Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární ohřev AVENBERG

Od: takjan* odpovědí: 21 změna:
21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Doporučuji zakoupit - je to zlevněno! Ve slunečných dnech budete mít dostatek horké vody pro celou rodinu - a zadarmo! Já mám takový sluneční kolektor - černou matraci na ohřev vody do bazénu, ale odebírám z ní (když svítí slunce) teplou vodu na mytí nádobí, žena na mytí vlasů a pod. Když to dobře umístíte, tak budete určitě spokojen!

hodnocení

0x
No, a co si o tom mame myslet?
V principu to funguje, vzhledove je to hnusne az osklive..., cenove levne.
K WC na chatu proc ne.Az se to potento.., tak to vyhodite, coz Vas vzhledem k cene nemusi mrzet.

mowla*
hodnocení

0x

Zručný kutil si udělá funkční obdobu za čtvrtinu ceny - a bude tím méně lákat nenechavce...

Nezručný kutil tímhle ohromí sousedy v chatkové kolonii za slušnou cenu, ale bude každý týden dumat, jestli to v pátek na zahrádce ještě najde...

Osobně vidím přínos něčeho podobného za velmi specifický...

doplněno 14.10.12 21:32:

Na RD - připojené na vnitřní rozvody? A nebo jako zahradní sprcha pro použití za dobrého počasí?

takjan*
hodnocení

Neuvažuji použití na chatě, ale na RD. Na zimu vypustit, není to tlakové...Návratnost max 2 roky..

Osobne bych si to na RD nedal.., ale za ty penize..Vyzkousejte, kdyz bude vyhovovat..nechate..kdyz ne, prisel jste o 4tis..no a co.
Ty penize Vam to pri teto cene urcite vrati.
tomino2
Takhle to mám zapojené na chatě:
kfs.rajce.idnes.cz/...
Funguje to přes léto nadmíru dobře. Teplá voda bez použití elektřiny. Nyní již je systém vypuštěný, ale protože se už topí v kamnech, tak solární systém nahrazuje hrnec s vodou na kamnech :).

totak*
hodnocení

0x

Ta cena je úžasná.

Přemýšlel jsem o tom, když to poprvé zlevnili ze 20 na 8000,- za tyhle peníze do toho jdu okamžitě. Sice u toho je problém že to je beztlakové tudíž vám to ve sprše neudělá žádný gejzír ale zase odpadá problém s expanzkou a pojistným ventilem pro případ že vám to v létě vodu vaří. A že takové systémy dokážou v létě jet až k bodu varu to mi soused ukazoval na své střeše.

Ano, k bodu varu je solární systém schopen vodu ohřát, ale tím spíše je nutné osadit do systému termostatický směšovací ventil, aby nedošlo k nějakému "průšvihu"..

georgion

Já ho koupil na jaře a voda se v něm opravdu za slunného počasí vaří. Má odvod páry, takže, když nespotřebováváte vodu dostatečně rychle, začne se převařovat a odpařovat. Zavěsil jsem ho na střechu cca 4m vysoko a tlak na sprše je dostatečný. Jen pozor na opaření, skombinoval jsem s termobaterií a ta reaguje výborně. Dnes, kdy je venku okolo 5-15 stupnů má voda odhadem tak 50 stupnů, neudržíte v ní ruce a kouří se z ní. Vodu odebírám jen já, tj. jedna osoba. Pro dě osoby doporučuji verzi "180". Jinak rozdíl teplot systému je 50 stupnů, tj. venku -10, voda 40. Problém je, že světlo (funguje i pod mrakem) nedodá v zimě dostatek energie na pokrytí ztrát. Má pracovat od března do listopadu a ještě nyní má pro mě dostatečný výkon. Na koleni to určitě nikdo levneji nevydobý, jedna trubice ve velkoskladě stojí 179Kč (je jich 10) a bojler... Jinak trubice jsou vakuové! POZOR! Při převzetí zboží kontrolujte stav, prasklé nebo jenak zabarvené (vedšinou u patky do běla) jsou poškozené! Nezapojovat do systému, i při slunci naopak z vody teplo odváví a v noci dvojnásob! Vlastní zkušenost. Nasmerovat doporučuji spíše na jihovýchod, dříve se ohřeje voda pro denní použití.

rv*
hodnocení

0x

Cena za komplet výborná. Je nutno vyřešit zapojení do stávajících rozvodů a zvážit míru přiměřeného nepohodlí.

leaa
hodnocení

0x

Dobrý den.Vůbec nemám tuchy jak tento systém funguje?Může mi prosím někdo v kostce vysvětlit jak se tato věcička zapojuje do systému nebo do systému to zapojit nelze? Pak to ztrácí smysl ne? Když vezmu můj domek.Tak v patře mám karmu.Takže solárko dám na střechu a co dál? Rozkopat polovic baráku? Nebo udělat extra baterii?Jak se voda dopouští? Jak se to řeší v mrazu musí se vše demontovat?

