Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, má někdo z Vás, prosím, radu, jak řešit problém s bezohlednými nájemníky. Bydlíme v panelovém domě s byty v OV. V bytě pod námi pronajal vlastník byt rodině, kde žena i muž jsou silní kuřáci. Žena si pravidelně v 5 hodin ráno zapaluje na balkoně svoji první cigaretu, takže nás každý den v tuto dobu budí kouř, který nám jde do bytu a nejvíce do ložnice, která je přesně ve směru kouře od jejich balkonu. Během dne na balkoně kouří oba a to až do noci. Takže pokud otevřeme balkon nebo okno v ložnici, máme to v bytě jako v hospodě. Bydlíme v posledním patře a nedovedeme si představit, mít celou noc zavřené všechny okna. Obzvlášť v létě, kdy je byt tak vyhřátý, že pokud se chceme vyspat, musíme k otevřeným dveřím a oknům přidat i ventilátory. Domluva s nimi není možná. Děkuji všem za jakykoli podnět, Vlaďka.
Suzymon, Polínek: hned je jasné, že jste to nezažili Taky pod sebou máme kuřáky a ano - pokud není hodně silný vítr, jde nám to rovnou do bytu a ten smrad je jako kdyby se při tom kouření rozvalovali v našem obýváku. Zvlášť když si mlaďas občas zapálí trávu... to mám chuť mu jít hodit šavli na hlavu, s odpuštěním, je to vážně ohavný pach. Jeden čas jsem uvažovala jim finančně přispět na kvalitnější značku cigaret, fakt že by se to vyplatilo - naštěstí se s tím pani rozhodla seknout a mlaďas od té doby kouří jenom když nejsou rodiče doma
Ale ohledy? Nula. Ačkoli by nám stačilo, aby jenom kouřili na opačné straně balkonu, takže by většina sklouzla po zasklení do pryč, udělat ty dva kroky pro ně bylo moc náročné. V jiném bydlišti jsem měla každý ráno budíček když vstával soused - otevřená ventilačka a ranní cigárko... ty fasády jsou snad dělané tak, aby to po nich pěkně vyjelo, jinak to není možné. Proti závislosti druhých není obrany.
pravda pravda ))já jsem kuřák, a jeden čas u nás fungovala výrobna sýrů.Ráno se sešly pracovnice a daly společné cigárko před nástupem.Fakt síla všechen kouř nám šel do ložnice
sousedka pod náma zase dost často něco připálí - a opět to máme v bytě(( a sousedi od spoda od vedle hulí trávu doma, a po zdech se to krásně připlazí k nám
Nedávno jsem byla v nemocnici, ležela jsem v pátém patře a v noci někdo kouřil z okna podemnou - a ačkoliv jsem kuřák, běsnila jsem.
Bohuzel , kdyz jsem kouril , tak jsem kouril take z balkonu a nebylo mi to jak zakazat , kdyz to v domovnim rade nebylo psane. (nikdo si stejne nestezoval) a i kdyby , tak bych sel o patro niz a zapalil si pod barakem a to mi uz vubec neni jak zakazat. Musite chapat bydleni v panelaku neni bydleni na baraku.
No i na vesnici jsou různé zápachy.Pálení trávy,zápach močůvky od hospodářských zvířat,z komína,slepice kdákají,krávy bučí a osli hýkají. Vše může vadit někomu i že kapr se vodě plácá.
Tedy já nevím, ale to by museli hulit pět cigaret najednou a oba dva a stejně by to přece nešlo do Vaší ložnice. Souhlasím s Polínkem. není spíše tak, že vy číháte na balkóně, kdy si oni jdou zakouřit? Nevypěstovali jste si fobii? Nechte je žít. A hlavně se na ně vykašlete a radujte se, že to vaše plíce nejsou. To oni si ničí zdraví. A neříkejte, že nevím, co to je. Moje maminka bydlela v paneláku, také ty lodžie, nebo balkóny, a nikdy jsem necítila, že by mi šel od sousedů kouř. Je to nesmysl.
doplněno 08.10.12 20:24:A ještě dodám, "máme to v bytě jako v hospodě", to jsou Vaše slova. Hloupost. A nekouří u Vás třeba Vaše dítě přímo v bytě? Třeba když nejste doma? Vždyť to je blbost, aby se Vám do bytu dostalo tolik kouře při pouhém otevření okna.
