Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak část ložiska z osy motoru vysavače ETA

Od: westikkrystof odpovědí: 11 změna:

Zdravím.

Chci vyměnit ložiska motoru vysavače ETA Trino, konečně se mi podařilo motor rozebrat, ale na horní části osy motoru zůstal vnitřní kruh ložiska, který se mi stěží podaří trochu potočit sikovkami natož sundat.

Pravděpodobně bude oska mírně konická a ložisko na ní bylo naražené. Ale jak teď tento zbylý kroužek stáhnout?

Neřešil již někdo tenhle problém i na jiném typu vysavače?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

3x

Řešil jsem to u alternátoru a udělal si takový přípravek. Dám sem fotku. Mohlo by to jít...;)

doplněno 08.10.12 19:46:

Ten vnitřní kroužek jsem sevřel o závity šroubů M8 a tak se při vyklepávání vnitřku zakusovali jen takovou silo, aby se udrželi v čelistech svěráku... ;)

Taky jsem si myslel, že ho rozdrcením stáhnu, ale zůstal mi ten vnitřní kroužek a jen takto šel dolů, jinak se používají stahováky a k tomuhle se vůbec nedá dojít...*smich*

doplněno 08.10.12 19:55:

Až to budeš skládat, tak dej rotor na 100°C do trouby a ložiska do mrazáku a pak by měli jít nasadit i rukou, jak se vymezí přesahy teplotou.

Jak část ložiska z osy motoru vysavače ETA

K tomuto postupu dodávám bravo! A hodnotím jako dobrou odpověď. I já s tímto postupem v podobných případech mám zaručené úspěchy. Vylepšením by bylo, aby nedocházelo při mírnějším stisku svěráku a poklepu na hřídel k vysmeknutí ze sevření svěráku. obě kulatiny které zapadají do kuličkové drážky ložiska opatřit háky, opírajícími se o horní část čelistí svěráku. miro

ladaadal*
hodnocení

2x

gumidek, tos malinko spletl ne? Pro nasazení musí hřídel schladit a ložiska ohřát. Neznám přesný rozměr hřídele ani typ ložiska, ale teplotní rozdíl skoro 120°C se mi u tak malého rozměru zdá zbytečný. Tam by mělo stačit nějakých 40-60. Ale není to samozřejmě žádná chyba, bude to dýl temperovat, asi na to už moc koukám z hlediska energií.*smich* Ovšem, taky záleží na tom, čím jsou ložiska naplněna. Některý vydrží sotva 60°C a pak z nich všechno vyteče, na to pozor.

gumidek*

Jo, to jsem fakt poplet. To by je tam nenarval ani větší silou *smich*.

Takže rotor do mrazáku a ložiska do trouby (v kuchyni) :).

P.S.: Já to jedno ložisko totiž cpal do víka altu, takže bylo víko v troubě a ložisko v mrazáku, tak jsem to poplet *hi*

ladaadal*

Mě to napadlo, že jsi to cpal do nějaký díry (teda jako to ložisko);). Kdyby tazatel dal přesný rozměr hřídele a číslo a výrobce ložiska, tak mu ráno můžu přesný teploty napsat, V práci na to mám prográmek, z hlavy se mi to počítat nechce.:)

doplněno 08.10.12 21:05:

Jo, a ještě jsem zapoměl, když to nepůjde ani podle gumidka (předpokládám, že stahovák nemáš), tak stačí sevřít do svěráku a opatrně bruskou odbrušovat plochu až těsně na hřídel (malý dotek hřídele u tohohle nevadí). Pak jen ťukneš majzlikem a je volný, že jde sundat rukou. Kolikrát se tím broušením ohřeje a ani nemusíš dobrušovat do konce. Hřídel je válcová, u tohodle kónus není.

westikkrystof
hodnocení

Dík za radu kluci. Jsem z příměstské novostavby, takže dílnu se svěrákem nemám, ale skočím za sousedem. O odbroušení jsem také uvažoval, ale bál jsem se poškození osy. No vyzkouším postupně.

ladaadal*

Toho se bát nemusíš, mám vyzkoušené. Když brousíš opatrně, tak pár škrábanců na hřídeli nic neznamená a jak jsem psal, někdy to díky ohřátí spadne dřív, než stačíš dobrousit až na hřídel.

westikkrystof
hodnocení

0x

Tak hotovo.

V tom svěráku s tím točit trochu šlo, ale dolů jsme to nedostali. Takže přišla na řadu flexa a pak sekáč a kladivo. Trochu jsme osu škrábli, ale nové ložisko už je nasazené a nevypadá, že by mu něco vadilo. Každopádně lepší než s tím běžet do servisu, kde za rozebrání a zjištění závady chtěli 500Kč.

ladaadal*

Není důležitý způsob, hlavně že se zadařilo. *palec*

filrad
hodnocení

0x

Dobrý den, čistě náhodou jsem si přečetl Váš dotaz, neb mi včera odešel do věčných livišť motor u vysavače ETA, tak se ... asi marně... pokouším zjistit, jestli je k mání a za kolik, ale k věci. Onen vnitřní kroužek by šel nejlépe sundat tak, že se ohřeje hřídel, nejsem si ale jist, zdali by nedošlo k poškození vinutí , nebo něčeho jiného. Podobný problém jsem již řešil následovně: opatrně jsem malou rozbruškou udělal rýhu do onoho zbylého vnitřního kroužku ložiska (možná i dvě proti sobě) a pak jsem proti tvrdé podložce s maximální opatrností ... asi mazlíkem ... kroužek oťukával až praskl. Nové ložisko nasadit s největší pravděpodobností lehce nepůjde, doporučuji jej přiněřeně ohřát tak aby nedošlo k poškození maziva v ložisku, ložisko se teplem roztáhne a půjde již přiměřenou silou nasadit. Při nasazování doporučuji neotálet, protože pokud se od ložiska ohřeje hřídel, může být prolém ložisko nasadit. Snad Vám moje rada bude ku prospěchu, přeji hezký den.

ladaadal*
hodnocení

0x

Filrad, jednak sis mohl přečíst, že už to ložisko dávno sundal a hlavně nechápu, proč by měl před demontáží ohřívat hřídel? Aby se nafoukla a nešlo to sunda vůbec? Nebo aby se od ní ohřálo i ložisko a jedinej efekt, který by to mělo bude, že na to nesáhne rukou, aby se nespálil? To je pěkná blbost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]