Nejste přihlášen/a.
s kamarádem si skládáme kompresor Orlík JSK 75 ze starých součástí,ale nevíme jak by se měla poté točit řemenice
nevíme jak je řešené mazání apod.
ventilátor má chladit hlavu nebo odbádět teplo od ní?
doplněno 07.10.12 20:40: jde jen o to aby se např. nezadřel motor
Tyto Orlíky bývají zapojeny mnohdy přes hardyspojku, takže otáčky 1440 /min. Smysl otáčení je vyznačen na boku šipkou, ventilátor má tlačit vzduch přes hlavu kompresoru. Mazání je řešeno olejem v klikové skříni, na fotce je vidět i měrka, kterou se kontroluje jeho množství. Olej určitě vyměnit, použít olej pro pístové kompresory.
Určitě doporučuji pohrát si s nastavením odlehčovacího ventilu, mnohdy buď trvale profukuje, nebo zase naopak neodfoukne po zastavení kompresoru. Toto je bolest Orlíků.
právě že nikde není vidět šipka
zkoušeli jsme i přehodit fáze na elektromotoru, ale zase se nám zdálo,že ten ventilátor málo chladí hlavu válce,
tak jsme to zapojili tak jak je to znázorněné šipkami
no hlavně ať se nám to nezadře (aby to mazalo tu kliku)
Ten smysl otáčení máte správně - u většiny Orlíků ta šipka je :
Jen všetečná otázka - kolik Wattů má ten motor - nepřijde mi rozhodně předimenzovaný
viz :
kolik má watů, nevím,zjistím jak budu v garáži
co jen vím že otáčky motoru jsou 1400 a kompresoru jsou 1800, tak snad to nebude vadit
ten kompresor máme stejně jen na foukání pneu a sem tam něco stříknout pistolí
Ahoj, právě skládám podobný kompresor taky jednoválec 75mm, šipku jsem viděl po odkrytí řemenice ventilátoru nekde u výstupu pro jeho pohon z klikovky, taky právě koukám jak se má točit protože jsem si to bohužel nepoznačil
Vojtechu, tak se podívejte na větrák, musí se točit tak, aby tlačil vzduch přes válec.
A když se podíváte na fotku, kteruo jsem tu již dával, tak na ní tu šipku jasně uvidíte.
Diky, vše už fičí, zvedl jsem i spínací tlak na tlakovém spínači, poslední problém mám s tím, jak nastavit velký odlehčovacíventil na vzdušníku? je nejspíš původní, ale propouští brzy už někde od 6atm, potřebuju aby držel do 8atm
Odlehčovací ventil je u té trubičky, co vede ke klice kompresoru. Jeho funkcí je odfouknutí tlaku z výtlačného potrubí, takže se pak po zapnutí kompresor rozebíhá bez zátěže.
To co máte na vzdušníku, to je zřejmě pojistný ventil. Ten musí být nastaven na nižší tlak, než na který je vzdušník revidován.
Je sice pravda, že 6 bar je poměrně nízký tlak, ale rozhodující je vždy to, nač je vzdušník dimenzován. Tím začněte, než se pustíte do štelování pojišťováku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.