Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádcové kolegy elektrikáře . Měl bych otázku: Nedávno jsem ukončil PP v jedné firmě kde jsem pracoval jako elektrikář - slaboproud - od přípojky až po kompletaci... Teď jsem nastoupil na tu stejnou pozici ale v jiné firmě, ale.. Přijde mi to jako fušařská společnost: Od nástupu jsem si všiml několik rozdílných věcí: Otázka zní: Jak to děláte VY:?
Děláme na novostavbě: Tahám vodič na zásuvku, drážka ve zdi. (omítka zatím žádná). Urovnám vodič do drážky a vodič zasádruji. Vodič nechám s rezervou čučet ze zdi . A teď přijde šéfko a říká abych zasádroval i krabičku. No povídám že to asi ne, že počkám až zedníci udělají omítku a podlahu a pak si vklidu udělám díru na krabičku a tu zasádruji. Bohužel jsem to tak musel udělat. Takže dle mého názoru to ve výsledku nebude esteticky hezké, krabička až omítnou zeď bude utopená nebo opačně. Na otázku pro šéfa, jak tedy když budu sádrovat na oko si mám naměřit vzdálenost od podlahy která vlastně ani není vylitá a nikdo neví kolik přesně bude. Povídám že pak bude každá zásuvka v jiné výšce. To prý ne. že to nikdo neuvidí a že tam budou skříně..
. Tak já lidi nevím. Jsem zvyklej nechat čouhat drát, počkat na podlahu a omítku a pak si vyklepat ďouru na krabičku (přesně).. Jak to tedy děláte vy? zdravý selský rozum mi říká že jsem to dříve dělal dobře..
Nepříchám s tímhle do styku každý den, ale když na to příjde, dělám to podobně jako ty (vlastně skoro stejně). Ale šéf je šéf. I když má asi v hlavě nastláno. Zkus se přizpůsobit, hlavně že máš zaplaceno, další věci už nejsou tvůj problém moc.
Krabičku až po omítce, zásuvku (vypínač) až po vymalování (což ovšem nemusí být vždycky proveditelné). Že to bude neestetické, v horším případě se to bude předělávat Vám sice může být jedno, ale mám taky rád perfektně provedenou práci i když bude "za skříní".
doplněno 03.10.12 19:15:Kdysi jsme tahali kabely pod podlahou sálového počítače a když jsem upozornil kolegu na jistou prasárnu, odpověděl: "no a co? Budeš tady bydlet"? Uplynulo pár let, změnil jsem zaměstnání a ten počítač jsem měl na starosti. A ta jeho tehdejší fušeřina mi dost komplikovala život. Takže pozor! Nikdy nevíte, jestli tam "nebudete bydlet".
Na velkych stavbach se zasadne delaji krabice pred omitkama a pak se to pri kompletacich dohani podlozkama a nebo se brousi, jinak na ty stavbe dlouho nevydrzis. Bezne jsme meli krabice utopeny 3 cm v omitce a jeste jsme si je museli podle planu sami hledat, protoze jedna firma udela rozvody pred omitkama, pak se nedostane zaplacena faktura, protoze zadavajici firma chce usetrit, dela to treba SKANSKA a pak jina to jde po nich kompletovat.
Krabice po omitkach si muzes dovolit delat nekde na svem vlastnim kseftu, kdyz nekomu delas treba rodinny domek.
Tak to bohuzel je a nikdo to nedokaze zmenit
Kolego, bavime se snad o silnoproudarine, ne slaboproudu. A ta hlavni vec, krabice (pokud se tedy v nejakem malem mnozstvi pouzivaji) musi byt zarovnana s omitkou.
Nejnovejsi rozvody uz ani s krabicemi nepocitaji.
Sice se tvoje odpoved asi netyka me, ale nemas pravdu. Pod kazdou zasuvkou a vypinacem krabice je.
Tak aspon mam pravdu v rozdeleni slabo a silno proudaru, ne?
Btw, porad myslim a verim v to, ze moderni elektroinstalace se proste obejde takrka bez krabic. Aspon co jsem slysel z dnesnich skol.
doplněno 04.10.12 08:52:Ja jsem idiot! Omlouvam se, pochopitelne jsem mel na mysli odbocne krabice, zasuvkove a vypinacove krabice se samozrejmne pouzivaji. Nejaka vecerni unava, nebo vliv mesice mi nejak zablokovalo pouzivat mozkove bunky.
Řekl bych, že řešíš něco jiného než kolegové...řeší podkrabičky pod vypínače a zásuvky, pokud se nepletu já
A vše tohle je slaboproud
Ponechme rozdíl mezi slabo a silnoproudem (bytová elektrika patří odjakživa k silnoproudu, slaboproud je elektronika (maximálně telefon a ovládání něčeho)), to na věci nic nemění. Co se používá dneska výjimečně, jsou rozbočné krabičky s víčkem, určené pro spojování vodičů. Krabičky pod vypínače a zásuvky se používají stále, neumím si bez nich montáž vypínače představit. Jestli je nepoužíváte, prozraďte, na čem Vám tam ty vypínače drží. Já to neslyšel z žádných škol, já to vím z praxe.
