Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, co tesař zohlednuje při vypočítání ceny za svoji práci na zhotovení krovu. připadá mi to vše nadsazený.. jsou na to dva, práce tak na 10 dní..a řeknou si 55 tisic za práci ..já na to vydělávám 3 měsíce!
Těžko říct, o jak náročnou střechu se jedná...
Ale - vy, zřejmě, počítáte jako svůj výdělek to, co vám přistane na účtu (schválně - kolik za tři měsíce stojí vaše mzda vašeho zaměstnavatele?), kdežto podnikatel musí k ´čistému´ přičíst náklady, daně (z příjmu, sociální a zdravotní pojištění, možná DPH), zisk a nějakou rezervu na pokrytí třeba záruky. A pokud jde o náklady - musí si kupovat veškeré nástroje a stroje, případně jejich servis... Opravdu si myslíte, že 55 tisíc je za 20 pracovních dnů kvalifikovaného dělníka mnoho?
BTW - nic vám nebrání v oslovení několika firem a vyžádání si konkurenčních cenových nabídek...
doplněno 14.10.12 23:00:Chtěl jsem ´vypíchnout´ něco jiného (a velmi zjednodušeně - jen pro názornost)... Aby zaměstnanci přistálo na účet třeba 20 měsíčně, musí mít hrubého cca 26)... Jeho zaměstnavatel ovšem automaticky (s povinnými odvody) odesílá cca 36... Dále zaměstnanci platí pracovní místo, nástroje i stroje, energie (nezmiňuju žádné bonusy a další). Dále musí vytvářet zisk (přece ani zaměstnavatel nedělá zadarmo) a rezervy... Klidně tu další dvacku měsíčně...
Takže ve finančních nárocích mezi tím zadavatelem a jím najatým řemeslníkem žádný velký rozdíl nebude...
A vůbec nehodlám debatovat o "jde to všechno do kytek...a stále se zdražuje.." - takové řeči považuju za hospodské cancy po desátým kousku...
Já vím, že si musí platit socialní, zdravotní...daně..ale stejně..zdá se mi to hodně..předloni jsem si už nechával jednu střech dělat...musel jsem na ni dřít tak dva roky v německu..
a tak vím co tesař potřebuje...motorovou pilu a co se nepodbíjí..tak elektricky hoblik a frézku... řekněme investice s ostatními věcmi tak 50 tis,,,,Je toho potreba vic...ale není to nic proti tomu za potrebuje můj brat..truhlář...tam se to nezastavuje na 100-kách tisic...Je kvalifikovaný snad desetkrát..neznám lepšího truhláře...pracuje na úkor rodiny každý den min 10 hodin ... a k těm 55 tis se nikdy teda nedostane..
..snad jste sám šéfem..nebo pracujete pro super firmu..máte dobrou školu...ale každému se ta příležitosti nedostává...
..jen si to vemte...co kolem sebe slyšíte...jde to všechno do kytek...a stále se zdražuje.. ty dole si už zvykli...největší pády ale budy u těch, co to slyšet nechtěji...
...z praxe už vím, že mnoho řemeslníků natahuje nosem, když nemají vše pod nos...až normální lidi jim nebudou dávat práci,,...skočejí po každém soustě...já už stavím cca 10 let..stále jezdím do zahraničí, vydělám si peníze na materiál a z toho stavím..Teprve minulý mesic přišel první řemeslník, jestli nepotřebuji naházet omítky...ještě nepřišla doba..ale přijde...kdy se řemeslnici prijdou ptat po práci...a teprve pak bude práce placená přiměřeně...a kvalitně..o tom se tady zatím většinou jen mluví...pokud si to zákazník nehlídá...nafoukají mu izolaci bez izolace, nebo barák začne praskat po 8 letech...
neríkám, že by práce neměla být placena...ale mělo by to být přiměrené...tady jednou dostanete rozpocet na 55 tis...a jiný vám ho udela za 155 tis...prostě zlodějiny nebo fušeŕina..prostě šup šup...zakrýt chyby a hned letět jinam...
..hm..zlaté české ručičky to bylo...v lednu jsem pracoval ve Švýcarsku...to co jsem viděl mi stačilo...už jsem pochopil proč jsou tam kde jsou..němci se mi proti nim zfáli jen odvárek...a to se o němcích říká jací jsou přecizní...prostě..bych skončil tím..že je zde štěstí narazit na řemeslníka, kterému není jedno výsledek jeho práce...Bratr i po třech letech přetře zákazníkům dveře nebo vrata u vjezdu...aby ho nepomluvily.. mě by stačilo kdyby řemeslníci byli vděčný za každou práci a nebrali to jako dřív..kdy se jim podlejzalo..jezdilo pro ně..a byli jim vděčný že přijedou.. prostě dobře odvedená služba lidem, kteří ji momentálně potřebuji a za tu pomoc zaplatí..
55 tisic pro kvalifikovaneho delnika mnoho? No jak se to veme. Delnik vysokych peci v zelezarnach je taky kvalifikovany, montér vysokeho napeti, sklari, kovari... a i automechanik, malíř,zedník,technik... myslite ze maji 55tisic za 20 dnu? Zednik venkovnich praci taky nema co v zime delat... a musi si poradit. A nejlepe tak nejak lidsky a nevykoristovat zakazniky. Jednu tesarskou firmu jsem mel na praci taky, a pres zimu si taky poradila. Nesedeli doma za penize co si vydelali za sezeno.
