Nejste přihlášen/a.
Zdravím, rekonstruuji 1 patro rodiného domu a nevím si rady s následujícím problémem. Zbořil jsem příčky ve třech mítnostech a udělal z nich jednu velkou. Zjistil sem, že v každé místrosti byla jiná výška betonového potěru. Z jedné strany je 5 cm uprostěd 8 cm a z druhé strany 6 cm. Potřeboval bych podlahu nějakým způsobem srovnat abych mohl přes celé 3 místnosti položit vinylovou podlahu. Nechce se mi 100m2 vysekávat a anhidrit je minimálně 3,5 cm. Poraďte.
Řekl bych že záleží na tom, co tam chcete mít za krytinu a jak pevnou poedlahu vyžadujete. Pokud bych nepotřeboval extra pevnost a krytina by byla třeba plovoučka nebo marmoleum, nebo koberec, tak bych volil tvrzený polystyren o různých tloušťkách, který by dorovnal dve nejnižší podlahy do té nejvyšší. Pokud byste měl možnost tu stávající nejvyšší podlahu ještě o kousek zvýšit, pak bych všude položil OSB desky. Přilepil, přišrouboval, co nejpevnějí. A pak fólii, plovoučku a je to. Pokud chcete pevné podlahy, pak asi nezbyde, než dostat dolů co nejvíc materiálu a podlahu všude vybetonovat.
Je to jen můj názor, můj pohled, nikomu to nevnucuji. Právě rekonstruuji byt a tak tohle taky řeším, hledám, ptám se, zjišťuji možnosti ...
Až asi do konce let 80.tých tohle běžně uměli tehdejší zedníci, vyrovnat betonem za pomoci latí a dřevěného hoblu-dnes hladítka. Prostě dnes vysmívaná zednická klasika. Jiná možnost tehdy ani nebyla. Dnešní mladý vyučený zedník přizná, že tento postup nikdy-ani v učení- už neviděl, a neví, jak by to dělal, tak už je zvyklý na nivelačku, jinak to neumí Ne všechny nové postupy jsou nutně lepší. O tom svědčí fakt, že tito staří zedníci jsou dnes na roztrhání, nebyli ještě ani minutu nezaměstnaní, nestíhají, a o tom že je nějaká nezaměstnanost, se dovídají jen z novin. Sežeňte si nějakého starého zedníka, pro kterého to byl kdysi denní chleba.
Vyrovnávka polystyrenem je hloupost,stejně jako hobrou,OSB deskami,ale i vylitím několika desítkami pytlů předražené nyvelačky. Stačí důkladně potřít 1:1 naředěným duvilaxem a poté vyrovnat nejlépe pytlovaným betonovým potěrem.Ten i v malé vrstvě vykazuje vysokou pevnost. Navíc tím minimálně zvedneme výšku podlah a zamezíme zbytečnému řezání dveří v celém bytě. Po vytvrdnutí stačí přestěrkovat buď lepidlem na dlažby,slabou vrstvou nyvelačky apod. Záleží co zvolíme jako finální podlahu.
Doporučuji srovnat koupenou betonovou směsí v pytlích. Je velmi kvalitní. K velmi přesnému srovnání vrchní vrstvy betonu použít tzv omítníky, profiklované plechové pásky, které se používají při omítce zdí. Jejich pečlivým vyrovnáním a vyvážením je beton rovný tak, že není problém s použitím nivelačky, protože i při relativně velkém prostoru je minimální spotřeba drahé nivelačky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.