Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jak vyčistit bílou skvrnu na dřevěném stole - zřejmě způsobena položením horkého hrnce na stůl...díky.
Asi bude potřeba přebroušení.Ještě zkus líh rostírat po té skvrně.Dříve se používal šelakový lak na přírodní dřevěný nábytek a ten právě teplem zbělá.Líh by ho měl rozpustit a po zaschnutí by zůstal průhledný.K zbroušení plochých povrchů jsem používal skleněný střep z tabulového skla.Velice dobře škrábáním odstraní povrchovou nečistotu.Ale nesmí to jít moc do hloubky,aby se neprobrousila dýha.Někdy bývá velice tenká.
JABRAKA
doplněno 09.12.08 14:53:ne rostírat,ale roztírat
JB
Šelakem se kdysi natírala vinutí na cívkách. To proto, že se tato hmota jevila jako dobrý izolant z hlediska EP a současně jako hmota odolná proti vyšším tepelným extrémům. Paní má na stole zřejmě některý z nitrolaků, ty se zbělením projevují při vlhkosti a teple. Nedoporučuji se pouštět do škrabání plochy střepem, vede to k porušení rovnosti. Chcete-li už škrabat, použijte tzv. cigliny, která snímá z povrchu opravdu mikrohoblinku... stejně ale bude nakonec nutné plochu před nátěrem přebrousit.
Odstranění skvrn
Zvláště typická světlá kolečka na povrchu nábytku od hrnečků s nápoji nebo vlhkých květináčů nás často trápí. Čerstvé skvrny na laku jde odstranit přeleštěním leštěnkou Pronto, šelakovou polituru je třeba ošetřit opět šelakem. Na starší skvrny vyzkoušejte německý přípravek Grau-weg (šeď pryč). Toto ředidlo se nanese na poškozené světlé místo a nechá působit. Lak změkne, obnoví svou strukturu a po vyschnutí šedý nádech zmizí. U odolnějších skvrn je jediná možnost: celý povrch přebrousit a znovu přelakovat.
Jak jsem našla, tak to ještě přidávám, ať není moje snaha marná. Hezký večer!
Strejci, strejci, oceňuji Váš humor. Tak abyste mohl dneska klidně spát, tak jsem Vám to prozradila. Také potřebuji odstranit skvrnu a tak jsem hledala. To jsem ale nevěděla, že už jste Vy, jako vždy, dobře poradil a to myslím vážně. Teď se ještě kouknu na Roztocké muzeum
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.