Musí si kupovat nářadí - pily, dláta, hoblovky, lešení, frézy, zadlabávačky,...
Měl by zohledňovat náročnost práce, ale cena je většinou rovna přibližně ceně za matroš. Tedy materiál a práce > 1:1.
Nechal jsem si vyfrknout skelet domu od dvou tesařů - materiál cca 120 tisíc a práce též. Když jsem to přepočetl na hodinu práce vycházelo to cca 400 kč na hodinu. Dělali rychle, kvalitně a precizně - takže proč ne když si to zaslouží.
Tak na druhou stranu nekupuje naradi na kazdy kseft.
A pro tazatele plati, nejdriv domlouvam pribliznou cenu, podivam se po konurenci a pak vyberu firmu.
Tesari -.strechari mají od podzimu do jara volno, protoze prostě delat nemuzou. Za pul roku si musej vydelat na dalsi pulrok. Jejich praci jim nezavidim, na ty strese je bud slunicko nebo prsi, idealni pocasi neexistuje. O rizikach se radsi nebudu bavit...
Kdybyste se lip ucila, mohla jste delat krovy, ale verte ze byste brecela, fakt to neni sranda...
Ono to je celkově s penězma složitý, že? Jak už tady bylo řečeno, pro oba tesaře to je hrubý výdělek z kterýho si stát sebere podstatnou část, navíc to je pro dva, takže, když se to všechno spočítá, oni zas tak obrovskej výdělek nemají, nehledě na to, že v zimě toho jaksi moc neudělají, že? Musí v sezoně vydělat na celý rok.
55 tisíc.. řekněme, že cca 5 tisíc dají za dopravu k Vám. přece jen pojedou desetkrát a už tam určitě se byli i podívat. zůstane jim 50 tisíc. jsou na to dva. to je 25 tisíc pro jednoho. HRUBÉHO. to je 2500 Kč za den. pokud u Vás budou deset hodin denně je to 250 Kč na hodinu. máte to levné..
a nezáviďte jim tu ubohou almužnu. Vy vyděláte 18 500 ČISTÉHO. máte zaplacenou dovolenou ( 4 týdny? ) několik státních svátků ( 8? ) dostanete pracovní pomůcky, máte naspořeno na důchod a na případ nemoci atd...
Bohužel je pravdou, že velké množství řemeslníků si účtují neúměrně vysoké částky. O to horší, pokud práci draze provedou a ještě se závady, které musí člověk po nich spravovat sám. Často se člověk dostane do podobné situace zcela nevinně, např. je klientem společnosti, která provedla montáž a zároveň plní roli servisu, u kterého změní podmínky po realizaci objednávky.
Samozřejmě by bylo celkem naivní si myslet, že podobný úkol jsem schopen zvládnout sám bez nějakých hlubších znalostí. Na druhou stranu to není žádná obsáhlá věda, ale spíše cvik, zkušenosti, které ze dne na den nezískám. Přece jen vidět pobíhat mladýho tesaře po vaznici v několikametrové výšce, vytahující po laně 100kg trám není nic, do čeho bych se hrnul. A nebo montáž atypických krovů...
Pokud bych chtěl osobně ušetřit, využil bych ověřeného tesaře, truhlíře ( získáného přes známost), užívajícího penzi. Jeho chybějící vitalitu, sílu bych mu vynahradil.
Tak jednak snad není problém, nechat si udělat kalkulaci od někoho dalšího, abys měl srovnání a hlavně. Tvoje "já na to vydělávám 3 měsíce" mě absolutně zaráží - tak podnikej a hlavně počítej. Jsou dva, tzn. každý 27,5t. Z toho zaplatí sociál, zdravotní, z toho si kupuje vercajk, platí dovolenou, šetří na neschopenku nebo na dny, kdy není práce... Proč to nezkusíš, když myslíš, že to je mnoho? Uvidíš sám, jaký to je. Ty dojdeš do práce na 8h a tím to pro tebe hasne. On bude dělat celý den na střeše a večer zaleze k počítači, aby si dal dokupy papíry.
jenže vy to tu všechny počítáte, jakoby to dělali měsic...ale oni to mají za deset dní hotový... takže hotový za necelý 1/2 měsíce.
jinak...když budu tady v čechách pracovat tak dostanu tak v našem regionu max.14 tis... u a soukromníka svátky se neplatí...
nikomu nic nezávidím...ale pokud zjistím, že mě chce někdo obehrát...jsem nakrnutý..
...jeden návrch na pobednění je např takto:... podle tabulek je 150 kč pro m2...a druhý mi to nepočítá podle tabulek za 80 m2..
..ač v plánku je 197m2 plochy...tvrdíí mi že je 280m2..prostě si dělají srandu...sice dá levnější cenu za metr...ale dožene to množsvím...které nejsou... a to bych mohl pokračovat
Dobrý večer,
není nic jednoduššího,než si nechat spočítat tu práci od jiných řemeslníků.Já jsem se například při kalkulaci ceny za rekonstrukci koupelny od řemeslníka A dostal na cenu od řemeslníka B,tedy z původní částky 25.000kč na 7.500kč...
Ale není vše jen o ceně.Zkuste si též zjistit,jak jejich práci hodnotí předchozí zákazníci.A zrovna na střešní konstrukci bych nějak nešetřil,je to celkem důležitá část domu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.