Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samotíž na rekonstruovaném řádu

Od: halapremek* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Rád bych se optal, zdali je nějakým způsobem možná udělat samotíž na rekonstruovaném řádu. Jedná se mi o to, že na řád (stávající kotel je plynový) připojuji krbová kamna. Při výpadku proudu bych tedy byl radši, kdyby voda kolovala v řádu samotíží, než se spoléhat na náhradní zdroje. Topenář mi sdělil, že to nelze, neboť jsou krbová kamna (teplovodní výměník) výš, než radiátory v 1.NP a v 2.NP, že by rozvody museli být vyspádované a ne jako u mě (při rekonstrukci se rozvody dělaly ve vodorovině). Mě by tolik neštvalo, kdyby v případě výpadku proudu 1.NP vytápěné nebylo a voda kolovala jen mezi kamny a 2.NP. Hlavně že by bylo zajištěné nepřehřátí výměníku bez spoléhání se na náhradní zdroj (který je jen na pár hodin a neřeší třeba 2 dny bez dodávky proudu, nebo nedejbože nějaký blackout s delší dobou). Proto hledám řešení a nejsem si jist, zdali odpověď topenáře nebyla spíš zaobaleně "nechci", než nelze. Díky za případné tipy.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

neexistuje nejde!

pokud ale topenář na místě sdělil tyto informace, tak mu věřte. Bez úpravy řádu, nebo doplnění a propojení nelze.

Nevím jaký máte kotel, ale některé při poklesu tlaku netopí. Domnívám se, že bude lepší záložní zdroj, či ochlazovací smyčke. Vše je o penězích...

halapremek*
hodnocení

Bez úpravy řádu, nebo doplnění a propojení nelze.No, to je mi vcelku jasné.

Spíš mi šlo o to, co by bylo nutné udělat pro to, aby to šlo. :) Kotel je tu xx let a topil i na starém řádu, kde byly rozvody silné jak rpg a na půdě byla nádrž (dost velká, snad 100 litrů). Záložní zdroj se v případě, že to nepůjde koupí, co se dá dělat. Nejde o finance - klidně bych finance nalil do úpravy řádu, aby fungoval na tu samotíž. Ochlazovací smyčka, ani záložní zdroj totiž neřeší dlouhodobější výpadek proudu. O mě nejde, když budu pár dní v 10°C, tak přežiju, ale pro zvířata, která chovám, by to bylo fatální. Proto nechci být závislý na el. energii ( a navíc je to nejlepší pojistka i v případě krátkodobého výpadku proudu - přeci jen náhr.zdroj je taky jen mašinka, která se může podělat a vzhledem k absenci vychlazovací smyčky by bylo přehřátí výměníku reálné. To samé když se porouchá čerpadlo...)

topic
hodnocení

0x

Topenář myslel spíš fungování celého systému nebo připojení bez úpravy.

Pokud je připojíte tak, aby bylo potrubí vyspádované z/ do patra, tak to horní patro by mělo chodit bez problémů i s tenčím potrubím (tenké nejspíš je) = výstup hned od kamen nahoru a pak někde připojit na stoupačku. Pozor na ty "nouzové" radiátory v patře nedávejte termohlavice - po natopení místnosti by zavřely a oběh by se zastavil

topic

PS: vemte tam topenáře starého praktika, který ještě samotíž ovládá.

halapremek*
hodnocení

To Topic - tak nějak jsem to měl na mysli.. Díky za reakci. Nahoru vedou dvě stoupačky - jedna na 1 radiátor v jedné místnosti a 2. na na 2 radiátory v dalších dvou místnostech (termohlavice jsou všude, ale tak jejich demontáž by byla už to nejmenší. Takže říkáte, že při napojení kamen na stoupačku v 2.NP, místo do hlavní (nejsilnější) trubky v 1.NP by alespoň ty 2 pokoje měly fungovat samotíží? Tedy při připojení k el. proudu čerpadlo žene do všech radiátoru v domě, při výpadku samotíží honí vodu do 2.NP. Pokud to chápu správně (omlouvám se za netechničnost, sám nerozumím tomu, že jsem se kdysi mohl vyučit v technickém oboru)

topic

Tak nějak, ale na dálku se to nedá říct přesně, chtělo by to vidět na místě nebo aspoň schema systému kde budou vidět vzdálenosti, světlosti trubek, výškové poměry, kde je čerpadlo, klapka atd...

Pokud bude čerpadlo u kamen, tak pozor aby bylo průchodné i pro samotíž (dá se zapojit jeko ejektor)

Jak už jsem psal - vemte tam starého praktika který umí samotíž, takhle na dálku to jsou jen obecné rady, je třeba to udělat podle toho co potřebuje konkrétní systém.

Ono to může jít udělat i že bude samotížně chodit i spodní patro, jsou různé finty jak rozeběhnout oběh i když jsou radiátory stejně vysoko jako výměník. Ale určitě to nepůjde se slabým rozvodem = pokud počítáte s čerpadlem a při jeho výpadku to stačí uchladit horní patro, tak bych to neřešil.

jerry00
hodnocení

0x

Já jsem doma v létě řešil podobný problém. Měnil jsem žebrové plecháče za deskové radiátory od Kermi, jelikož máme kotel výše ,než radiátory v přízemí, musíme vodu honit čerpadlem. Ale jelikož si rozvodné závody nedělají s elektřinou žádný problém, často u nás el. bez předchozího upozornění nejde i 8 hodin.To je pak katastrofa, když nebyl nikdo doma, tak jseme vařily. Koumal jsem co stím, a vyřešil jsem to tím, že jsem předělal napojení otevřené expanzky z výstupu na vracečku před čerpadlo, a udělal jsem manuální bypass čerpadla. Takže teď mi při výpadku el. stačí otevřít kohout a vesele se topí bez nebezpečí. Teplá voda nemá možnost utéct do expanzky, ale musí se tlačit přes radiátory.Když stoupne teplota tak se protlačí sama i do radiátorů ,které jsou pod úrovní kotle. Na všech radiátorech mám termohlavice, pouze jem jako pojistku nechal na 1 rad. v patře a 1 v přízemí ventil bez hlavice. Termoventily sice nikdy nedovřou na 100% ,ale sichr je sichr.

Já mám ale vedení asi vyspádované od 6/4 po 1/2 coulky. Jinak jestli máte ty nové trubky vedené po zdi, tak by vyspádování nemusel být velký problém. Radiátory se dají zvednout, spád se dá udělat i těsně před radiátory předěláním přopojení (třeba Gebo+ AlPEX jako to mám já, mědí, ale i plastem...)

Tlak se mi moc nezvedl, ani při topení nijak nekolísá, tal není potřeba ani pojišťovák. Zkoušel jsem to uvařit, a ani při 90% se nic nestalo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]