Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skvrna na dřevěném nábytku

Od: freud01 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím o radu, jak vyčistit bílou skvrnu na dřevěném stole - zřejmě způsobena položením horkého hrnce na stůl...díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud je poškození způsobeno teplem, bude třeba plochu celou lehce přebrousit a opatřit novým nátěrem.

jabraka*
hodnocení

0x

Asi bude potřeba přebroušení.Ještě zkus líh rostírat po té skvrně.Dříve se používal šelakový lak na přírodní dřevěný nábytek a ten právě teplem zbělá.Líh by ho měl rozpustit a po zaschnutí by zůstal průhledný.K zbroušení plochých povrchů jsem používal skleněný střep z tabulového skla.Velice dobře škrábáním odstraní povrchovou nečistotu.Ale nesmí to jít moc do hloubky,aby se neprobrousila dýha.Někdy bývá velice tenká.

JABRAKA

doplněno 09.12.08 14:53:

ne rostírat,ale roztírat

JB

Šelakem se kdysi natírala vinutí na cívkách. To proto, že se tato hmota jevila jako dobrý izolant z hlediska EP a současně jako hmota odolná proti vyšším tepelným extrémům. Paní má na stole zřejmě některý z nitrolaků, ty se zbělením projevují při vlhkosti a teple. Nedoporučuji se pouštět do škrabání plochy střepem, vede to k porušení rovnosti. Chcete-li už škrabat, použijte tzv. cigliny, která snímá z povrchu opravdu mikrohoblinku... stejně ale bude nakonec nutné plochu před nátěrem přebrousit.

lidka*
hodnocení

0x

Odstranění skvrn
Zvláště typická světlá kolečka na povrchu nábytku od hrnečků s nápoji nebo vlhkých květináčů nás často trápí. Čerstvé skvrny na laku jde odstranit přeleštěním leštěnkou Pronto, šelakovou polituru je třeba ošetřit opět šelakem. Na starší skvrny vyzkoušejte německý přípravek Grau-weg (šeď pryč). Toto ředidlo se nanese na poškozené světlé místo a nechá působit. Lak změkne, obnoví svou strukturu a po vyschnutí šedý nádech zmizí. U odolnějších skvrn je jediná možnost: celý povrch přebrousit a znovu přelakovat.

Jak jsem našla, tak to ještě přidávám, ať není moje snaha marná. Hezký večer! :)

lidka, velice oceňuji vaši přítomnost na Poradte.cz. Jen zvědavost mně nutí optat se, kde je pramen vámi uvedených informací... Roztocké muzeum?

lidka*

zivotnistyl.cz/...

Strejci, strejci, oceňuji Váš humor. Tak abyste mohl dneska klidně spát, tak jsem Vám to prozradila. Také potřebuji odstranit skvrnu a tak jsem hledala. To jsem ale nevěděla, že už jste Vy, jako vždy, dobře poradil a to myslím vážně. Teď se ještě kouknu na Roztocké muzeum *tuc*

výtka
Upozornění od sys strejc 09. 12. 2008 17:51:26

Děkuji :)

jabraka*

odpověď přímo profesionální.Přesně to jsem měl také na mysli.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]