Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit boule, vlny na koberci

Od: pekres* odpovědí: 15 změna:

Přeji dobrý den všem a rád bych se vás zeptal a nechal si poradit, jak odstranit boule, vlny na koberci. Koberec je nový a když jsem ho pomalu pokládal a stavěl na něho opatrně nábytek,(snažil jsem se po koberci nábytek nešoupat) dával jsem si pozor, aby koberec hezky ležel. Když už jsem ale končil, tak mám asi dva metry koberce nezastavěno a už ani na ním nic nebude a jsou na něm vidět malé vlny nebo tzv. boule. Nevím jestli to slehne a nevím jak to vyrovnat. Zkoušel jsem něco hledat na netu ale radu jsem nenašel. Snad bude tady někdo kdo mi poradí. Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Vždy,když pokládáme koberec,vymíníme si,aby aspoň 24 hod.ležel volně.Kolem stěn ořízneme s 1 cm mezerou.Ale i tak zůstává mírné zvlnění.Záleží také na tom,jaky typ koberce to je.nejlepší jsou koberce s podložkou.Nejhorší jsou zátěžové koberce tenké.Ty je lepší nalepit.Každý koberec při uskladnění stočen v roli totiž vysychá nejvíc na okrajích role.Po rozvinutí je tedy kraj kratší a ty vlny jsou veprostřed.Ideální by bylo po položení a to do druhého dne nechat na koberci položeny nějaké desky,sololit,OSB desky a pod.pak nastěhovat nábytek a pak desky odstranit.Ten koberec už vlny mít nebude.I když u některých koberců se setkáváme při čištění nebo při vlhkém počasí s mírným zvlněním.

JABRAKA

jitka2*

Návod na nákup a položení musím ocenit, je jistě výborný, leč tazateli ne příliš k užitku, ale dobrá rada pro potencionální kupující. Jen si neumím dost dobře představit jeho realizaci. Kde si vymíním, aby koberec ležel 24 hodin volně? U prodejce? Ano, je možné, že najdu takového, který mi ho nechá někde ve skladě roztočený, v domácích podmínkách nemám šanci. A položit na koberec po pokládce nějaké desky atd. by asi bylo ideální, ale ani to se mi v domácích podmínkách asi nepodaří. Nejsem rejpal, jen jsem si představovala, jak to všechno provádím v panelákovém 3+1, kde se sotva otočím s gaučem. Ale odpověď hodnotím.*smich*

kejki3

Soused si nechával položit koberce v novostavbě - prázdný dům, spousta místností, tam by to klidně vyšlo - jeden den jen rozkládat a nahrubo řezat, druhý den detaily.

pekres*

Je fakt, jak už psala Jitka2, že rada od jabraka, je skvělá a mít ty prostory, nebo prázdnou místnost, udělal bych to tak. Jenže já nechal uprostřed místností celou obyvací stěnu rozlouženou na skřínky a ještě k tomu dvě velká křesla se sedačkou. To už jsem neměl v bytě kde dát. Takže jsem pomalu začínal od jedné stěny k druhé a když jsem položil tolik koberce aby se na něho vešla skřínka, položil jsem ji na koberec a zase se mi uvolnilo místo místo ní a mohl jsem zase odmotat z role další kus koberce. Tak jsem postupoval přes celý pět a půl metrový obývak...Díky všem za rady, zkusím to stejně s tím ledem díky Jitce2...*palec*

troja*

Nespěchejte s máčením jakoukoliv formou. Máte jistě nějaký odřezek. Vyzkoušejte na něm, co to udělá. Předpokládám, že je to lepený koberec, tedy ze spoda má jakýsi šedo-hnědý polotvrdý nátěr, který zabraňuje vypadávání vlasu, nebo smyčky z kostry. Jsou to všívané koberce a spodek je zalepen. Lepidlo bývalo Duvilax, nebo Slovilax - dovoz ze Slovenska (Duslo). Zkuste to zatím "rozchodit".

jitka2*
hodnocení

2x

Stalo se nám totéž, někdo nám tehdy poradil, že máme dát na místo kde je boule kostku ledu,nechat ji tam rozpustit a vyschnout. Nevím, jestli to pomůže i v tomto případě, zaleží na tom, jaký má koberec podklad a také na čem je položený, ale než se pustíte do nějakého radikálnějšího řešení, jako třeba znovu přendavat stěnu, můžete to vyzkoušet.;)

pekres*
hodnocení

Mám dojem, že někde jsem něco podobného četl ale nemohl jsem si vzpomenout kde a jaký byl postup. Myslím si, že by to mohlo být ono. A co to zkusit napařavací žehličkou? Ne žehlit ale párou navlhčit a počkat až to vyschne.

jitka2*

To nevím, do toho bych asi nešla. Koberec se obecně se žehličkou nesnáší*smich*,přece jen je to teplá pára.

Ale jo, třeba by se tím horkem trochu srazil... *smich*

Ani já bych toto řešení ale nedoporučoval!

doplněno 10.12.08 14:05:

Stejně jako jakékoliv máčení...

sofia*
hodnocení

1x

Až si ten koberec lehne, tak ho natáhni na druhou stranu od té stěny nebo skříněk ,seřízni a podlep oboustranou lepenkou;)

macka80*
hodnocení

0x
Pokud je nově natažen tak bych si s tím hlavu nelámala.My když jsme přivezli asi 6 m koberce bez dutinky tak jsme to tu týden měli jak na tankodromu takže já říkám klid
pekres*
hodnocení

Myslíš si, že se to srovna? Žena teda z toho moc nadšená není a popravdě i mě se to moc nelíbí...Sice to není tak strašné ale byl bych radši kdyby tam ty vlny nebyly...:(

hodnocení

0x

No, vzhladem k tomu, že se koberec ještě tzv. vyšlápne, vlny se nakonec nahromadí u stěny či soklech nábytku... Pak bude nutno nábytek znovu přestavět a to přenášením!

pekres*
hodnocení

To snad nemyslíš vážně?*sok* Znova přestavět nábytek! Je to docela dlouhá stěna a skláda se z několika skříněk ale těch věci co v ních je! A když si pomyslím, že za nějaky čas to chce přestavět a s vysledkem nejistým, tak se mi do toho nechce. Raději bych jinou radu, malo pracnou...*smich*

Pak bude tedy nutné koberec po vyšlápnutí oříznout - kde? To záleží na rozestavění nábytku. Pro napnutí koberce samozřejmě stačí odlehčit prostor mimo zmíněnou stěnu. Ale jde o to, aby bylo možné přebývající koberec někam odtáhnout a u zdí dokrátit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]