Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Měl bych k Vám dotaz ohledně zateplení podlahy.
Jsem v přízemí podsklepeného domu. Budu zateplovat podlahu bytu (ne strop sklepa).
K dipozci mám XPS desky synthos, chtěl jsem se vás zeptat na skladbu tétu podlahy.
Ve dvou pokojích je beton, ve dvou pokojích jsou parkety.
Je možné dát xps desku na parkety nebo je musím vybrat a položit vrtvu izolace (jedná se o dům z roku 1920).
Na XPS bych chtěl dát OSB a potom plovoucí podlahu.
Poradili by jstemi prosím s přesnou skladbou jednotlivých vrtev?
XPS lze dát i na pevné parkety (pokud nevadí zvýšení podlahy), jen to má dva ´háčky´ - jednak pokud je vrstva parket ´prošláplá´ (výškový rozdíl mezi místy, kde se chodí a třeba u stěn - lze zjistit např. rovným prknem položeným na podlahu), bylo by vhodné ji srovnat do roviny, aby se boule-prohlubeniny nepronášely do dalších vrstev - a jednak musí být podlaha suchá (izolovaná proti vlhkosti).
XPS položit od ´zdi ke zdi´, k podkladu lepit např. nízkoexpanzní pěnou, bez mezer mezi jednotlivými deskami. OSB pak položit ve dvou vrstvách s polovičním přesahem, prošroubovat (zahloubit hlavičky vrutů) a s dilatační spárou od stěn.
Jen - není škoda nahrazovat parkety plovoučkou?
Liapor bych asi nepoužil...
Záleží na výšce, kterou je potřeba srovnat (a tloušťce XPS) - v případě nevelkých nerovností bych pro jejich srovnání použil nízkoexpanzní pěnu, kterou bych XPS i lepil (tak, aby povrch byl v rovině)...
doplněno 03.10.12 12:52:Pokud je stávající podlaha suchá (odizolovaná od zemní vzhkosti), je jakákoli folie zbytečná (neuškodí, ale nepomůže). Pokud suchá není, je nutné ji rozebrat a odizolovat, folie na ní by jen odsunula problém o kousek do budoucna - vlhkost by vzlínala ve zdech...
1 - 2 cm pod XPS v pohodě vyrovná pěna...
Děkuji za dpověď. Parkety se mi moc nelíbí a nehodí se mi do bytu...
Co se týká srovnání podlahy. Msylíte že by se to dalo něščím vysipat? Něco jako LIAFLOOR?
step, neznám detaily Vašeho domu, ale osobně bych zateplil ve sklepě, páč zateplíte i stěny..
pokud stále trváte na zvednutí podlahy klidně, skladna se bude odvíjet od celkové výšky, kterou můžete ubrat. Jak je to u dvěří a oken?
EPS 100Z (nebo dražší XPS)
OSB ve dvou vrstvách a sešroubovat k sobě,
plovoučka
jak je to s vlhkostí objektu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.