Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava prasklin ve zdi - nástavba k pův. chat

Od: krtas odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chci Vás poprosit o radu. Stal jsem se majitelem chaty (zděděné) byla tam na chatě dělána přístavba z ytongů. Jak je tam přístavba napojena na starou část a je ve svahu, tak si to asi sedalo a vznikla díra viz. obrázky - praskliny u spojů zdí. Jak to nejlépe zapravit? nějakým silikonem nebo nerozpinatelnou pěnou a bandáží zevnitř a zvenku? Ta prasklina je cca. 1 cm široká, takže bych se moc daleko nedostal. Mám to více rozšířit?

Ještě zvrchu zatékalo z terasy, proto ta omítka vevnitř taková škaredá... co s ní? oklepat a natáhnout znovu? Terasa z vrchu už je pořešená a zaizolovaná, teď se potřebuju "vypořádat" s tím zbytkem.

Ještě je tam další věc: ;)). Chata je ve svahu a izolace není asi dělána extra, jak by měla a celá stěna, která je pod úrovní země je trochu vlhká, zvlášť po zimě, kdy se tam nevětrá. Dá se nějakou omítkou, barvou této vlhkosti nějak zamezit. Neberu teď v potaz odkopání stěny, novou izolaci či nějakou injektáž. Nebo jak to řešit přes zimu, když to mám zazimované. Jet tam cca. za 14 dní zatopit na celý den? Nebo jak to pořešit...

děkuji předem za případné rady. krt

Oprava prasklin ve zdi - nástavba k pův. chat

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepeee*
hodnocení

0x

Tu prasklinu by měl posoudit statik, nebo jiny znalec na místě.

Pokud neuděláte izolace proti zemní vlhkosti je každá další rada zbytečná, ale jednu vám dám. Pokud to nechcete opravit, ale jen zamaskovat, tak tam postavte skříň.

krtas
hodnocení

zapomněl jsem dodat, že ta fotka je naležato a ta prasklina na zdi, která je obvodová, tzn. prasklina je i z vnější strany. Skříň by mi moc nepomohla, potřebuju zamezit zimě a vlhkosti, aby neprostupovala tou prasklinou. Statika pro jistotu zkusím, ale myslím, že se to pohlo celé - svah a už je to pár let stejné.

Prasklina je mezi zdí a stropem (který byl původně balkon) a v napojení staré a nové zdi. Přikládám ještě jeden obrázek svislé praskliny. díky za případné doplnění.

Oprava prasklin ve zdi - nástavba k pův. chat #2

hodnocení

0x

Z a prvé je dúležité sledovat zda nebude pokračovat,nejlépe celou zimi a jaro a pkd se bude zvětšovat tak náročná oprava injektáží betonu nebo jinak zabezpečit přístavbu a nebo celou zbourat a udělat na pořádný základ (ten spojit s původním!) novou a zavázat se stavající!

kuchtik00*
hodnocení

0x

Je důležité zjistit, jestli se prasklina rozšiřuje, nebo ne. nejjednodušeji pomocí sádrových pásků- nanesete proužek sádry na obě plochy vedle praskliny a necháte to aspoň do jara, pak uvidíte zda sádra praskla či ne. pokud se to opravdu už nehýbe, stačí vyškrábat, očistit a zaházet, případně předtím zapěnit. pokud se to pořád hýbe, obraťte se na statika, všechno se dá řešit.

jestli chcete vlhkost na stěně jen maskovat a není to nějaká hrůza, mohla by na pár (5? 10?) let stačit sanační omítka. i ta se ale časem nasytí a mapy se zase objeví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma oprava prasklin ve zdi

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]