vlastní měřidla, resp. teplota trubky na které jsou namontována (vyzkoušet ručně). Ta musí být prakticky totožná u měřidla jako na výstupu (dolní části) radiátoru a to i ve stavu, kdy je ventil radiátoru zcela uzavřený. Jestli tomu tak není a zpátečka je teplejší (v místě měřidla) než odtok z radiátoru (jak jste psala), pak je zcela nevhodné používat takto namontované poměrové měřiče spotřeby tepla. Na tuto skutečnost byste si měla/mohla u společenství vlastníků stěžovat a žádat nápravu (jiný druh měření).

buss
hodnocení

0x

Předpokládám, že máte IRTN. Pokud netopíte, jste pak penalizována, musí vás vytápět sousedi. Poptejte se na to u správce, nebo čí je barák.

podle mě je tu napsáno spousta nesmyslů nebo napravd. Měřidla se instalují doprostřed délky radiátoru do cca výšky 2/3.Źádné měřidlo nemá u spodní trubky ani horní co dělat a ani tam není..

Když je rad. zavzdušněný myslím, že je TOTÁLNÍ nesmysl, aby na měridle došlo k VELKÉMU násrůstu odečtu (hodnoty). Možná tazatelka prostě neumožnila sama v bytě přístup k odečtu a správce ji buď přímo penalizoval nebo to vypočetl nějakým vyhláškou stanoveným výpočtem, který však s reálnou spotřebou nemá ABSOLUTNĚ co dělat. Proto platí nejspíše hodně!

Laskavě mi sem napište jak může být radiátor horký, když je zavdušněný. A voda z trubky "zpátečky" nemívá obvykle víc jak 30 st.C.

doplněno 21.10.12 20:06:

mj.v panelovém bytě topíme spíše méně než více a co se týče radiátoru, tak je obvykle rozehřátý jen z 3/4, délky jelikož se poměrně rychle ochlazuje. O jeho zavzdušnění nevím. Podle mě je úplně normální, že na začátku radiátoru je mnohem vyšší teplota než na koci, zvláště pokud využíváte nižší regulační stupně. Prostě je využitý jen z části.

newkami*
hodnocení

Dobrý den,

měla jsme podobný problém, předpodkládám, že mmám podobný systém odpočtu jako Vy. Pro optimalizaci nákladů jsme nakonec museli nechat běžet topení na 2stupeň a náklady se opravdu snížili. Je to paradox, ale bylo tomu tak. bojužel i my mámme měřák na spodní trubce, kdy je při zavzdušněném topení náklad vyšší, takže když jezdíte byt kontrolovat, vždy zkontrolujte i odvzdušnění, budete mít jistotu, že nebudete platit majlant. Na jaře jsme to dali pak na stupeň jedna a nechali tak celý rok, aby při výkyvech a odvzdušňování v celém domě to běželo.

ferda6
hodnocení

0x

Dlužno ještě ale doplnit, že nejen na měřené spotřebě závisí celková účtovaná částka. Pro základ výpočtu se bere jakýsi průměr měrné spotřeby a od tohoto čísla se může lišit konečná částka vyúčtování jen o něco, a to (snad platných) +- 40%, dolní hranice bývá někde ale i nižší (-25%). Tak se stává, že u bytu s malou spotřebou je prováděn tzv. dopočet - vyrovnání na minimum podle tohoto pravidla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]