Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
mám dilema budu měnit 25 let starý plynový kotel za nějaký, který méně sežere. Kamarád mi doporučuje klasický konvenční Junkers, oslovená topenářská firma zase kondenzační Baxi. Bydlím v koupeném starším domku, kde jsou 4 staré deskové radiátory a dva žebříky, vytápěná plocha asi 110 metrů čtverečných, stropy 2,5 m. Domek není vůbec zateplen, má původní okna a zdi 60 cm cihla. Je v Pardubicích, kde nebývají zimy tak kruté jako na horách. "Normální" platbu za plyn jsme platili před pěti lety cca 42 000,- za rok, posledních pět let byla přítelkyně na mateřské, tak jsme koupili krbovky bez výměníku a topili v nich, pouze když mrzlo, tak jsme si přitápěli. S využitím krbovek po návratu z práce (17,00) a o víkendech počítáme i do budoucna. Přes noc a den chceme držet teplotu kolem 19-20 stupňů. Poradí mi prosím někdo, jaký druh kotle by mohl být vhodnější? Díky a všem hezký den.
No bodejť by Vám nenabízeli kondenzační kotel, když na něm "vyvaří" větší zisk. Kondenzační kotel se hodí tam, kde jsme schopni využít tzv. kondenzační teplo. Aby ho kotel mohl a uměl využít, musí běžet někde kolem 30-50°C. Na tuto teplotu topné vody musíte mít navržený celý systém. Tedy radiátory s velkou plochou, nebo podlahové vytápění. Pokud zapojíte kondenzační kotel na okruh s normálními radiátory, spočítanými na tepl. spád 70/50 nebo 80/60, tak se sice ohřejete stejně, jen se nedostaví potřebné úspory. Degradujete jej na obyčejný turbo kotel. No a tím jste samozřejmě vyhodil zbytečně peníze za pořízení dražšího kondenz. kotle. Já myslím, že ten Junkers je dobrá volba. Jen si rozmyslete, jak budete připravovat Teplou vodu(TUV). A podle toho kupte buď kombinovaný kotel, nebo jen kotel pro vytápění.
No, díky ... a to už jsem byl na 99% rozhodnutý pro kondenz ... ach chlapi, proč mi to ak komplikujete?
Přesto mi to nedá ... v mém případě prý bude výhodou právě období jaro a podzim, kdy jsou v našich krajích teploty 0-10 stupňů a v tomhle období kondenzace bude šetřit. Náklady se tak prý nevrátí tak rychle ale rozdíl ceny mezi konvenčním a kondenzačním kotlem se srovná během 5 až 7 let. Na netu se mi podařilo najít i kotel, který by snad mohl být právě na výměnu ve starém domku vhodný - Geminox ZEM 5-25 C. V každém případě se, ale musím rozhodnout rychle, abych neumrzl ... letos ta zima přichází nějak brzy .
Zkuste si v těchto dnech topit na 45°C. Bude to ještě stačit, a budete ještě šetřit? Nebo už topíte na víc? Ta úspora se bude konat JEN v době, kdy Vám bude stačit otopná voda do 45°C. V ostatních dnech je to stejné. Spočítejte si kolik ušetříte za tyto dny proti normálnímu kotli, a potom úsporu porovnejte se zvýšenými náklady za kondenzační kotel. Vyjde Vám návratnost. Vámi spočítaná. No a pak se rozhodujte jak dál. Jak budete ohřívat vodu(TUV)? Topná voda 45°C teplá vám ji neohřeje. Tedy elektrika? Není to zbytečné?
tazateli, dnes je to NESKUTEČNÁ móda a i bordel,kdy neznám firmu/topenáře, který by nenavrhoval kondenzační kotel takřka všude, aopravdu Vám dokážou hodiny vyprávět, proč je to ta správná varianta. I kamarádovi jej vnutili, ale on má alespoň větší dům k vytápění. Ve vašem případě jděte do normálního kotle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.