Jsem kuřák, ale pokud to jde, jsem tolerentní. Takže tohle by mi vadilo i jako kuřákovi. Stávalo se mi také, že někdo kouřil na chodbě v paneláku, kam jsme se jeden čas přestěhovali do podnájmu. Slušně jsem poprosil paní, zda by si to mohla odpustit a naštěstí uznala a přestala to provozovat. Když by ale kouřila na svém balkoně, pak za ní asi ani nejdu, protože s tím bych nic neudělal. Maximálně bych se zkusil domluvit, aby si dávala pozor, kam jde kouř. Vysvětlil bych jí, že je mi z toho kouře zle až na zvracení a bohužel nemůžete za to, že máte okna tam, od kud jde kouř ... třeba se aspoň trochu přizpůsobí. Máte děti? To by mohl být také silný argument.
A pakliže nic nepomůže, budete muset kontaktovat majitele bytu a ty požádat, zda by nemohli nájemníkům domluvit, nebo třeba i pohrozit. Je to o lidech, to je jasné.
P.S. Moji známí mají na balkoně docela zajetou kuřárnu, celá rodina náruživě čudí. Ale aby neobtěžovali sousedy, tak si na balkoně připevnili na prádelní šňůry deku a sedávají pod ní. Je to celkém útulné, praktické jak v létě (sluneční svit) tak v zimě (mráz). A všichni jsou spokojeni
Hodně štěstí.
Sama jsem si s kuřáky v zaměstnání užila své. Dnes již existuje přímo v Zákoníku práce ustanovení, podle kterého byť by byl v kolektivu jediný nekuřák, tak se tam kouřit nesmí. Pokud není se sousedy domluva, jak píšete (a kuřáci bývají velmi bezoohlední), tak toto řeší občanský zákoník, podle kterého nesmí obtěžovat soused nadměrným hlukem, prachem, kouřem, stínem. Takže toto řešit přes pořádkovou komisi úřadu kam si podáte stížnost. Zcela vás chápu a velmi lituji. Když není možná domluva podobrém tak se nedá nic jiného dělat.
: andrea1 - když napíšete A, napište také B. Já jsem nekuřák a bydlím ve svém domě, takže tohle neřeším. Ale bydlení v panelácích je o něčem jiném. Konkrétně napište, kde by měli kuřáci si zakouřit když ne ve svém bytě nebo na svém balkoně. Předpokládám, že platí tak jako vy.
Lze vůbec někomu zakazovat jak se má chovat ve svém bytě? Měla jsem sousedku která pekla na svatby, dnes a denně. Cuklroví chvíli voní, ale časem taktéž obtěžuje. nenapadlo by mě jít za ní aby přestala péci. Tak jak si to představujete Andreo?
doplněno 09.10.12 09:02:Ať si kouří ve svém zavřeném bytě.
To také není řešení. Kouř z nevětraného bytu půjde stupačkami k dalším spolubydlícím. A že by vámi navrhovaná přestupková komise zakázala kuřákům větrat svůj vlastní byt? To snad ne, to by se tazatelce na komisi jen vysmáli.
Je to jen o dohodě a toleranci mezi lidmi.
Kde by měli kuřáci kouřit je jejich věc. Často se setkávám s tím, že kouří před barákem ve kterém pracují, klepou se zimou ale musí to čvaňho mít. Je známo, že kouření způsobuje rakovinu, mají to napsané i na krabičce. Nikdo nemá právo námi ničit zdraví. Ať si kouří ve svém zavřeném bytě. To nechtějí aby jim tam kouř nesmrděl. A smrdí cizím do bytu je vpořádku. Konečně, že přišla tato doba a kuřáci jsou potíráni!
Dobrý den, je mi vás moc líto, také jsem nekuřák a kouř mi velmi vadí, i venku, např. na autobusových zastávkách. To ale můžu "utéct", to vy ale nemůžete. Píšete, že domluva s nimi není možná. Mně jen napadá koupit lahev nějakého dobrého alkoholu, zajít za nimi a nabídnout nějaký kompromis. Nenapadá mě ale, kam by měli (mohli) tedy chodit kouřit. Je jasné,že byt nechtějí mít zakouřený. Nemají nějaká okna na druhou stranu domu? Že by alespoň kouření na balkóně omezili tím, že by kouřili občas z okna. ..
Teď jsem se dívala do sekce Seznam rubrik - zajímavé otázky. Tam je položena prakticky stejná otázka z 20.8.2009 a je na ni 82 odpovědí. Snad vás bude některá inspirovat. Jinak jsem zažila to samé a to v lázních, kde pode mnou kouřili na balkóně. Takže vím přesně jaké to je.
Skromný dotaz- a může na balkoně prdět? To také smrdí a prdění krav prý likviduje naše ovzduší,vypátrali vědci.Je to vlastně stejné..
doplněno 08.10.12 23:42:doplněk,,myslím,že na tom balkoně nestojí celý den. Tudíž oč vám tak jde,,nechtěla bych bydlet tam kde vy i když kouř smrdí ,ale nekouří od rána do večera vkuse. Podle vás- kde má jít kouřit když už kouří?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.