Nebo je vše opravdu jen tak na zahradu v létě na osprchování?

Děkuju

leaa

Tak už ani nepotřebuju vědět jak to funguje.Zustanu u klasickéhoi ohřevu...

děkuji

skodaspartak.cz/...

takjan*
hodnocení

Myslím si, že u této motáže došlo k nějakým velkým experimentům, tlak čerpadla atd. Navíc při ohřevu TUV bude nádoba opravdu bez tlaku - ten přefoukne sifon. Jinak je jasné, že to nebude zas takový zázrak co se týče zpracování. Ovšem shánějte nějaký výrobek nečínský. A nějaké věci od nich mám a není to vůbec tak hrozné..

takjan*
hodnocení

georgion, prosím o odpověď. Při trvalém oslunění dochází i k varu vody,že. Není potom stále doplňována a nejsou velké ztráty vody?

georgion

Nepocítil jsem nárůst spotřeby vody. Něco málo se odpaří, ale stačí si umít ruce a hned je automaticky doplněna ledová voda která to trochu srazí. Ono je to s vodou tak, pro ohřátí z 15° na 60° moc energie nepotřebujete, z 60° na 80° už více, ale z 80° na 100° je jí potřeba hodně! Proto k varu dochází zřídka. Má to i ten efekt, že když voda vaří a jdete se sprchovat, tak teplotu srazíte třeba jen na 90°, ale máte li vodu 60°, tak ji vypotřebujete při 100l i celou. Je to známý efekt při přeměně skupenství.

Jinak ke kvalitě: jestli někdo čeká smaltovaný bijler, který z Dražic stojí dvojnásobek, tak... Ano, tenkostenný nerez u kterého musíte při utahování dávat pozor. Důležité je, že pokud kutil neudělá nějakou blbost, tak jako celek to funguje perfektně. Je použito přesně tolik materiálu, kolik je potřeba! Precizností provedení bych to přirovnal k Fiat UNO před dvaceti lety, nejúspěšnější auto v prodeji ve své době. Všichni na něj nadávali a všichni ho měli. Díly nesedí perfektně, ale sedí tak, že to jde smontovat bez problémů. Chcete kvalitu? Kupte systém za desetinásobek ceny. To je jen můj subjektivní názor reagující na příspěvky výše: kdo není vzručný, ať nehází svou neschopnost na jiné. Zároveň musím říci, že prodejce otráven všemožnými reklamacemi se ke mě moc vlídně nechoval.

Dnes teplota vody stále na hranici snesitelnosti cca 45°C, myslím, že na elektřině už se ohřev zaplatil.

georgion

Ještě jeden postřeh, sporák mám na propanbutanovou bombu a letos nedošla. Používám vroucí vodu z bojleru k vaření a na sporáku už jen dohřívám, což je další úspora.

Výrobce to nikde nepíše, ale teoreticky vodu v létě můžete považovat za pitnou, neboť bojler je nerezový a voda se blíží bodu varu, což ničí bakterie.

Ono je to s vodou tak, pro ohřátí z 15° na 60° moc energie nepotřebujete, z 60° na 80° už více, ale z 80° na 100° je jí potřeba hodně!

Vážně? To je nějaký nový fyzikální zákon, který neznám?

georgion

Změna skupenství vyžaduje více energie než změna teploty v daném skupenství (plyné, kapalne, pevné(led)). Je li venku 15°, potom ohřát vodu z 15°na 60° vyžaduje v přepočtu na jeden stupeň méně energie než z 35°na 80°, neboť je potřeba započítat ztráty vlivem okolní teploty.
Starý fyzikální zákon který asi neznáte!? :)

Ale ano, ztráta energie přestupem přes stěnu akumulační nádoby..

Ovšem pokud je tato nádoba dobře tepelně izolovaná, pak se bavíme o ztrátě cca 1,4kWh/24h..

To je v tomto kontextu naprosto ZANEDBATELNÉ číslo.

Pokud tuto ztrátu zanedbáme, pak na ohřev 200l vody z 15°na 60° je potřeba naprosto stejně energie jako na ohřev vody z 35°na

80°, konkrétně 11,2kWh.

takjan*
23.10.12 19:18
hodnocení

Díky moc

weka*

když mám dvougenerační barák a chtěl bych to zapojit do systému, kde mi vodu ohřívá plyn.kotel, tak by to taky šlo?

mám plochou střechu a plno místo pro tyhle hračičky...slunce svítí od rána do večera...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]