Slaboproud je termín pro pro tu část elektrotechniky, která se nezabývá energetickým využitím elektříny, tj. např. práce se rozhlasovými a televizními signály, audio zesilovače, reproduktory atd.
Ke slovu slaboproud existuje také antonymum - silnoproud. Výrazem silnoproud je míněno energetické využití elektřiny, tj. např. výroba a rozvod elektřiny, motory atd.
Pro rozdělení mezi slaboproudem a silnoproudem není rozhodující napětí nebo výkon.
My jsme se ale kdysi ucily, ze do 50 V to je slaboproud, do tech 380 V silnoproud a pak uz vysoky napeti.
Ale to nesouvisi s dotazem, bez krabic to nejde, jedine ve sklepe, pokud se namontuji zasuvky na zed, coz bych asi do obyvaku nedal.
Jak už tu zaznělo:
pokud dělám nějaký baráček, malý šolich nebo nedej bože pro sebe doma, vykroužim krabice až po omítce, hezky si je zasádruju, aby lícovaly se zdí a mám blažený pocit z dobré práce.
Ovšem na větší stavbě je to většinou nereálné, profese musí navazovat, většinou je nemyslitelné, aby elektrikáři jezdili na stavbu třikrát nebo víckrát...to prostě nikdo nezaplatí.
Moje zkušenost je taková, že se domluvím se zedníkem kolik tam hodlají dát omítky (případně omrknu na hotové zdi, jaký tam je nános) a podle toho odhadnu kolik nechám krabice čučet a sádruju je už při trasování. Věřte nebo ne, většinou mi to vyjde takřka přesně, nebo je krabice lehce utopená, což ničemu nevadí. brousil jsem snad jen dvakrát v životě.
Výšku krabic zásadně neměřím jednotlivě od podlahy (ani když už je hotová), ale jedu podle vodováhy.
Nicméně chápu všechny názory.
Jasně že lepší a přesnější je krabice až po omítce + podlaze.
Na velké stavbě bych si v projektu zjistil kde mají být krabice = v jaké výšce má být podlaha, jak silné mají být omítky. Vyměřil bych si výšku jedné zásuvky (kontrolovat výška se dá i od stropu), ostatní nasvítil ve stejné výšce kvalitním laserem. Na přesah nad zeď bych udělal přípravek = deska o 2mm slabší než bude omítka, v desce díra na krabici a osový kříž pro rychlé ustavení. Vodorovná osa nasvícená, svislá čárku metrem, ustavim desku a vrtám, po vyvrtání všech znova ustavit desku a zatlačit krabici po okraj. Není problém trefit se do milimetru. Šéf bude spokojený a vy budete dělat čistou práci - pokud zedníci mají křivou zeď nebo udělají jinou tloušťku omítky/ podlahy než má být, tak to je jejich chyba a ne vaše.
A stejne to pak pri kompletaci budes muset upravit ty, takze zbytecna piplacka s tim tvym pripravkem. Zednik dopredu presne nerekne, jak bude ta omitka silna, zalezi na presnosti a pouzitem materialu na stavbu te zdi, pokud to bude z cihel, tak to bude krivejsi, nez z itongu a za dalsi musi dohnat svislici.
My jsme výšku osazení krabic mněřili od stropu. Ten býva ve stejné výšce.Na rozkreslení jsme si dělali léru z lati. Z omítkami to někdy dopadlo tak že jsme si mezikroužky řezali z nových krabic, Dnes už se mezikroužky dají koupi hotové.. I když jsem se domluvil ze zedníky, Jaká bude vrstva omítky nikdy se netrefili. A tak jsem osazoval mezikroužky nebo brousil flexou se skelným.papírem Někde chtějí krabice předem kvůli proplácení faktůry. Mohou tvrdit že je osazeno. Výška podlahy se dá namněřit i z vágrysu. Ten mívají zedníci nakreslený právě pro betonování podlahy.V novostavbách kde nebyla vylitá podlaha se kabeláž tahala ve svazku kolem zdí. Nemuselo se tolik sekat. Svislé drážky jsme nařezali flexou. Kde se počítalo se sádrokartonem dělal jsem rozvod pod stropem na speciálních hmoždinkách a stahovacích páskách.Rozvody na světla kde to ško jsme pokládali po provrtání stropu o patro výš po podlaze. Kdeže loňské snšhy jsou, Šel bych kamkoli dělat jen mít kde.Tady se nikde nestaví. Pokud budeš potřebovat posilu 2946098@Gmail.com.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.